Resepti: Reittausblogin IPA

59 kommenttia
 
Joulukuun lopulla tein pussimäskäämällä omassa keittiössä IPA-tyylisen oluen, josta tuli satumaisen hyvää. Alkuperäisessä making of -jutussa on oluen resepti, mutta se on ripoteltuna muun tekstin joukkoon ja hukkuu sinne helposti. Tässä yleisön pyynnöstä siis vain pelkkä resepti. Ei muuta kuin kattilat kuumiksi ja IPAa tulemaan!

Kaikki IPAa maistaneet ovat sitä kehuneet ja itsekin pidän siitä hemmetisti, joten resepti voitanee laskea onnistuneeksi.

Ulkopuolisten arviot:
Arde arvioi
Tuopillinen
Olutkellari
Kaunis Humala

Reittausblogin IPA 
(noin 7% ja noin 100 IBU)

Eräkoko: 
  • 12,5 litraa

Maltaat & mäskäys:
  • 4kg Viking Maltin sahtimallas
  • 300g normaalia taloussokeria

Mäskäys 66-68 asteessa 90 minuutin ajan.

Humalointi:

60 minuutin keitto

  • 20g Magnum 60 min
  • 10g Centennial 20 min
  • 10g Centennial 15 min
  • 15g Citra 10 min
  • 15g Citra 5 min
  • 15g Citra, kuivahumalointi pääkäymisen jälkeen (5vrk)
  • 15g Centennial, kuivahumalointi pääkäymisen jälkeen (5vrk)  

Ei jäähdytystä keiton jälkeen (no chill). Annoin jäähtyä yön yli ja hiivasin aamulla.

Käyminen

  • Hiivana 1 pss Danstar BRY-97 kuivahiivaa 

Hiivauslämpötila 20 astetta. Käymislämpötilä 15-17 astetta. Pääkäyminen kahden viikon ajan, jonka jälkeen vielä 5 vuorokautta kuivahumalointia primääriastiassa.

Pullotuksen yhteydessä jälkikäymissokeria n. 5-6 grammaa / litra.

Resepti %-muodossa:

Speksit:

Original Gravity (OG): 1.061  (°P): 15.0
Final Gravity (FG):    1.008  (°P): 2.1
Alcohol (ABV):         7%
Bitterness (IBU):      108.5 

Maltaat:
93.02% Viking Sahtimallas
6.98% Cane Sugar
 
Humalat:
1.2 g/L Magnum (15% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.8 g/L Centennial (9.7% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
0.8 g/L Centennial (9.7% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.2 g/L Citra (11.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
1.2 g/L Citra (11.1% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)

1.2 g/L Centennial (9.7% Alpha) Dry Hop, käymisen jälkeen
1.2 g/L Citra (11.1% Alpha) Dry Hop, käymisen jälkeen

59 kommenttia:

  1. Moi, mietin tässä että onko tuolle vierteen passiiviselle jäähdyttämiselle joku syy vai voiko kattilan kantaa hankeen pikajäähdytykseen jos haluaa saada hiivat sisään pikimmiten? Kiitti reseptistä, testiin menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainut syy passiivijäähdytykselle on jäähdyttimen puute. Itsekin vien ulos jäähtymään näin talvisaikaan. Yleissääntö on, että mitä nopeammin jäähtyy niin sen parempi - vähemmän aikaa infektioille jne.

      Poista
  2. Hei, olen blogin innoittamana laittamassa ensimmäistä omaa olutta tulemaan tällä reseptillä. Välineistö löytyy ja tänään posti toi raaka-aineetkin. Onko toi käymislämpötila 15-17 astetta kuinka tarkka? Toimiiko perus huoneenlämpötilassa? Muut vaihtoehdot olisi huomattavasti viileämpi kellaritila tai lämpötilaltaan vaihteleva hieman viileämpi vinttitila.

