Pienten tuottajien juomat Alkossa: Reittausblogin vastaus #2

4 kommenttia
 
Pienten tuottajien juomia Alkossa koskeva kirjeenvaihto jatkuu. Tällä kertaa vuorossa on vastaukseni Alkon edellispäiväiseen viestiin. Alkon suunnalta vedettiin tässä vaiheessa odotetusti esiin niin sanottu "tilausvalikoimakortti". Tässä palautteessa perehdytään tarkemmin tilausvalikoimaan ja sen toimimattomuuteen. Tarjoan tutusti myös mielestäni sopivat parannusehdotukset. Alla olevan viestin lähetin palaute@alko.fi osoitteeseen torstaina 30.8.2012.
   
Hei,

Systembolagetin paikallisten ja pienten tuottajien (lokala och småskaliga) tuotteiden tilausjärjestelmä on tosiaan melko uusi, se lanseerattiin tänä vuonna. Mielestäni se olisi syvemmän perehtymisen arvoinen, sillä väittäisin, että Ruotsin ja Suomen välillä ei ole pienpanimoasiassa juuri mitään eroa. Ruotsissakaan pienpanimo ei saa myydä tuotteitaan itse ulos. Jos otetaan esimerkiksi vaikka nimetön 6% Brown Ale, on tilanne täysin sama suomalaiselle ja ruotsalaiselle pienpanimolle. Tällä hetkellä sillä kriittisellä erotuksella, että Systembolagetilla on tämä uusi järjestelmä, joka mahdollistaa tuotteen tilaamiseen monopolin myymälään. 

Tilausvalikoima on ajatuksen tasolla hyvä ja houkutteleva mahdollisuus, olisihan se käytännössä ainut vähittäismyyntikanava pienpanimoiden vahvemmille tuotteille. Tästä syystä sen luulisi kiinnostavan tuottajiakin, mutta näin ei kuitenkaan ole. Tilausvalikoiman ehdot on vedetty liian tiukoiksi ja se näkyy valikoiman koostakin - kokonaiset 7 tuotetta, joista yksi on pienpanimon pullotuote ja loput isojen tuottajien 30-litraisia tynnyreitä. Jos tarkastellaan tilausvalikoiman ehtoja tarkemmin, voidaan havaita ettei pienten tuottajien tai ylipäätään edes maahantuojien ole kannattavaa tarjota sinne tuotteitaan. Nykyinen tilausvalikoima muistuttaa lähinnä muinaisjäännettä jota roikutetaan mukana, jotta voidaan tarvittaessa vetää esiin "Onhan meillä tilausjärjestelmä"-kortti. Varsinaista hyötyä tuottajille, maahantuojille saatika kuluttajille siitä ei tällä hetkellä ole jos tarkastellaan panimotuotteita (poislukien valikoimasta sahtien puolelta löytyvä Finlandia Sahti). Alla parannusehdotus.

Tilausvalikoiman järkevöittäminen voidaan toteuttaa joko erikoisoikeutena pienille tuottajille (esim. pienpanimoiksi laskettaville) tai kokonaisvaltaisesti niin, että se pätee maahantuojiinkin. Seuraavissa numeroiduissa kohdissa on ensin kopioituna nykyisen tilausvalikoiman ehdot Alkon valikoimaanotto-ohjeesta ja niiden alapuolella on esitetty eritoten pientä tuottajaa helpottava parannus kyseiseen kohtaan. 

1. Tilausvalikoimaan ei voi tarjota kausituotteita 

Kausituotteiden tarjoaminen on sallittava.

2. Jos tuote on hylätty vakiovalikoiman tarjousprosessissa, sen voi tarjota tilausvalikoimaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua hylkäyspäätöksestä.

Tämä on suorastaan idioottimainen ehto, en ymmärrä tälle mitään perustetta. Tarjousprosessissa valitsematta jäänyt tuote pitäisi ottaa automaattisesti tilausvalikoimaan, mikäli toimittaja näin haluaa. 

3. Alko lähettää tarjoajalle näytepyynnön tarjotusta tuotteesta. Näytteet tulee toimittaa kahden viikon kuluessa. Tilausvalikoiman tuotteista tulee toimittaa yksi näytepullo. Näytteiden mukana tulee toimittaa virallisen laboratorion analyysitodistus ja Alkon analyysiyhteenvetolomake sekä tuotteen mahdollinen luomutodistus ja/tai eettinen sertifikaatti. Tilausvalikoiman tuotteista ei tarvitse toimittaa jakelunaloitusnäytettä.

