Resepti: Reittausblogin Perushefe

59 kommenttia
 
Tässä resepti perinteisen hefeweizenin, eli suodattamattoman vehnäoluen tekemiseen. Vehnäoluet ovat siitä mukavia valmistaa kotona, että ne ovat varsin yksinkertaisia ja sietävät hieman korkeampia käymislämpötiloja (jopa 24 astetta) siitä suuremmin kärsimättä. Lisäksi ne ovat varsin nopeasti, jopa kahdessa viikossa, täysin valmiita juotaviksi.

Tällä reseptillä syntyy perinteistä hieman enemmän katkero- ja aromihumaloitu vehnäolut. Jos haluat vielä perinteisempää, niin pudota humalalisäyksiä hieman ja jätä aromihumalat vaikka kokonaan pois. WB-06 hiiva vaikuttaisi tuottavan 22-asteen käymislämpötilassa hyvät, mutta ei liialliset banaaniesterit ja hieman mausteisuutta. Katkerohumalointi vie loppumakua kuivempaan suuntaan - tämän tyylinen vehnis on oivallinen janonsammuttaja kesäkeleille!

Reittausblogin Perushefe
(Hefeweizen)

Speksit:
Original Gravity (OG): 1.051
Final Gravity (FG):  1.012 
Alkoholipitoisuus (ABV):  5.08 %
Väri (EBC): 10.7
Katkeruus (IBU): 30.3

Maltaat:
55.56% Wheat Malt
44.44% Pale Ale Malt

Humalat:
1.4 g/L Hallertau Mittlefrueh (4.8% Alpha) @ 60 Minutes (Keitto)
0.7 g/L Hallertau Mittlefrueh (4.8% Alpha) @ 15 Minutes (Keitto)
0.7 g/L Hallertau Mittlefrueh (4.8% Alpha) @ 5 Minutes (Keitto)

Mäskäys:
Yksivaiheinen infuusiomäskäys 67 asteessa 90 minuutin ajan.

Muuta:
Perinteinen 60 minuutin keitto. Hiivaus ja käymislämpötila 21-22 astetta. Hiiva Safbrew WB-06. Pullotus kun on käynyt loppuun. Jälkikäymissokeria 7g/litra. Valmista nautittavaksi jo viikon kuluttua pullotuksesta.

59 kommenttia:

  1. Terve, paljon laittaisit mallasta 15litraa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BrewMate ohjelma kertoo sopivat mallasmäärät omalle eräkoolle: http://www.brewmate.net/

      Laitoin tähän maltaiden osuudet prosentteina, jotta on helppo skaalata reseptiä ylös tai alaspäin.

      Poista
  2. Terve! Missä ajassa tämä kävi loppuun? Tarkoitus olis valmistaa tätä sinun reseptisi mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näemmä jäänyt vastaamatta, mutta eihän tuohon mennyt kuin noin 5 vuorokautta.

      Poista
    2. Tere! Otin tästä reseptistä vaikutteita. Nyt on vierre hiivausta vaille valmis. Tämä oli itseasiassa ensimmäinen panoni, joten tyhmänä kysymyksenä: onko vehnä käynyt kun vesilukossa ei enää pulputa ollenkaan? Vai onko se pullotusta vaille vailmis jos esim max 2 pulputusta / minuutti?

      Poista
    3. Ominaispaino on ainut mikä kertoo käymisen asteen. Eli mittaa se, ja jos on käynyt tavoitteeseen, niin voit pullottaa. Varman päälle pelaat, jos annat olla 2 viikkoa pöntössä ja pullottelet sitten. Yleensä käyminen ottaa 5-10 vrk.

      Poista
    4. Morjens taas,

      Pe - la yönä kuivahiivasin huoneenlämpöisen vierteen, ja vesilukko alkoi pulputtaa jo lauantai aamuna. Pulputus jatkui sunnuntai iltaan saakka, ja enää ei ole kuulunut mitään. Onko tämä normaaliaika? Mitä toimenpiteitä asian tarkistamiseksi?

      Poista
    5. Kyl se mahdollista on, että on käynyt loppuun. Ominaispainon mittaaminen on ainut mikä kertoo totuuden. Pitäisin silti ainakin viikon verran pöntössä.