    Kiitoksia joka tapauksessa selkokielisistä ja aloittelijaystävällisistä teksteistä ja ohjeista :)

    VastaaPoista
  3. Moro! Yleinen suositus on, että 20 tai alle. Mitä lämpimämpi käymislämpö on, sitä enemmän hiiva tuottaa erilaisia käymisaromeita ("estereitä"). Viileässä käyminen tapahtuu hieman hitaammin ja lopputulos on hiivan osalta neutraalimpi, mikä sopii tähän oluttyyliin. Joissain tyyleissä esterisyys on toivottuakin, kuten esim. Hefeweizen tai saison.

    VastaaPoista
  4. Hei.mietiskelen tässä, että mitä tehdä kun olen pannut portterin minkä og 1.070 ja fg jäännyt 1.033 kahden viikon primäärikäymisen jälkeen? Uskallanko pullottaa? Laitoin oluen eilenä kakkosastiaan. Mäskäsin 68 75min. 3.5kg pale ale.300g mustamallas.200g ruskeamallas.300g suklaamallas ja 220g caracrystal 250.johtuuko korkea fg vain karamellimaltaasta? Maistoin sitä eilenä ja kuivan makuista oli hyvällä tavalla.ja kiitos jo etukäteen. Yhdeksäs olut nyt tehty sinun innoittaman😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa. Jos ominaispaino oli useita päiviä muuttumattomana niin kai se silloin aika turvallista on pullottaa. Aina on tietty se mahdollisuus, että hiiva on vaan nukahtanut ja hörähtää uudelleen jos pullo on jossain sopivan lämpimässä. Lisäviikko primäärissä ominaispainoa seuraten olisi voinut olla hyvä, mutta jos se nyt on sekundäärissä niin laittaisin pulloon käyttäen ehkä hieman maltillisemmin jälkikäymissokruja. Mikä hiiva?

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi. Nottinghamia laitoin 11g ja tein startterin vierteestä. Käytin oluen kellarrissa missä muutkin olueni olen käyttänyt.noin 15 asteessa.ensin olut kävi hienosti neljä päivää jonka jälkeen lopahti. Laitoin pari vilttiä pöntön ympärille ja sheikkasin pönttöä jonka jälkeen olut viellä kävi kolme tai neljä päivää..otin oluen huoneen lämpöön neljäksi päiväksi ja laitoin kakkosastiaan. Mittaan fgn sunnuntaina uudelleen. Spraymallasta ajettelin käyttää noin kuusi seitsemän grammaa lirtaa kohti.

      Poista
    3. Ei oo tuosta omakohtaisia kokemuksia, mut aika varmatoiminen pitäis kyllä lukemieni juttujen perusteella olla. Ehkä se vaan on sitten käyny loppuun.

      Poista
  5. Moi.

    Jos eräkoon tuplaa 25l niin voiko olettaa, että humaloiden ja malteiden määrä tuplaantuu?

    Mutta vaikuttaako mitenkään aikoihin?

    Kiitokset hyvästä blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, eli raakamatskut tuplana, mutta ei vaikuta aikoihin.

      Poista
  6. Ja jos eräkoon puolittaa niin sitten kaikkien määrä myös puolittuu?

    VastaaPoista
  7. Moi,

    Ensimmäisenä satsina ajattelin kokeilla juuri tätä reseptiä. Itselläni vähän auki tuo veden määrä. Kokonaismäärä 12,5 l. Voisitko avata hieman miten tähän kokonaismäärään päästään?

    Kiitos etukäteen.

    VastaaPoista
  8. Hei taas,

    Kirjoittelin aiemmin kattila vaihtoehdoista, ja päädyin hankkimaan Klarsteinin Biggien 27 l. Nyt ajattelin ensimmäisen panona tehdä reseptisi mukaan. Varmistelisin vielä muutaman seikan. Brewmatea käyttäessä, syötänkö batch sizeen tapauksessani 26 l? Suositko kuivahumaloinnissa humalapusseja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä laittaisin jonku 22l eräkooksi nyt ekalla kerralla. Keittäessä täytyy olla aluksi kattilassa pikkusen kiehumisvaraa ja haihtumistakin tapahtuu joitakin litroja. En käytä pusseja missään humalointivaiheessa. Onnea ensipanoon!

