Olutarvio: Stadin Reaktor Hello World Single Hop Ale

0 kommenttia
 

Reaktor Hello World Single Hop Ale

Panimo: Stadin Panimo, Suomi
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Ravintola Stone's, Helsinki

Reaktor on helsinkiläinen IT-firma, joka on valmistuttanut itselleen oman nimikko-oluen. Olut on valmistettu Stadin Panimon toimesta ja se kantaa nimeä Reaktor Hello World Single Hop Ale. Reaktor on valittu Euroopan parhaaksi työpaikaksi (2008) ja Suomen parhaaksi työpaikaksi (2008-2011). Nyt se ilmeisesti muuttui vielä kertaheitolla entistä paremmaksi tämän talon oman oluen myötä. Olutta myydään yksinoikeudella Helsingissä Ravintola Stonesissa. Sain pari pulloa tätä maistiaisiksi, kun Reaktorilta lähestyttiin ja haluttiin lähettää sitä minulle. Ilmaista olutta siis, en pane ollenkaan pahakseni. 

Tällä oluella on pitkälti samat speksit kuin Stadin Panimon lukuisilla muillakin maitokauppavahvuisilla pale aleilla, eli 4,5% ja 35 IBUa katkeruutta, mutta käytetty humala on eri ja tässä oluessa onkin käytetty ainoastaan yhtä humalalajiketta (hence the name Single Hop), joka on New Zealand Cascade. Stadin Panimon käyttää hopback-aromihumalointia, joka tarkoittaa sitä, että kuuma vierre kierrätetään ennen viilennystä erillisen humalilla täytetyn hopback-astian kautta varsinaiseen käymisastiaan. Tältä reissulta vierteeseen tarttuu reilusti humalien aromia, josta on muodostunut Stadin Panimon tavaramerkki. Oluen nimessä esiintyvä Hello World on varmasti tuttu kaikille ATK-tunneilla edes jotain ohjelmoinneille, sillä usein ensimmäinen ohjelma joka opetellaan on sellainen joka tulostaa ruudulle tekstin "Hello World". Tämä "villitys" alkoi vuonna 1972, jolloin Brian Kernighan käytti noita maagisia sanoja ensimmäisen kerran tietokoneohjelmassa. Jos aihe kiinnostaa, niin siitä voit lukea lisää täällä. Tällä oluella on myös omat nettisivut, nihin pääsee käsiksi tästä linkistä.


Väriltään kultaoranssi ja suodattamattomana tietysti hieman utuinen. Vaahtoa muodostuu mukavasti ja pieni kerros jää oluen pinnalle pitkäksi aikaa pitsireunusten kera. Tuoksu yllättää, se ei olekaan rapean rapsakka vaan kypsän hedelmäinen ja tuttuun tapaan todella aromaattinen. Siinä on pehmeää marmeladi- tai jopa hillomaista trooppista hedelmää persikan ja aprikoosin muodossa. Hillomaiseksi tuoksun tekee hienoinen hedelmäsokerisuus. Maku on tuoksun kaltaisesti kypsän hedelmäinen ja mukavan pehmeähkö, makeutta löytyy Stadin perus pale alea enemmän. Maltillinen hiilihappoisuus edelleen lisää pehmeyden vaikutelmaa. Hedelmäisyys on aprikoosimaista ja persikkaista, muistuttaen monesti maistelemiani Piltti hedelmäsoseita. Loppupuolella katkerohumalointi astuu kuvioihin mukavasti kielen päältä nipistäen ja suutuntumaa kuivattaen. Katkeruus on loppupeleissä kuitenkin melko kesyä, mutta eipä ainakaan säikäytä satunnaista nauttijaa. Jälkimaussa esiin nousee mukavasti myös sitruksisuutta ja greippisyyttä. Olut on pehmeänä ja kevyenä todella helppoa nautittavaa. Samaa tasaisen laadukasta työtä kuin Stadin muutkin maitokauppavahvuiset pale alet.

Tuli tässä mieleeni yksi tarina viime vuodelta, kun pohdiskelin tämän oluen kenties päätyvän Reaktorilaisten maistamana ja maistattamana monen lagerinjuojan huulille. No, eräänä iltana tarjosin pahaa aavistamattomalle lagerinkuluttajalle erästä Stadin olutta, hän nosti lasin huulilleen ja hämmästyneenä totesi: "tämähän maistuu aivan...", lauseen loppu on epäolennainen, sillä asia kiteytyy yhteen sanaan, "maistuu", eli siinä oli makua ja se tuli yllätyksenä. Se oli erään aloittelevan harrastajan tarinan alku. Tällä kertaa päätämme täältä tähän!

Yhteenveto

Pehmeä hedelmäsose!
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.