Olutarvio: Young's Bitter

1 kommenttia
 

Young's Bitter

Panimo: Wells & Young's, Englanti
Oluttyyli: Bitter
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Alko (3,29€ / 0,5l)

Englantilainen Young's Bitter on Alkon tämän viikon uutuusolut. Se on maitokauppavahvuinen, mutta maitokaupoissa sitä ei tietääkseni ainakaan vielä ole Suomessa nähty. Bitter on peribrittiläinen hyvin perinteikäs oluttyyli, joka on perinteisesti alkoholipitoisuudeltaan kevyt ja jonka tulisi olla, kuten nimikin jo sanoo, katkerahkoa. Bitterit ovat yleensä erinomaisia sessiojuomia ja runsaasti humaloituina soveltuvat hyvin myös suomalaisiin grillausiltamiin. Young's Bitter on pullokäyvä, eli pullossa on hiivaa, jonka takia pullo kannattaa viilentää pystyasennossa antaen hiivan laskeutua pohjalle. Oluen etiketit ovat esimerkillisiä, niissä annetaan nautintasuositukset, 10-12 asteen lämmössä ja kaato lasiin niin, että hiivat jäävät pullon pohjalle. Lisäksi annetaan ruokasuositus, perunamuusi ja makkarat sekä paahtopaisti. Kuten olen ennenkin sanonut - painettu sana säästää nettikaistaa. Olen ehdottomasti etiketeissä jaettavan tiedon kannalla, sehän hyödyttää oluen valmistajaakin. Etiketin ohjeilla kuluttaja osaa nauttia oluensa niin että se on parhaimmillaan, siinä saattaa olla kriittinen pieni ero siihen, että ostaako samaa olutta uudestaan vai ei.

The perfect pint?
Ilman hiivojakin hieman utuinen ja väriltään kultaoranssi olut, jonka päälle muodostuu vitivalkoinen tiivis ja kumpuileva vaahto, josta jää suurikuvioista pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on aromaattisesti kuivatun hedelmäinen, hunajainen sekä kuivan puisen ja yrttisen humaloitu. Maku on kuiva, raikas ja katkera. Siinä on hieman sitrushedelmäisyyttä, mutta muuten se on melko suoraviivainen ja suutuntumaltaan kepeähkö. Brittibittereille ominaista puista katkeruutta löytyy kosolti ja sen voimasta kokonaisuus onkin kuiva ja pitkäkestoisen katkera. Hiivojen kaataminen puolikkaan ja jo hieman lämmenneen tuopillisen joukkoon pehmentää ja täyteläistää suutuntumaa. Yksinkertaisesti hyvää olutta, jossa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Näitähän nauttisi mieluusti useammankin.

Yhteenveto

Rehti ja suoraviivainen brittibitter
ARVOSANA: 8

1 kommentti:

  1. Nyt olisi Young's Bitter mukillinen naaman edessä ja ensi nuuhkaisulla tulee jotenkin tuttu kitkerä tuoksu. Maistellaan ja kohta kerrotaan lisää.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.