      Poista
  9. Kiitokset hyvistä ohjeista. Blogin innoittamana ensimmäinen kotiolut tehty tämän Ipan reseptiä mukaillen. Viisi päivää maltoin kypsyttää olutta pullossa ja eilen maistelin ensimmäisen. Ei voi muuta sanoa kuin, että hämmästyttävän hyvää olutta heti ensimmäisellä yrityksellä. Viikon päästä maistellaan seuraava ja oletettavasti olut vaan paranee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satsi juotu. Olut parani koko ajan ja oikeastaan parhaimmillaan se mielestäni oli noin 3-4 viikon jälkeen pullotuksesta. Tämän jälkeen katkerot antoivat tilaa enemmän maltaalle, mutta silloinkin ihan timanttista tavaraa.

      Poista
    2. Omasta mielestäni myös parhaimmillaan 3 vko pullotuksesta.

      Poista
  10. Itsekkin tein pari vk sitten hieman tätä reseptiä mukaillen ensimmäisen IPA-keiton. Ja huomenna olisi tarkoitus pullottaa se. Pohjana on tuo Vikingin sahtimallas, sekaan laitoin myös hieman kaurahiutaleita ja sokeria en ihan noin paljoa. Humalia jouduin vaihtamaan kun Brewcatissa ei kaikkia ollut. Katkerointiin Chinook, aromiksi Cascade ja Citra. Kuivahumalointi Cascade, Citra ja El Dorado ja hiukan enemmän kuin reseptissä. Hiivana sama BRY-97. OG oli n. 1.070 ja FG n. 1.010. Katsotaan parin vk päästä miltä maistuupi, jos jaksaa niin kauan odottaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyl sitä jo viikon päästä maistaa pitää eka testipullo. Tietää sitten miten olut kehittyy.

      Poista
    2. Nyt oli lasissa eka pullollinen mikä oli hieman vajaakin. Pieni sihahdus tuli avatessa mutta eipä juurikaan vaahtoa kehittänyt. Sahtimallas tekee ilmeisesti hieman tummemman värisen kuin mitä yleensä IPA:n on tottunut. Hiilihappoja jäi kyllä vielä puuttumaan, muuten maultaan karamellinen, hedelmäisyys yllättävänkin mietoa ja myös katkerotkin yllättävän vähäisinä. Mitään ns. virhemakuja en onneksi mielestäni huomannut. Käyttämäni ohjelman mukaan IBU:t pitäisi olla n. 80. Voiko hiilihappojen vähyys vaikuttaa näin paljon makuun ja katkeroon?

      Poista
    3. Mahdoton sanoa, kun en tiedä kehityskaaresta tarkemmin.

      Poista
  11. Moi! Ensimmäinen pussimäskäys ja itseasiassa ensimmäinen kotiolut ikinä pöntössä tekeytymässä, kiitos reseptistä ja ohjeista!
    Pulputus lähti hitaasti käyntiin, osittain varmasti siksi, kun vesilukko vuosi. Tiivistyksen (3 päivä) jälkeen pulputusta jatkui vain 24h. Nyt on menossa siis neljäs päivä, ja hiljaista on. Huonelämpötila on 19-20, onko sillä asiaan vaikutusta? Makuihin tietysti tuo korkeampi lämpö varmasti vaikuttaa... Talli olisi kylmempi, mutta pelkään sieltä tarttuvan mm bensan hajua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! 19-20 on erittäin hyvä lämpötila tälle, menee ihan hiivan suosituksiin. Vesilukko voi ollakin jo hiljentynyt, mutta kyllä pöntössä edelleen tapahtuu. Kannattaa antaa olla ihan rauhassa ainakin 10vrk ja lisäillä sitten kuivahumalat.

      Toivottavasti onnistuu!