Näytteitä ei enää vaadita lähetettäväksi ollenkaan, tuotetiedot riittävät.

4. Uusia tuotteita otetaan tilausvalikoimaan kerran kuukaudessa. Tuotteen prosessointi kestää näytteen saapumisen jälkeen noin 6 viikkoa.

Uusia tuotteita otetaan valikoimaan jatkuvasti (palvelu asuu Alkossa?) tai vähintään kerran viikossa. Tuotteen prosessointiaika lyhenee merkittävästi, sillä näytteitä ei enää lähetetä. Tuote pitää saada tilausvalikoimaan tilattavaksi max. 2-3 vko tarjouksen jättämisestä. 

5. Alko veloittaa tilausvalikoimaan tulevista uusista tuotteista käsittelymaksun 100,00 € (sis. alv).

Käsittelymaksua voidaan huomattavasti pienentää, sillä näytteitä ei enää tarvitse prosessoida.

6. Myyjä vastaa siitä, että tuotetta on tarjouksen mukaisesti toimitettavissa joko Alkon keskusvarastoon kolmen (3) työpäivän tai myymälöihin viiden (5) työpäivän sisällä tilauksesta.

Nämä aikarajat muutetaan suosituksiksi ja pienten tuottajien tuotteiden yhteyteen lisätään tuottajan halutessa kommentti "tuotetta ei aina välttämättä ole saatavilla". Pienet erät saatetaan myydä loppuun nopeastikin, jolloin nykyinen todella kireä ehto muodostuu pienelle tuottajalle mahdottomaksi.

Toivon, että otatte tarkempaan syyniin Systembolagetin uuden järjestelmän ja alatte samalla ajamaan tilausvalikoiman järkevöittämistä edes pienten tuottajien osalta. Systembolagetin järjestelmä olisi tilausvalikoiman järkevöittämisen jälkeen edelleen ylivertainen, sillä se mahdollistaa tuotteen tilaamisen pulloittain (vain tuottajan lähellä oleviin myymälöihin). Tämä on toki tilausvalikoimassakin mahdollista, mutta usein pienimpänä eräkokona on laatikollinen ja se ei ole suurelle osalle kuluttajista kovinkaan houkutteleva vaihtoehto. 

Tilausvalikoiman järkevöittämiselle on mielestäni selkeät perusteet. Mikäli järjestelmä nykyisellään toimisi, sitä varmasti käytettäisiin laajemminkin, olisihan se ainut vähittäismyyntikanava pienpanimoiden vahvemmille tuotteille. Resursseja löytyy, enää tarvitaan aitoa halua.

Onko tilausvalikoima nykyisin mielestänne toimiva vai onko sen kehittämiseen tarvetta ja olisiko joku ehdotukseni kokeilemisen arvoinen?