      Poista
  3. .. tarkoitus olisi tehdä 15 litran erä, josta 10 litraan käytän samaa hiivaa kuin sinä ja 5 litraan Danstar Munichia

    VastaaPoista
  4. Hei! Seuraa kysymys BrewMate reseptistäsi:
    Hallertau Mittlefruehilla on vakioarvona tuo 6.3% Alpha mutta nyt kun katselee kaupoista niin tarjolla on 4.8% satoa. Luonnollisesti jos tätä käyttää samalla g/l suhteella niin tulee lievempi humalointi joten oletko mahdollisesti unohtanut muuttaa Alphahappoa BrewMatessa ja käyttänyt todellisuudessa 4.8% joten katkerot ovat alempana kuin tuo 39.7?

    Kiitos näistä jutuista!

    Ja vielä: Tämä ei ilmeisesti ole käynyt kuin primäärissä ja on pullotettu nopeasti mutta joitain oluita olet kypsytellyt hieman pitempään ennen pullotusta. Oletko tehnyt kypsytyksen/kuivahumaloinnin primäärissä vai siirtänyt toiseen astiaan?
    Onko tälle jotein nyrkkisääntöä riippuen vahvuudesta/aineksista/tms. että miten kauan kannattaa "kypsytellä"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Resepti on todennäköisesti virheellinen. Brewcatista Mittelfruhit tilasin ja luultavasti niissä on 4,8% - en pääse nyt tsekkaamaan. Täytynee korjata myöhemmin, kun pääsen varmistamaan. IBUt on muutenkin aina arvioita, BrewMatekin laskee jollain kaavalla No Chillin vaikutuksen, jos No Chill boxi on tikattuna. Ilman No Chilliä ja No Chillin kanssa ero on valtava, mutta ei yhtään tiedä miten ohjelma sen laskee, esim. jäähtymisaika vaihtelee suuresti ilman lämpötilan mukaan (talvi vs kesä ulkona). No, ei tämä niin tarkkaa ole noiden arvojen kanssa, pääasia, että lopputulos on hyvää ja reseptissä määrät ja lämmöt suht tarkkaan mitattuna, niin pystyy tekemään uudelleenkin.

      Tämä tosiaan kävi primäärissä noin viikon, siitä lapposin toiseen astiaan ja siitä suoraan pulloihin. Viikon päästä oli jo nautittavissa. IPA -oluissani olen kuivahumalat lisännyt aina 14vrk pääkäymisen jälkeen ja primääriastiaan. Siitä sitten 5-7 vuorokauden päästä lappoaminen toiseen astiaan ja suoraan pulloihin. Käytännössä tuon 14vrk käymisen viimeisinä päivinä vesilukko on jo hiljaa ja olut on ominaispainonkin mukaan käynyt jo loppuun. Olen silti venaillut sen muutaman päivän ihan käytännön syistä. Teen oluet yleensä viikonloppuisin ja mielelläni myös pullottelen viikonloppuisin kun on enemmän aikaa. Olen sitten kuivahumalatkin lisännyt yleensä sunnuntaisin, että saavat sen 5-7 päivää lillua siellä pöntössä. Kuivahumalointiaika vaikuttaa jollain tavalla lopputulokseen, mutta en tiedä miten. Ekassa IPA satsissa käytin viittä päivää ja se oli niin hyvää, etten ole vielä lähtenyt koittamaan mitään muuta. Brewer's Apprentice kirjassa tosin jonkun panimomestarin haastattelusta bongasin, että he olivat jotain DIPA -tyylistä oluttaan kuivahumaloineet vuoden verran... Kaikkea voi ja kannattaa koittaa :)

      Poista
    2. Jep, tärkeintä on että pystyy suunnilleen toistamaan tekemisensä. Mutta BrewMate tosiaan vaikuttaisi mainiolta vehkeeltä tähdätä hehtaarille... (Näin siis kertaakaan vielä mäskiä keittämättömän kommenttina ;) Tuo No Chill on sikäli looginen että hitaalla jäähdytyksellä haihtuminen on suurempaa ja näin vaikutus humalan keiton kaltainen mutta miten tosiaan mahtaa tarkemmin toimia, pitäisi varmaan kysyä ohjelman tekijältä kun Helppiä ei näytä olevan.