      Poista
  12. Kiitos Harri upeista ohjeistasi näillä sivuilla! IPA ja APA tehty hiukan soveltaen ja hyviä olivat. Nyt kun on perushomma hanskassa, kehittelen oman Porterin ja etenen siitä muihin tummiin. Itse olen oppinut että vain panemalla ja uudestaan panemalla oppii tämän alan niksit. Itse olen tehnyt n 10 litran satseja, jotta mahdolliset mokat eivät ketuttaisi niin kovasti. Happy brewing!

    VastaaPoista
  13. Kiitos eeppisitä panosivuista. Tein itse myös hieman soveltaen IPA:n, kun Brewcatsin sivuilta ei löytynyt kaikkia panemiseen tarvittavia humalia. Citran korvasin Columbuksel ja sokerin sijasta käytin Pale Ale mallasta. IBU: tavoite oli 110.8 ja lähellä varmaan, ainakin maun perusteella kyseistä arvoa onkin.

    VastaaPoista
  14. Onko mitään ajatusta miten tuota voisi maustaa "joulu ipaksi"?
    Eli sopisiko tuohon kaneli? Neilikka? Onko omakohtaisia kokemuksia, tai konkarin valistuneita arvauksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maun puolesta parhaiten sopisi se, että kirjoittaisi sen joulun pelkästään siihen etikettiin.

      Poista
    2. Ehdotuksesi on kuultu! Kiitos

      Poista
  15. Minkälaiset arvot syötät tuosta Vikingin sahtimaltaasta Brewmate-ohjelmaan? Vai löytyykö se Brewmatesta suoraan? Meneekö lähellekään, jos kokeilee esim. 90 % pilsner maltia ja 10 % jotakin tummaa mallasta (mitä ohjelmasta sattuu löytymään)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit lisätä sen itse valikon fermentables kautta. Kopioi muut arvot vaikka pilsnermaltaalta ja laita väriksi 8,5 EBC.

      Poista
  16. Lasketaanko humalat aina tavoitellusta eräkoosta? Jos eräkoko 20l ja reseptissä magnum 1,2g/l, laitanko 24g katkerohumalaa? Sun 12,5l reseptissä sulla on 20g magnumia, vaikka 12,5l * 1,2g/l = 15g. Lasketko katkerohumala siihen vierremäärään, joka on ennen keittoa? esim. 20l tapauksessa n. 25l. Vai lasketaanko kaikki suoraan eräkokoon nähden?

    Mikä olisi lähin korvaava mallas Viking maltin sahtimaltaalle? Pitäisi saada jyvinä. Toimisiko 100% pilsner tai pale ale mallas tämän IPAn pohjana, jos sokeria ei käytä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, BrewMate laskee humalat tavoitellusta eräkoosta. En tiedä mistä tuo Magnumin ero sitten tuohon %-määräiseen ohjeeseen on tullut. Olen sen lisännyt tähän juttuun myöhemmin, joten ehkä olen muuttanut koneella reseptiä alkuperäisen julkaisun jälkeen. Periaatteessa lienee kuitenkin hiustenhalkomista laittaako 15g vai 20g, katkeroa tulee riittävästi joka tapauksessa.

      Sahtimaltaan voi korvata Vikingin Pale Ale maltaalla, jolloin lopputulos voi olla hieman vaaleampi.

      Poista
  17. Kiitos hyvistä ohjeista, näillä aijon yrittää ensipanoani. Pari kysymystä:aijon näistä ohjeista poiketa sen verran että vaihdan citran East Kent Goldings-humalaan, onko kokemuksia kyseisestä humalasta? Ja asunnostani ei löydy käymiselle otollista lämpötilaa, ajattelin ostaa viinikaapin josta moinen lämpötila löytyisi. :D Ajaisiko mielestäsi asiansa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. East Kent Goldings on hyvä humala, mutta toki maultaan hyvinkin erilainen kuin Citra. Eiköhän silläkin silti hyvää tule. Käymiseen soveltuu vielä 21-22 asteinen tila ja toki tasalämpöinen kaappikin.

