Alkon loppukesän uutuuksia

9 kommenttia
 
Kesälomat on pitkälti lusittu ja monopolimme muistaa oluenystäviä muutamilla uutuuksilla. Tämän viikon uutuusolut on Alkon kotimaisen Barley Wine haun voittanut Laitilan Kievari Barley Wine, joka löytyy jo Alkon sivuiltakin. Olut on vahvuudeltaan 8,3%, se on humaloitu Uusi-Seelantilaisella Nelson Sauvinilla ja sen hinta on 4,93€ / 0,33-litraa. Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja otetaan ilman muuta testiin, onhan kyseessä lähipanimon tuote. Laitilalaiset eivät ole aiemmin tämän vahvuusluokan oluita juuri valmistaneet, paitsi Imperiaalin, mutta se onkin sitten todella hyvää. Toivottavasti tämä olisi samaa luokkaa ja parempikin tietysti kelpaisi. Jälleen pyyhkeitä Wirvoitusjuomatehtaan markkinoinnille, sillä nettisivuilta ei Barley Winesta löydy mitään tietoa vaikka juuri nyt olisi paras hetki hehkuttaa, kuinka panimo on "valmistanut upean täyteläisen ohraviinin" tai kuinka "panimon parasta osaamista on kohta saatavilla Alkon hyllyiltä". Valtaisa ilmainen markkinointipotentiaali vaikuttaa jälleen menetetyltä, mutta kukin tyylillään. Ehkä toimistolla luotetaan oluen menevän kaupaksi muutenkin.


Viime viikolla valikoimiin paukahti jenkkiläinen North Coast Red Seal Ale, joka on paluumuuttajia. Se poistui Alkon valikoimista viimeksi toukokuussa 2009. Hintaa on 3,78€ / 0,355-litraa. Tämä oli jäänyt minulta maistamatta vuonna 2009, mutta korjasin tilanteen viime perjantaina. En arvioinut vaan ainoastaan nautiskelin. Tuntui rahtusen makeammalta ja karamellisemmalta kuin esim. Alkon valikoimista jo löytyvät Sierra Nevada Pale Ale tai Liberty Ale, mutta oli yhtä lailla nautittavan hedelmäinen. Hyvä olut, jota ostan vielä uudestaankin ja arviokin tippuu aikanaan. Voin kuitenkin suositella jo tässä vaiheessa.

Ensi viikolla, eli 29.8 alkaen on tulossa vahva belgiale St. Feuillien Grand Cru. Vitamiineja on jylhät 9,5% ja ennakkotietojen perusteella vaikuttaisi melko hyvin omaan makuuni sopivalta. Tätä odotan. 

Siinä vakiovalikoiman uutuudet, jotka ovat tällä kertaa todennäköisesti jopa hyviä! 

Eikä siinä vielä kaikki, myös niitä paljon odottamiani jenkki-ipoja saadaan Alkoon, mutta ainoastaan pääkaupunkiseutulaisille. Emmehän me täällä maakunnissa ymmärrä laatuoluiden päälle mitään, emmekä siksi sellaisia osaa edes kaivata. Alko Arkadian erikoisvalikoimaan siis IPAa tulossa ja peräti kaksin kappalein. Toinen on kovasti kehuttu Alesmith IPA, jota on ravintolamyynnissä ollut aiemmin ja ilmeisen hyvällä menestyksellä. Toinen on Green Flash West Coast IPA, jota olen maistanut vuonna 2010 Pikkulinnussa. Arvioin silloin sen 36/50 pisteen arvoiseksi, eli ei mikään erikoinen IPAksi. Alko on ostanut molempia 504 pulloa, jotka kaikki siis myydään ainoastaan Helsingin Alko Arkadian myymälästä. En ymmärrä miksei tällaisia mahdollisimman tuoreena parhaimmillaan olevia oluita voida levittää laajemmalle myymäläverkostolle. Vaikka sitten vain muutama laatikko per myymälä isoimmissa kaupungeissa ja pullot etukäteen varattaviksi netin kautta. Nykyteknologiasta ja Alkon järjestelmistä ei voi oikein edes puhua samassa lauseessa. 

9 kommenttia:

  1. Tuo Laitilan barley wine voi olla melko mielenkiintoinen kokemus, jota pitää testata kunhan eteen sattuu. Red Seal Ale oli erittäin hyvän makuinen APA. Maultaan oli melko lähellä Sierra Nevadalaista. Mukavan hedelmällinen makunautinto.

    VastaaPoista
  2. Red Sealia oli joskus paikallisessa kuppilassa ja varsin kelpo tuote oli, joten tarttunee mukaan seuraavalla Pitkäripaisen visiitillä. North Coastilta saisivat Alkon sedät ottaa myyntiin Old Rasputin Russian Imperial Stoutin, joka olikin jo melkoista herkkua omalla sarallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, Old Rasputin olisi mukava lisä Alkon valikoimiin. Tyylinsä klassikko, ei ehkä maailman jännittävin imperial stout, mutta oikein miellyttävä juotava ja hyvin todennäköisesti tämän vähän keskinkertaiselta vaikuttavan panimon paras tuote.

      Poista
  3. Toimisikohan tuo Laitilan Barley Wine kellaroituna? Tosin ei siinä paljoa häviä, toimii tai ei. Kokeilemaan vaan (siis minä, ei ollut kehoitus blogistille). Ja arvostelua odotellessa.
    j.k. minen sitten millään koskaan saa selevä noista bottiestoteksteistä, prk!

    VastaaPoista
  4. Alkon sivuilla kerrotaan Kievari Barley Winen kohdalla: "Tuottajan mukaan parhaimmillaan 1–2 vuotta pullotuksen jälkeen; säilyy aina 3-vuotiaaksi."

    Säilynee pidempäänkin, mutta joku takaraja pulloihin on pistettävä. Kyllä itse ainakin näin etukäteen ajattelin ottaa kellarointikokeiluun. Toki jos se on äärettömän hekumallista herkkua niin mitä sitä sitten säilömään ja samat sanat jos se paljastuukin hirveäksi kuraksi.

    VastaaPoista
  5. Minua tuossa Barley Winessä ihmetyttää Alkon kuvaus ja katkeroiden määrä.
    Kuvauksessa lukee "voimakkaasti humaloitu", mutta sitten siinä sanotaan 27,6 IBUa. Jos tuo pitää paikkansa, niin aika epätasapainoinen tuote luvassa. Oli tuo sitten englantilais- tai amerikkalaistyylinen versio, niin kaukana ollaan tyylikuvaksesta.
    Minulle barleywine tarkoittaa todella runsasta runkoa, jota sitten tuetaan tukevalla humaloinnilla.
    Toivotaan kuitenkin, että luvassa on hyvä olut, koska tilausta sellaiselle olisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on näitä Alkon kuvauksia ja lukemia. Itsekin käsitän Barley Winen samalla tavalla, todella täyteläinen ja humalaa niin paljon, että tasapaino saavutetaan. Huonona esimerkkinä voisi pitää ylimakeaa Emelisse Barley Winea ja hyvänä esimerkkinä Anchor Old Foghornia tai Sierra Nevada Bigfootia.

      Poista
    2. Kyllä tuon Anchorinkin nauttiminen vaatii aikamoista makeansietokykyä. Bigfoot kuulemma olisi parhaimmillaan muutaman vuoden kypsyttelyn jälkeen.

      Poista
    3. Foghorn on myös makea, mutta humalaa on niin paljon, että olut on myös tasapainoinen.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.