      Justiinsa. Et ole kokenut että tuolla menetelmällä olisi liikaa sakkaa pulloihin kertynyt? Hyyvä, vähentää hommia prosessissa. Kiitos vastauksista.

      Poista
    3. PS. Vielä tuosta No Chillistä. Mutta jos jäähtyminen on kuitenkin suljetussa vesilukollisessa asitiassa tapahtuvaa niin voisi toisaalta ajatella että minne ne huurut sieltä pääsevät. Hyvä kysymys.

      Poista
    4. Ei pulloihin liiemmin sakkaa ole tullut. Tosin sain sellaisen vinkin eilen eräältä kokeneemmalta, että sen voisi antaa ennen pullotusta olla siinä toisessa astiassa 2-3 päivää, jotta hiivat laskeutuvat pohjalle ja pullottaa sitten. Itselläni on tässä se ongelma, että se toinen astia on monesti ollut kattila...

      Poista
    5. Minkälainen on kotona tehdyn oluen säilyvyys? Säilyykö pullotettuna huoneenlämmössä vai tarvitseeko jääkaappisäilytystä?

      Poista
    6. Prosessi on sama kuin oikeissakin panimoissa, eli säilyvyyskin on vastaava kuin kaupallisella oluella, jos olut on vaan hygienisesti valmistettu.

      Poista
  5. Toimiiko vaihtoehtoisena hiivana Danstar Munich kuivahiiva?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii. Kaikki vehnishiivat käy, kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja ja seuloa niistä se mieleisin.

      Poista
  6. Ensimmäinen vehnis on käymässä ja kohta pitäisi pullottaa. Tarkoitus olisi tyyliin sopien laittaa jälkikäymisvierrettä vähän reilummin kuin aiempiin oluisiin jotka olen karbonoinut jonnekin 2volssin kieppeille. Onko kokemusta miten korkeita hiilihappopitoisuuksia suomalaiset pullot kestää ilman että tulee pullopommeja?

    VastaaPoista
  7. Noniin, ensimmäinen pano olisi nyt alla, mutta ihmetyttää alhainen OG 1.043. Kopioin sinulta tuon "perus hefe"n ensimmäiseksi oluekseni.

    Brewmatella; 19l Batch Size, 2.4kg Wheat Malt, 1.9kg Pale Ale Malt. Unohdin laittaa ohjelmata tuon BIAB asetuksen päälle, joten strike water taso meni ALL grainilla. Strike water BIABissa olisi ollut 24,56 All grainissa vain 12,84l. Menin tuolla 12,84 litralla. Jos valitsee BIAB ei ohjelma anna minkäänlaista spargewater laskelmaa.

    Sparge water minulla oli 13l. Kattilaan päätyi keittoa varten noin 21,4l vierrettä. Ohjelma antoi "Wort volume after boil"; 19,8 litraa. Oma vierremäärä oli vain noin 16.5l eli vierre kiehui kokoon melkolailla.

    Aavistelin, että kokoon kiehumisesta johtuen OG olisi liian korkea ja että pääsen laimentelemaan. Mutta ei, OG on liian alhainen. Mistä ihmeestä tuo johtuu? Laskeskelin, että efficiency % minulla olisi näin ollen ollut vain about 51% Kuinka paljon sokeria minun kannattaisi laittaa vierteeseen, ettei oluesta tule kakkos olut kamaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ihan oikein päätelty, eli tehokkuus on jäänyt alhaiseksi ja siihen on vaikea sanoa syytä, kun ei tiedä tarkemmin miten tekeminen on edennyt. Itse en kuitenkaan lisäisi sokeria ollenkaan, se vaan laimentaa suutuntumaa lisää, vaikka vahvuutta toki lisäisikin. Kepeää kevätolutta tulossa.

      Poista
    2. Nyt on ensimmäiset pullot korkattu ja pakko sanoa, että todella hyvää vehnistä tuli! Ostin systembolagetista Erdinger Hefeweizenin verrokiksi.

