Klassikko: Moortgat Duvel

1 kommenttia
 

Duvel

Panimo: Duvel Moortgat, Belgia
Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Alko (3,98€ / 0,33l)

Klassikko-olut on pitkään markkinoilla ollut, asemansa vakiinnuttanut ja laadultaan aina luotettava kumppani. Belgialaisen Duvel Moortgatin nimikko-olut kuuluu ehdottomasti klassikoksi luettavien oluiden joukkoon. Vahvoista oluista on mediassa viime aikoina puhuttu, mutta eihän 5,5% ole vahvaa vielä nähnytkään. Duvel, eli Devil tai suomeksi Paholainen, puolestaan voidaan jo laskea vahvaksi - vaikka 8,5% a-vitamiinia on tämän tyyliselle belgioluelle vielä ihan normaalia. Olut käytetään skotlantilaista alkuperää olevalla pintahiivalla 20-26 asteessa (lämpötila nousee luonnollisesti käymisen aikana). Pääkäymisen jälkeen olut jäähdytetään ja sen annetaan kypsyä tankissa. Pullotuksen aikana olueen lisätään sokeria ja uutta hiivaa, joka saa aikaan hiilihapot tuottavan jälkikäymisen. Jälkikäymisvaiheessa pulloja pidetään 24 asteisessa tilassa kahden viikon ajan, jonka jälkeen ne kypsyvät vielä kuusi viikkoa viileässä ennen kuin pullot lähtevät panimolta. Koko prosessi ottaa aikaa 90 päivää. Keitossa humalina käytetään tsekkiläistä Saazia ja slovenialaista Styrian Goldingsia. 

Olut on huomattavan vahvaa, mutta maussa sitä ei juurikaan huomaa. Siksi tämä onkin täydellinen olut vahvoihin belgityylisiin tutustuville. Tämä sopii myös niille, jotka kerran tai kaksi ovat laivalla maistaneet lavuaarissa viilennettyä tuplapukkia ja todenneet näin vahvan oluen maistuvan aivan hirvittävälle - kaadapa Duvel lasiisi, niin mielipiteesi saattaa muuttua.


Kyseessä on vaalean kultainen olut, joka vaahtoaa belgityyliin runsaasti. Näyttää runsaampaa vaahtoa lukuun ottamatta aivan tavalliselta lagerilta. Tuoksussa on päärynänkuorimaisuutta, hentoa banaanisuutta ja pippurista mausteisuutta. Tuoksu on niin harmoninen, että on vaikeaa eritellä mikä osa hedelmäisyydestä tai mausteisuudesta tulee hiivan käymisen seurauksena ja mikä humaloinnista. Raikas ja runsas tuoksu, joka ei ole yhtään alkoholinen, vaikka vahvuutta on riittämiin. Maultaan Duvel on edelleen raikas ja hedelmäinen. Alkoholi tuntuu suutuntuman runsautena ja nielaisun jälkeen myös lämmittävänä tunteena rinnassa. Runsaat hiilihapot, pippurinen mausteisuus ja varsin terhakka katkerointi tekevät oluesta miellyttävän nautittavan. Kuohkeaa ja hedelmäistä, mutta loppuvedossa on sitä tarvittavaa potkuakin. Todella maagisen helposti nautittava näihin vahvuuksiin. Pirullisen hyvää ja tehokasta. Toimii parhaiten kylmänä tai hyvin viilennettynä. Suosittelen!

Yhteenveto

Hedelmäinen ja raikas

1 kommentti:

  1. Duvel on kyllä klassikko, uskomattoman hyvä olut ja ei todellakaan huomaa, että prosentteja 8,5. Vakio-ostos itsellä kun haluaa varmasti hyvää olutta

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.