Ystävällisin terveisin,

Harri Metsäjoki
Maltaisen hekuman diletantti

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista nähdä Alkon mahdollinen vastaus tähän. Mielenkiintoista olisi myös tietää, mikä tai mitkä nykyisistä ehdoista ovat niitä todellisia kynnyskysymyksiä tuottajille ja maahantuojille. Itse veikkaan tuota saatavuusehtoa, eli kohtaa 6. Sen sijaan en ole aivan varma kannatanko näytemenettelystä luopumista. Valikoimaan pääsyn ehtona ei
    kuuluisi olla, että tuote sattuu subjektiivisesti miellyttämään jotain pientä raatia, mutta jonkinlainen laadunvalvonta voi siltikin olla tarpeen. Niin Alko voi saada varmistuksen sille, ettei sen kautta ole tilattavissa mitä tahansa maanantaieriä tai -kokeiluja. Valikoimaan hyväksyminen on samalla vastuunjakamista tuotteen laadusta. Korjatkaa jos olen väärässä. Mitä tulee paikallisten tuotteiden tilausmahdollisuuteen, siinäkin on se huono puoli, että kuten Arkadian erikoisvalikoima, se asettaa kuluttajat eriarvoiseen asemaan asuinpaikan perusteella. Hyviäkin puolia järjestelyssä toki olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän panimoiden oman laadunvalvonnan tulee riittää. Menestyvä panimo ei koskaan myy laadultaan huonoa olutta, jos myisi se ei olisi menestyvä kovinkaan pitkään. Jos nyt ajatellaan, että panimo valmistaisi herkullisen pale alen, jonka haluaisi tilausvalikoimaan. Panimo lähettäisi tarjouksen ja odottaisi viikon tarjouksen hyväksymistä. Seuraavalla viikolla lähettäisi näytteen ja sitten odottaisi 6 viikkoa prosessointia (tai kiireaikoina kauemmin). Tässä vaiheessa on mennyt jo vähintään 2 kuukautta. Sitten, koska Alko ottaa tilausvalikoimaan uusia tuotteita kerran kuukaudessa, saattaisi mennä vielä 3 viikkoa, että tuote oikeasti pääsee tilausvalikoiman listoille ja sitten vielä viikko toimitusaikaa myymälään ja sitä kautta asiakkaalle. Hups, onkin mennyt ainakin 3 kuukautta ja koko tuon ajan tämä herkullinen pale ale on odotellut panimon varastossa ja yks kaks yllättäen humalointi ei olekaan enää iskevää vaan oluen tuoreus on menetetty. Onnittelut niille jotka maistoivat tätä herkullista pale alea tuoreena ravintoloissa, ilman Alkon kuuden viikon prosessointia ja kankeaa valikoimaanottoa.

      Tasapuolisuus juttu pitää kutinsa, mutta niinhän se on ollut kautta aikojen, että paikalliset juovat paikallisesti tuotettua olutta. Lähiruokakulttuuri, ekologisuus ja oluen tuoreus korostuvat. Kun tarkastellaan historiaa, niin paikallisen oluen juonnille oli selkeät syyt, jotka eivät enää tänä päivänä ole täysin valideja. Esim. oluen säilyvyys oli huonompaa, eikä nykyisen kaltaisia rahtimahdollisuuksia ollut olemassa eli olut oli pakkokin tuottaa lähellä sitä missä se nautittiin. Pienpanimot ovat lisääntymään päin, eikä tällainen lähioluiden tilausmahdollisuus sitä liikehdintää ainakaan hidastaisi.

      Tasapuolisuusasiaa voisi myös parantaa sallimalla pullottain tilaamisen lähialueen myymälöihin ja samalla laatikoittain tilaamisen kauemmas.

      Poista
    2. Voimakkaasti humaloitujen oluiden tuoreus muodostuu kieltämättä ongelmaksi pitkässä valikoimaanottoprosessissa. En tiedä miten nämä asiat käytännössä menevät, mutta jos valikoimaan hyväksymisen tapahduttua voidaan esim. toimittaa uusi erä pienemmällä prosessoinnilla, tämä voi pienentää ongelmaa.

      Tuo mitä kirjoitit paikallisista tuotteista on kyllä täyttä asiaa.

      Poista
    3. Juo tuote on kerran hyväksytty, niin ei seuraavasta tuotantoerästä tarvitse enää lähettää näytteitä. Eli yksi näyte per tuote, tilausvalikoimatuotteille muistaakseni riitti vain yhden myyntipakkauksen lähettäminen (ja tätä sitten ihmetellään 6 viikkoa). Eli Alkon labran tarkastelu ei muuta sitä, etteikö panimolla voisi seuraavaan erä mennä pilalle ja päätyä myyntiin. Tätä varten panimoilla on oma, ja omien kokemuksien perusteella tarkkaakin tarkempi laadunvalvonta.

      Käytännössä jos panimo haluaa tuoretta tavaraa tilausvalikoimaan pitäisi heidän valmistaa yksi erä ravintolamyyntiin, lähettää siitä näytteet ja valmistaa sitten seuraava erä tilausvalikoimaa varten parin kuukauden päästä. Tämä labraprosessointi ei ilman noita muita ehtoja välttämättä muodostuisi enää kynnykseksi, mutta karsiihan se suurimman osan kausituotteista pois jos täytyy kaksi erää valmistaa.

      Alkon labran tuotteiden tarkastelu on kuitenkin omasta mielestäni varsinkin kotimaisten tuottajien osalta turhaa, päätyyhän ravintolamyyntiin jatkuvasti uusia oluita panimoilta, eikä siellä pilaantuneita ole.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.