Pienten tuottajien juomat Alkossa: Reittausblogin vastaus

3 kommenttia
 
Tässä jatkoa Alkon kanssa käynnissä olevaan keskusteluun pienten tuottajien juomia koskien. Tällä kertaa lähetin palautteen suoraan panimotuotteista ja siidereistä vastaavan Mika Kauppisen sähköpostiosoitteeseen. Alkon edellinen vastaus ja sitä kautta Reittausblogin keskustelunavaus löytyvät tästä linkistä.

Hei,
Kiitos vastauksestasi. Kyse ei ole siitä, etteikö Alko nykyisen hakujärjestelmän puitteissa yrittäisi palvella mahdollisimman hyvin, vaan siitä, että nykyinen lähinnä lottoarvontaa muistuttava järjestelmä on riittämätön. Systembolagetin järjestelmä mahdollistaa tuotteiden tilaamisen tuottajalta lähialueen myymälään, vaikkei se kuulu normaaliin systembolagetin valikoimaan. Tämä järjestelmä Ruotsissa tavallaan korvaa ulosmyyntioikeuksien puutetta panimoiden osalta. Tilauksen voi tehdä mobiilisovelluksella vaikka panimolla vieraillessaan ja sitten noutaa haluamansa tuotteet monopolin myymälästä, kun niiden ilmoitetaan saapuneen. Tämä järjestelmä mahdollistaa siis sen, että panimo pystyy myymään valmistamiaan tuotteita lähialueiden asukkaille, jolloin ekologisuus, lähiruokaideologia ja oluen tuoreus korostuvat. Tällaisessa järjestelmässä pienet eräkootkaan eivät haittaa, sillä valtakunnallista saatavuutta ei ole tarkoituskaan taata. Jokaisen tuottajan jokaista tuotetta ei tietysti tällaisessakaan järjestelmässä voida katalogiin ottaa, mutta esim. 5 tuotetta per tuottaja vaikuttaisi kohtuulliselta. Järjestelmän piirissä olevia tuotteita voisi vaihdella vaikka neljännesvuosittain, tuottajan halutessa. Pienpanimoliiton ja Alkon välistä aktiivista keskusteluyhteyttä voisi käyttää tällaisen Systembolagetin lanseeraaman järjestelmän luomiseen myös Suomessa. Mitä olet mieltä tämänkaltaisesta järjestelmästä, voisiko toimia Suomessa? 

Parhain terveisin,

Harri Metsäjoki3 kommenttia:

 1. Hyvä Harri,

  Kiitos, että käyt asiallista keskustelua Alkon kanssa. Kauppisen Mika varmasti kuuntelee ja toivotaan, että sieltä löytyy myös aloitekykyä ja sinnikkyyttä, jotta järjestelmää saisi hiukan notkeammaksi tältä osin.

  Oma avautumiseni omassa blogissa sai hirvittävän määrän lukijoita meidän mittapuulla ja kommenttien teema oli selkeästi samansuuntainen. Ollaan yhteydessä!

  t. Jari Leinonen
  http://www.rekolanpanimo.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Rekolan blogin juttu oli myös erinomainen ja sen synnyttämä oluenystävien kannustus asian puolesta suorastaan lämmittää.

   "Paine kasvaa siellä minne päivä ei paista" tai jotain sen suuntaista Martti Servokin lauloi. Mahtoiko tarkoittaa monopolin pääkonttoria.

   Poista
 2. Asian ydin ja ongelma lienee yksinkertaisesti valtionyhtiön byrokratiasta ja yrityskäytännöstä, jossa tällainen joustaminen ja luottaminen omien myymälöiden henkilökuntaan tuntuu vaikealta.
  Epäilen, että suurelta osin Alkon henkilökunta on asiasta samaa mieltä, mutta ylimmässä johdossa, ja valtion yhtiönä muutenkin, asioiden muuttaminen on jo lähtökohtaisesti niin hidasta, ettei asiaa edes "jakseta" lähteä viemään eteenpäin, kun nykyiselläänkin putiikki pysyy pystyssä.

  Saa nähdä pelataanko tilausvalikoima/erikoistilaus kortti tässä vaiheessa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.