      Oma ja vaimokkeeni arvio oli, että kotiolueni oli parempaa kuin Systembolagetista ostettu. Eli kaiken koheltamisen jälkeen, muutaman virheenkin jälkeen ensimmäinen panokerta oli onnistunut!

      Törkeät poltteet päästä taas panohommiin. Seuraavaksi oluekseni valitsin tuon sinun Aprikoosi Witin. Ajattelin ensimmäiset muutama panoa harjoitella ihan perus tekniikkaa. Kolmas panokerta vois olla vaikkapa tuo sinun IPA, jotta pääsen testaan kuinka kirkkaaksi saan olueni.

      Ajattelin testata Irish Moss / Protaflockia, tehdä kunnon hiiva startterin (luultavasti spray maltaalla), sekä mahdollisesti testata gelatiiniakin.

      Kiitoksia todella paljon reittausblogin info paketista ja resepteistä! Sivu on auttanut aloittelevaa panomiestä todella paljon.

      Poista
  8. Tällä reseptillä palasin harrastuksen pariin monen vuoden tauon jälkeen. Olut on nyt ollut vajaan kuukauden pullossa ja lienee voi itselleen antaa lopullisen tuomion.

    Panopäivä sujui ilman erityisiä kommelluksia. Välineet ei toki olleet tutut joten ei voi sanoa että ihan tavoitteeseen päästiin. Keittäessä haihtui enempi kuin tarkoitus enkä höhlänä tajunnut jatkaa vedellä. Eräkokoni on varsin pieni (5L) ja tuolloin ei vielä ollut kuin mukamas 1g tarkkuuteen yltävä vaaka. Eli humalointikin meni vissiin vähä sinnepäin ja ilmeisesti vielä vajaaksi. Käyminen tapahtui jossain 20-21c tietämillä. Banaanisuutta ei tullut ainakaan havaittavasti. Olisiko sit saatava aste pari lämpöjä ylöspäin.
    Lopulta siis vähän vahvempaa kuin piti, miedommilla humalilla ja se banaanisuuskin jäi uupumaan. Olut oli tuoreelta melko hapokasta ja kiljumaista mutta nyt hapokkuus on mielestäni sopiva ja kiljumaisuuskin hävinnyt.

    Ei siis nappisuoritus olleskaan. Ei tää nyt juomakelvotonta ole onneksi ole vaikkaei vaimolle maistukkaan. Banaanisuutta, 1-1,5% miedommaksi ja edes hitusen niitä katkeroita niin ollaan jo hyvän äärellä.

    VastaaPoista
  9. Moi, mitä mieltä tämänkaltaisen vehnäoluen maustamisesta esimerkiksi korianterinsiemenillä, pomeranssinkuorella tai aprikoosilla ? Kuinkas maustaminen käytännössä olisi kannattavaa toteuttaa, onko kokemuksia ? Muita ideoita maustamiseen ?

    Tarkoitus olisi tässä ensi viikonloppuna helppo vehnäolut laittaa tulille, kiinnostaisi kuitenkin hieman reseptiä muokata oman maun mukaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sen maustaa voi, vaikkei se perinteisesti saksalaistyyliseen vehnään kuulukaan. Vinkkiä voit hakea kotioluiden valmistus sivun kautta löytyvästä Aprikoosi Witin reseptistä.

      Poista
  10. Hei,

    Ajattelin kokeilla tehä ensimmäisen vehnäoluen.
    Tarkoittaako tuo suodattamaton olut sitä että hiiva ei suodateta pois? Entäs yritetäänkö vehnäolutta kirkastaa ja siivilöidäänkö proteiini keitto vaiheessa pois?
    Vai pullotetaanko "sellaisenaan" :)
    Kiitän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, hiivat jää kuten kotioluissa ja useissa kaupallisissakin. Oon ite siivilöiny saostuneet proteiinit pois, mut käymisen jälkeen ei oo tarpeen tehdä mitään temppuja ja pulloonkin voi laittaa aika nopeesti.

