Olutarvio: Vakka-Suomen Puijo III

0 kommenttia
 

Puijo III

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Suomi
Oluttyyli: Pils
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma)

Kuopiolainen Oy Gust. Ranin alkoi valmistaa Puijo-olutta heti kieltolain päättymisen jälkeen vuonna 1932. Vuonna 1963 oluen tuotemerkki vaihtui Puijosta Torniksi Puijon tornin valmistumisen kunniaksi. Vuonna 2010 Torni-oluen tuotemerkki vapautui ja Ravintolamestarit Oy rekisteröi sen käyttöönsä. Savon seudulla ei liiemmin sopivia panimoita ole, joten Ravintolamestarit tilasivat oluen Vakka-Suomen Panimolta Uudestakaupungista. Viime vuonna valmistui ensin 5,0% vahvuinen Torni, jota sai ainoastaan Ravintolamestareiden joistakin ravintoloista Kuopiossa. Tänä keväänä comebackin, ensi kertaa sitten vuoden 1963, on tehnyt Puijo. Puijo on vahvuudeltaan 4,5% ja sitä myydään myös vähittäiskaupoissa Kuopion ja lähikuntien alueella. Raumaltakin sitä ilahduttavasti saa, sillä Vakka-Suomen Panimon panimomestari Jani Vilpas kävi aiemmin tällä viikolla tipauttamassa yhden kuorman paikallisen lähi- & luomuruokaan erikoistuneen Ruokapuoti Lumon valikoimiin.

Puijo on tyyliltään pils ja etiketissä mainitaan humalan puraisuakin löytyvän. Resepti ei välttämättä ole sama kuin Puijolla aikoinaan, mutta varsin autenttinen se silti saattaa olla, sillä tuntuvaa humalointia suomalaisoluistakin löytyi vielä ennen kuin kolme suurta vesittivät oluet kansainvälisen esimerkin tavoin.

Käväisin päivän verran paiskimassa töitä Vakka-Suomen Panimolla pari kuukautta sitten (juttuun tästä linkistä). Tuon vierailun jälkeen panimon oluita nauttiessa on ollut hieman erityisempi fiilis. Pulloa tarkastellessa ja olutta maistellessa tietää mistä se on tullut, tuntee henkilön joka sen on keittänyt, pullottanut, pakannut, myynyt ja toimittanut. Koko oluen elinkaari keittoastiasta minun vatsaani vilahtaa silmien editse ennen lasin vääjäämätöntä tyhjenemistä.


Puijon kruunukorkki suhahtaa auki ja lasiin kaatuu odotetusti kauniin kultaista ja kirkasta olutta. Tuoksu on yllättävänkin voimakas, se on puhtaan ja pyöreän maltainen sekä kukkaisen ja ruohoisen humaloitu. Maku on ennen kaikkea tasapainoinen. Maltaisuus on pehmeää ja runsasta. Lopussa on voimakkaan ruohoinen tuoreen humalan puraisu, joka kuivattaa maun ja johdattelee yrttiseen, yhä katkeraan jälkimakuun. Erinomaisen hyvän makuista olutta. Pullon tuoreus tuntuu maussa, eritoten humaloinnissa. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeästi hiilihappoinen. Vahvuuteensa nähden todella loistava suoritus, hyvää osasin odottaa, mutta kyllähän tämä yllätti silti. Lienee paras vaalea lager tässä vahvuusluokassa jota olen maistanut. Ei jää juurikaan jälkeen erinomaisesta ja juuri Olutoppaan kesäkuun olueksikin valitusta Prykmestar LuomuPilsistä.

Yhteenveto

Runsaan rapsakka pils, tasapainon juhlaa
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.