      Poista
  18. Hei! Ensimmäistä ei-valmisolutsettiä tästä reseptistä suunnittelen, mutta minulle jäi yksi asia epäselväksi: Oletko käyttänyt käpy- vai pellettihumalaa? Jos olet käyttänyt pellettejä ja itse haluaisin tehdä kävyistä, niin pitääkö minun kuinka paljon laittaa (massaltaan) enemmän käpyjä tai toisinpäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon käyttäny pellettejä. Muistaakseni nyrkkisääntö on, että kukkaa laitetaan 10% enemmän.

      Poista
  19. Moi, pakko mielenkiinnosta udella, olisiko tällaisesta kokemusta:
    Tällä kyseisellä reseptillä on nyt tullut tehtyä kolme erillistä 10 litran keittoa, ja kaikki ovat onnistuneet muuten hyvin mutta jokaiseen on tullut mukaan kummallinen pieni ammoniakki/salmiakki/parfyymimäinen-sivumaku. Muuten keitot ovat olleet onnistuneita (alkoholiprosentti,humalan aromit ja katkeruus sekä hiilihappoisuus kaikki kohdallaan). Ihmettelen vain, jos jostain satunnaisesta makuvirheestä on kyse, että kuinka sen on kolmesti saanut toistettua. Ps. Kiitos muuten erittäin informatiivisesta olut-tietopaketista näin yleisesti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro! Vaikea sanoa varmaksi, mutta voisi viitata jotenkin itse käymisprosessiin. Käymisen aikana hiiva voi tuottaa ei toivottuja sivumakuja, jos sillä ei ole kaikki OK. Tuo BRY-97 on vähän sellainen laiska hiiva starttaamaan ja saattaa vaatia erityistä huolenpitoa.

      Seuraavalla kerralla voisi kokeilla hiivan herättelyä eli nesteyttämistä: http://kotiolutta.blogspot.nl/2014/11/kuivahiivan-nesteyttaminen.html ja lisäksi pitää muistaa riittävä ilmaus, eli ravistele pönttöä huolella ennen hiivausta.

      Voit myös kokeilla vaihtaa hiivan Safale US-05:een, se on varmatoimisempi, mutta silti kannattaa pitää nesteytys ja ilmaus mielessä.

      Poista
    2. Moi, kiitos vastauksesta.
      itsekin epäilin juuri tuota hiivan hidasta starttaamista. Ei siis ole tullut ehkä tuota herättelyä tehtyä tarpeeksi pieteetillä :) Olikin suunnitelmissa seuraavaa soppaa testata nimenomaan tuolla Safale US-05 -hiivalla todennäköisimmin.

      Poista
  20. Hei! Ja kiitos erinomaisesta blogista :)
    Pieni utelu tähän reseptiin liittyen:
    Kolme 10 litran keittoa on tullut tätä tehtyä ja ovat olleet periaatteessa onnistuneita (hyvä alkoholiprosentti, aromi ja katkeruus sekä hiilihapot) mutta kaikkiin eriin on tullut lisäksi pieni omituinen salmiakki/ammoniakki-parfyymimäinen sivumaku. Onko tällaisesta mitään kokemusta? Mietin vaan, jos ko. makuvirhe on kolmesti toistunut, niin kuinka satunnainen se voi olla tai mistä yleensä johtuu.

    VastaaPoista
  21. Hei
    Missähän vaiheessa tuo sokeri on keittoon laitettu vai onko sillä merkitystä? Ensimmäinen satsi on pullossa ja toista pitäisi keitellä. Mikä merkitys tuolla sokeri lisällä on kun muutenkin sain vierrettä jatkaa eli maltaista kyllä irtosi tarpeeksi. Lähinnä tuo sokerin vaikutus valmiiseen tuotteeseen mietin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Sokeri siinä keiton lopussa, niin että ehtii hyvin liukenemaan. Sokeri nostaa ominaispainoa ja hieman myös keventää suutuntumaa. Ei se ole mitenkään oleellinen tässä reseptissä, jos maltaista saa tarpeeksi irti.

