Olutarvio: Vakka-Suomen Saariston Olut

7 kommenttia
 

Saariston Olut

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Suomi
Oluttyyli: Tumma lager
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Rajoitettu (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma)

Saariston Olut on Vakka-Suomen Panimon Skärgårsmakille valmistama tumma luomulager. Näin Skärgårdsmak kuvailee itseään kotisivuillaan:

"Ruotsin ja Suomen välillä Ahvenanmaan yli ulottuu oma maailmansa, jota kutsutaan Saaristoksi. Se tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen kaikille aisteille. Skärgårdssmak on saariston yrittäjien perustama osakeyhtiö, jonka puitteissa osakkaat yhdessä uudistavat ja kehittävät paikallista tuotantoa."

Olutta on tietojeni mukaan myynnissä lähinnä Skärgårsmakissa mukana olevissa ravintoloissa. Ruokapuoti Lumo Raumalla saattaa hyvin olla ainut kauppa, josta tätä saa ostettua mukaansa, ellei sitten Vakka-Suomen Panimon omassa myymälässä ole myös. Tämä on siinä mielessä mielenkiintoinen olut, että Vakka-Suomen Panimon normaaliin tuotekattaukseen ei kuulu yhtään varsinaista tummaa lageria, ainoastaan mustaolut Prykmestar Schwarz, joka sekin siis eri genreä, vaikka toki lager ja tumma onkin.


Mahongin ruskeaa ja kirkasta olutta, joka vaahtoaa mukavasti. Vaahto laskeutuu hiljalleen ja jättää pitsiä koristamaan lasin reunoja. Tuoksu on limppuisen maltainen ja kevyesti paahteinen. Siinä on myös selkeästi erottuvaa yrttistä humalanaromia ja ruohoisuutta. Tuoksu ei ole kovinkaan voimakas, mutta miellyttävä se on. Maku on hienovaraisesti makeahkon maltainen, leipäisyyttä ja hyvin kevyesti paahteisuutta, varsin pehmeää ja hyvää. Keskivaiheilla kuvioihin astuu myös yrttistä, hieman kellerbiermäistä mausteisuutta ja lopussa miellyttävästi suuta kuivattavaa ruohoisen aromikasta humalointia. Tässä tapauksessa mausteisuus tulee kyllä humaloinnista eikä hiivasta, sillä tämä olut on suodatettu. Suutuntuma on lähes keskitäyteläinen ja varsin maltillisen hiilihappoinen. Virheetön ja varsin maistuva tumma lager, varmasti parhaimmillaan sopivan ruuan, esim. lihapadan tai makkaroiden kaverina.

Yhteenveto

Limppuisen maltainen ja ruohoinen tumma lager
ARVOSANA: 8

7 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kaikki henkilökohtaiset palautteet voi laittaa blogin info-sivuilta löytyvään sähköpostiosoitteeseen. Tämän jutun alle ainoastaan Saariston Olutta koskevat kommentit.

  VastaaPoista
 3. Mites, saako lasin mukaan vai joutuuko sen palauttamaan? Ihan kivan näkönen perustuoppi, jolle tulisi varmaankin käyttöä myös festarien jälkeen. Helsinkiä odotellessa :)

  VastaaPoista
 4. Tää kommentti tuli outoon paikkaan, mutta kyseessä ilmeisesti SOPP-lasi?

  Lasin saa festarin sisäänkäynnistä 2€ panttia vastaan, sen voi lähtiessään ottaa mukaan tai palauttaa, jolloin saa 2€ lasipantin takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, väärään paikkaan tuli, kun erehdyin katseleen muitakin kirjoituksia :) Piti siis mennä tuonne SOPP-juttuun, minkä luin ennen tätä.

   Poista
 5. Saariston olutta oli tänään myynnissä Vantaan Myyrmannin Citymarketissa:)

  VastaaPoista
 6. myös Sellon citymarketissa oli. ja omassa kaapissa vielä muutaman minuutin :)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.