Pienten tuottajien juomat Alkossa: Alkon vastaus #3

2 kommenttia
 
Alkosta paukahti pitkän odotuksen jälkeen jatkoa pienten tuottajien juomia koskevaan keskusteluun. Ehdin jo tovin odotella vastausta, mutta en kuitenkaan huolestunut, että asia olisi unohtunut. Monopolista on aina kuitenkin vastattu. Ennemmin ajattelin asian niin, että ehkä siellä oikeasti perehdytään miten asia on Ruotsissa hoidettu, kuten aiemmassa viestissäni ehdotin. Vastauksen viivästymisen taustalla oli kuitenkin inhimillinen erehdys. Palailen tähän vastauksen merkeissä myöhemmin. Alkon vastaus alla. 

Hei Harri Metsäjoki

kiitos vielä palautteestasi, jonka lähetit  Mika Kauppiselle taannoin. Olen todella pahoillani vastauksen viivästymisestä, kumpikin meistä luuli toisen lähettäneen vastauksen, ja lopputuloksena siis vastausta ei lähetetty lainkaan. Otan syyn niskoilleni ilman muuta.

Ystävällisin terveisin 
Nimi Muutettu
Alkon asiakasneuvonta


Moi,

kiitos palautteestasi. 

Järjestelmämme peruspilarit ovat tasapuolisuus ja syrjimättömyys. Tavoitteemme on löytää laadullisesti paras mahdollinen tuote valikoimaamme todennettuun asiakastarpeeseen. Tästä olemmekin saaneet paljon kiitosta.

Näkemykseni mukaan kotimaiset pienpanimot pääsevät oikeinkin hyvin valikoimaamme, joka näkyy myös kokonaismäärässä (mainitsemani 33 olutta kokonaisvalikoimassamme on vuositasolla 13 %). Ymmärrän  hyvin myös toivomukset helpommasta ostokäytännöstä, sillä pienpanimojen toiminta on yrittäjävetoista ja hektisessä sykkeessä aikataulut voivat tuoda hieman haastetta. Yhteistyömme Pienpanimoliiton ja kotimaisten pienpanimoiden kanssa on kuitenkin hyvällä tasolla. Keskusteluyhteytemme on aktiivinen ja autamme mielellämme missä pystymme.

Tuo Systembolagetin uusi toimintamalli on ymmärtääkseni aika uusi ja en valitettavasti tunne sen yksityiskohtia. Toki heidän tarpeensa, lainsäädäntönsä ja markkinansa ovat hyvin erilaisia. Varmasti se sinänsä on heidän tarpeisiinsa hyvä järjestely. Joka tapauksessa olisi mielenkiintoista ymmärtää heidän uutta malliaan paremmin ja katsoa, olisiko siinä ituja meillekin.

Toki meilläkin on jo nyt tilausvalikoimamallimme. Tämä mahdollistaa valmistajille tuoda valikoimaamme  tuotteitaan myyntiin ilman hakumenettelyä, jos tarvetta näkevät ja puutteita kokonaisvalikoimassamme koetaan. Mikäli paikallista kysyntää tuotteelle nähdään, voi lähimyymälä ottaa tuotteen valikoimaansa. Lisäksi tuotteen myynti ei rajoitu  pelkästään lähimyymälään, vaan myös muualla maassa olisi silloin mahdollista saada tuotteita. Viime viikon lopussa keskustelin erään pienpanimon kanssa, joka totesi järjestelyn toimivan hyvin. Selvästi suurin osa myydään tässä tapauksessa lähimyymälästä.

Lisäksi meillä on valikoimaluokkia, jotka mahdollistavat erikoisempien tuotteiden (rajallisesti saatavat tuotteet) ottamisen valikoimaan. Tässä meillä on nopeutettu prosessi, jolla mahdollisestaan nopeastikin saada tuote asiakkaiden saataville. Tämä malli mahdollistaa nopeutta ja joustavuutta myös valmistajien suuntaan, mutta tämä malli vaatii aktiivisuutta myös valmistajien suunnasta, jotta olisimme tietoisia tällaisista eristä.

Kiitos täsmällisestä ja huolella tehdystä palautteestasi. Jatkamme vahvaa panostustamme kotimaisiin pienpanimo-oluisiin. Tämä tulee näkymään loppuvuosipuoliskon ja alkuvuoden aikana suurena määränä uusia kotimaisia pienpanimo-oluita. Toivottavasti myös asiakkaat löytävät tuotteet, jotta voimme jatkaa panostuksemme kasvattamista sekä etsiä myös uusia välineitä vastaamaan kasvavaan kysyntään.

Mukavaa kesän loppua,

Mika Kauppinen
Product Group Manager, Beers & Ciders
Alko Inc. / Purchasing


2 kommenttia:

 1. Hyvä, että edelleen jaksat käydä asiallista kirjeenvaihtoa. Kiitos.

  Kauppisen Mika se vaan jaksaa tuosta tilausvalikoimasta puhua, ihan kuin samasta asiasta olisi kyse. Tismalleen sama vastaus kuin Ylen Aikaisen radiohaastattelussa, jossa pyydettiin häneltä vastaus "outoa alkoholipolitiikkaa" postaukseeni.

  Kun katsoo läpi Alkon tilausvalikoiman, niin kyllähän se kertoo aika paljon kuinka joustavasta systeemistä on kysymys silläkin puolella.
  http://www.alko.fi/tilattavat
  Tuolta kun valitsee suomalaiset oluet, niin siellä on isojen panimoiden kegejä ja yksi ahvenanmaalaisen pienpanimon tuote.

  No, onneksi myös poliitikot alkavat heräillä asiaan, eihän sitä tiedä vaikka pientä muutosta olisi tulossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä juuri pikkuhiljaa laadin vastausta Alkolle muiden hommien ohessa. Tilausvalikoima on siinä suurennuslasin alla.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.