      Poista
    2. Ok. Kiitokset hyvästä ohjeesta. Eka erä on nyt 4vko pullotuksesta ja on nyt parhaimmillaan. Täytyy kyllä sanoa että on aikaista hyvää olutta ja moni muu ennen hyvänä pidetty ipa on aika laimeaa. Aika helposti saa hyvää! Nyt toinen erä pullotettuna ja reseptiä tuli vähän tarkennettua ja hiivaa vaihdettu danstariin (us 05 ekassa). Jos vielä parenee niin todella erinomaista on tulossa.

      Poista
  22. Moi, Annatko vierteen jäähtyä yön yli kattilassa, niin että sielä on vielä humalat seassa vaiko oletko jäähdyttänyt vierteen niin, että se on jo seulottu humalanmuhjuista ja muusta roimasta?

    Kiitos muutfn APA reseptistä se on silkkaa timanttia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi. Olen jäähdyttänyt käymisastiassa, eli siten, että olen kaatanut sen kattilasta siivilän läpi sinne käymisastiaan. Suurimmat mujut jää silloin siis siivilään. Kattilassa jäähdyttäminen voi olla riskaabelia, sillä niiden kannet ovat harvoin tiiviitä.

      Poista
  23. Kiitos reseptistä. Pullo on pöhissyt nyt 6vrk ja edelleen pulputtaa. Muutamia havaintoja ekasta omasta panosta tähän saakka...

    -Mäskäys onnistui melko hyvin, alkulämpö 68 - loppulämpö 65, uunia oli todennäköisesti turhaa käyttää päällä välissä.
    -Huuhtelu oli sottaista, samoin Star Sanittelu, koska lähes pakkomielteisesti suihkuttelin kaikkia vehkeleitä. täytyy opetella paremmin.
    -Sokeria lurahti epähuomiossa 50g liikaa.. OG jäähdytyksen jälkeen 1080 => lisäsin 1litran kylmää vettä hanasta (mahdollinen riski? Pitää ensikerralla tehdä tarkemmin) => 1066
    -Käytin humalapusseja, lienee turhaa... humala oli silti vierteessä ja jäi siivilöintikankaaseen kun kaadoin käymispönttöön.
    -Käyminen alkoi noin 8-9h hiivauksesta, hiivaus vierteen startterilla 20C, hiivana Mangrove jacks US west coast ale M44. Hapetin vierteen ravistelemalla raivokkaasti käymispulloa.
    -Käymislämpötila swampcoolerilla 18.3-20.5 C
    -Nyt 6vrk ja pönttö käy yhä. Sameaa on. OP 1010 tällä hetkellä, tuoksu taivaallisen hyvä, hieman simaisa, makea, humalointi tuoksuu sitrukselta ja greipiltä, raikkaalta. Maku miellyttävä vaikka kesken vielä.

    Annan olla vielä rauhassa toiset 12 vrk ja sit ajattelin alkaa kuivahumaloinnin. Toivottavasti tuo tuosta hieman kirkastuu, ei ole paikkaa missä voisi tehdä coldcrashin.

    VastaaPoista
  24. Moi! Kyllä se siitä kirkastuu kun hiiva toteaa, että nyt tuli muuten homma valmiiksi ja painuu pohjalle. Olen monesti lantrannut suoraan hanavedellä ilman ongelmia, joten ei syytä huoleen.

    VastaaPoista
  25. Tervehdys! Virittelen tässä ensimmäistä oluterääni ja kaipaisin hieman neuvoa BrewMaten käyttämisessä. Olen syöttänyt reseptissä annetut ainekset ohjelmaan, mutta jostain syystä se näyttää 12,5l batch sizella tuolla mallas-sokerisuhteella (93.02% Viking Sahtimallas, 6.98% Cane Sugar) maltaan määräksi 3,2 kg ja sokerin määräksi 240g. Ei siis 4kg ja 300g, kuten ohjeessa. Vaikka jättäisin sokerin pois Grain Billistä, ehdottaa se silti maltaan määräksi vain reilua 3,5 kiloa. IBU:kin on 118.2. Olenko nyt ymmärtänyt jotain väärin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Tehokkuus eli efficiency lienee ohjelman oletusarvoissa. Olen pussimäskäämällä päässyt noin 60-65% tehokkuuteen, joten sen voisit näin aluksi säätää vaikka 60% tasolle. Tämä siis tarkoittaa montako prosenttia saat irti maltaiden teoreettisesta maksimista (sokerimäärästä).

