Alkon kesäoluet 2012: La Trappe Witte Trappist

2 kommenttia
 

Witte Trappist

Panimo: De Koningshoeven, Hollanti
Oluttyyli: Witbier
Alkoholipitoisuus: 5,5%
Saatavuus: Alko (3,45€ / 0,33l)

Alkon kesäolutvalikoimaan kuuluu myös tämä maailman ainut kaupallinen trappist witbier. Witbierit ovat belgityylisiä suodattamattomia vehnäoluita. Ne poikkeavat saksalaisista vehnäoluista, eli hefeweizeneista mm. mausteiden ja vehnän käytön osalta. Belgivehnissä käytetään usein mausteina korianteria ja appelsiininkuoria. Myös osa käytetystä vehnästä saattaa olla mallastamatonta, kun taas saksavehnissä pidetään tiukasti kiinni siitä, että kaikki vehnä on mallastettua ja mausteena käytetään ainoastaan humalaa. Witbier kuoli 1950-luvulla, kun maailman viimeinen witbierpanimo Hoegaardenin kaupungissa sulki ovensa. Pierre Celis, maitomies, joka nuorena poikana oli työskennellyt witbieriä valmistaneessa Tomsin panimossa, avasi 1960-luvun puolivälissä oman panimon. Panimon nimeksi tuli De Kluis ja se alkoi valmistaa erästä Hoegaarden nimistä witbieriä Hoegaardenin kaupungissa. Pierre Celis yksin herätti witbierin tyylinä uudelleen henkiin ja teki sen ilmeisen hyvin, sillä Hoegaarden on tällä hetkellä kenties maailman tunnetuin witbier, sitä saa - voi jumalauta sentään - ravintolasta jopa Raumalta! Se on universaalin sukseen merkki jos mikä! Suosio ei ole ihme, sillä witbierit ovat kevyitä ja aloittelijaystävällisiä oluita.


Vaaleankeltainen ja oikeaoppisesti hiivojen kera täysin samea trappisti wit, jonka vaahto on mittava, saippuakuplainen ja melko kestävä. Raikkaassa tuoksussa on sitruunaa, appelsiininkuorta, vehnäistä maltaisuutta ja neilikkaa sekä hieman korianterista mausteisuutta. Maku on belgihiivaisen vehnäinen, hieman kirpeän sitruunainen, kevyesti appelsiininkuorinen ja lopussa korianterisen mausteinen ja sen johdosta kuivuva. Ei juurikaan katkeruutta, mitä nyt mausteisuus ja keskirunsas hiilihappoisuus hieman nipistelevät. Suutuntuma melko kevyt, mutta silti kaukana vetisestä. Miellyttävä, kevyt, nautinnollinen ja simppeli wit, jossa on makuakin. 

Tämä on helppo olut, joka sopii vasta-alkajille, mutta maistuu paatuneemmillekin konkareille. Tällaisella oluella voi myös yrittää lähestyä "peruskeppanaa" kammoksuvaa henkilöä ja katsoa josko mieli oluen suhteen alkaisi muuttua.

Yhteenveto

Kevyt, raikas ja erittäin juotava
ARVOSANA: 8

2 kommenttia:

  1. Itsekin tuli testattua samainen olut männäpäivänä, ja täytyy yhtyä arvioon. Ihailtavan kepeä, raikas ja miellyttävä wit.

    Itsellä kuitenkin oluessa pomppasi ensimmäisenä niin tuoksussa kuin maussa jonkinlainen saippuaisuus, ilman tietenkin sitä oikean saippuan pistävän kitkerää makua. Ominaisuus ei varsinaisesti haitannut, kunhan toi mukavaa luonnetta oluseen.

    All in all, varsin miellyttävä tapaus tämä.

    VastaaPoista
  2. Tämä olut sattui ostoskoriin samalla reissulla Höss Allgäuer Hüttenbierin kanssa ja oli tämän kaksikon parempi osapuoli. Eri tyyppisiä juomia ovat, mutta loppupeleissä maku ratkaisee. Tämä valkojuoma maistui juurikin siltä helposti juotavalta oluelta, mutta tälläiselle enemmänkin maistaneelle mukavan pirteän makuinen kesäjuoma.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.