      Poista
  26. Tervehdys!
    Tämä olisi seuraavaksi tulossa kokeiluun, kaapista löytyy sopivasti kaikki muut paitsi magnum-humala.
    Columbusta kyllä löytyy, toimisiko magnumin tilalla suhteellisen hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii toki ja on amerikkalaisena lajikkeena IPAlle jopa tyylinmukaisempi.

      Poista
  27. Tervehdys ja kiitos tietysti mainiosta blogista. Simppelin ja suht varman oloinen tuntuisi reittausblogin Ipa olevan tälläiselle aloittelijallekin. Tuossa miettinyt mitä pienet muutokset reseptissä aiheurraisi, toimisiko. .? Maltaaksi jos valitsi esimerkiksi Crisp Best ale maltin. Ja katkerot irroittelisi challengerista. Mikä olisi sinun "perstuntuma" toimisiko ollenkaan? Ajatuksena tässä olisi saada Ibua hivenen pienemmäksi. Kiitos jos maltat vastailla jos ylipäätään näet tämän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, mutta blogin kommenteista ei ole tullut jonkin uudistuksen jälkeen enää sähköposteja, enkä ole niitä muistanut tarkistaa.

      Moro, kyllähän se varmasti toimii tuollakin reseptillä. Saattaa tulla hieman vaaleampaa, mutta ei se IPAssa haittaa. Itsehän valitsin sahtimaltaan aikoinaan ainoastaan sen helpon saatavuuden vuoksi. IBU:t saa alemmaksi myös vähentämällä katkerohumalien määrää. Challenger on kyllä erinomainen katkerohumala.

      Poista
  28. Tuollahan tuo pöhisee, tosin pienin muutoksin. Crisp Best ale malt. Vesimäärän pudotin 11.5l ja Magnumin vaihdoin challengeriin.
    OG jäi 1.100 tämän koin itselleni hivenen vahvaksi, joten laimennus 1.065.
    Kuivat menee loppuviikosta pyttyyn,saas nähdä mitä syntyy. Jos tuo ei nyt ihan pieleen mene, voisin sulle pistää pullon tulemaan? Hauskahan olisi kuulla miten paljon metsään mennään alkuperäisestä /tyylistä.

    VastaaPoista
  29. Moi! Vieläkö vastailet täällä? Tehtiin kaverin kanssa elämämme ensimmäinen pano tällä ohjeella!

    Kaikki meni hyvin, lopussa vain meidän 6,25 batch size oli pudonnut 5,8 ja og näytti 1,08, joten lisättiin vettä.

    Mites, tarviiko cold crashia tehdä? On tuo pönttö nyt tuolla 18 asteessa sen 2 viikkoo ja sit ajattelin aloittaa kuivahumaloinnin. Jos teen cold crashin ennen pullotusta (ellei turhaa), niin kannattaako vaihtaa astiaa vielä välissä? 30 l pönttö ei meinaan mahdu jääkaappiin.

    Kiitos hyvistä vinkeistä ja ohjeesta, seuraavaksi koitetaan APAa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Cold crash ei mielestäni ole tässä tarpeellinen. Jokainen astiasiirto lisää kuitenkin riskejä. En itsekään sitä yleensä tee. Toivottavasti tulee herkkua!

      Poista
  30. Kiitoksia reseptistä, tämän påohjalta tehty on oikeasti paras IPA mitä olen koskaan juonut. Omassa tuotoksessa oli pieni ero reseptiin, Centennial oli loppu joten käytin Chinookkia. Mainiosti toimii tämäkin!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.