      Poista
  11. Ekaa kerta lähestyy... lauantaina tarkoitus pistää kattilat tulille ja tällä perushefellä + ohjeillasi kokeilla. Täältä sivuiltasi saa kyllä hyvät eväät kiitos siitä! Syöttelin BrewMatessa omaa eräkokoa vastaavat speksit, mutten saa ABV:tä natsaamaan tuohon sinun omaasi, vääntää mulla väkisin sen 5,75% (FG 1007)joka tuntuu liian vahvalta. Tämä siis kun laitoin AA%:ksi 86, valmistajan sivuilta (http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2016/12/SafAle-WB-063.pdf). Pienempi ABV tulee vaan jos antaa olla AA oletuksena sen 76. Laitoinkohan jotain väärin tai oiskohan tohon ABV:n alentamiseksi jotain tehtävissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä kaikki on oikein. Tuo hiivan attenuaatio (AA%) nimenomaan vaikuttaa tuohon vahvuuteen. Eli 76% attenuaatiolla hiiva "söisi" 76% vierteen sokereista jne. Jos hiiva syö enemmän, eli attenuaatio on korkeampi, tulee enemmän alkoholia. Se vaan kun etukäteen, ei varsinkaan ekalla kerralla, voi tietää mihin se asettuu - silloin toki on ihan oikein käyttää laskennassa valmistajan ilmoittamaa. Vähennä vähän maltaiden kokonaismäärää, jos haluat varmasti miedompaa.

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Voi tehdä ja hyvä onkin tehdä. Pussimäskääjällä se tarkoittaa vaan hieman kuumempaa huuhteluvettä.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Tätä en tullutkaan ajatelleeksim että ulosmäskäys hoituu siinä samalla.

      Poista
  13. Valitsin myös ensimmäiseksi oluekseni Perushefen. Vierre meni hiivoineen pönttöön tänä aamuna ja innolla odottelen miten lähtee pulputtamaan. Tähän asti valmistuksessa ei suurempia ongelmia, mutta toki pari virhettäkin tuli tehtyä :)
    Ohjeen mukaan mäskäyslämpötila olisi pitänyt olla 67 astetta, mutta minulla se jäi 69-71. Arvelin että olisi tippunut enemmän kun strike wateria oli vain 7,5l ja mäskäys tapahtui peiton sisässä. Vaikuttaakohan paljon makuun?
    Toinen virhe tuli hiivauksessa. Luin kyllä paketin takaa, että hiiva olisi pitänyt sotkea pieneen määrään vettä ennen käymisastiaan lisäämistä, mutta menin sitten oikomaan ja laittamaan hiivan suoraan astiaan. Annoin kyllä levätä vierteen pinnalla 15 minuuttia ennen kuin sekoitin. Luin tuossa juuri että saatoin tappaa osan hiivasoluista sokerishokilla :( Käyköhän olut loppuun? Hiivan määrä oli 1g/l kuten suositeltiin. Käymislämpötila tulee todennäköisesti olemaan helteistä johtuen ~26C. Koitan laskea sitä pitämällä käymisastiaa vedessä lilluvilla kylmäkalleilla.
    Batch size oli 11l, mutta ilmeisesti keitossa siitä haihtui pari litraa. OG:ksi mittasin 1.053. Olisi ilmeisesti voinut hiukan lisätä vettä.

    Todella hieno blogi ja tarkkoja sekä selkeitä ohjeita. Tähän astiset toimenpiteet olisivat tuskin onnistuneet näinkään hyvin ilman tätä sivustoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mäskäyslämpötila tuskin suuresti vaikuttaa ja eräkokokin on niin pieni, että hiiva hoitaa sen kyllä ilman ongelmia. Käymislämpötila on ainut huolenaihe, sillä 26 on melko korkea, mutta jos saat viilenneltyä ainakin alkuun hieman, niin eikös siitä hyvää tule.

      Poista
    2. Kiitoksia nopeasta vastauksesta :) Mukava kuulla että en todennäköisesti ryssinyt satsia. Juu voisin koittaa vaikka pariinkin otteeseen vaihtaa kallet päivässä.

      Poista
    3. Vajaa pari viikkoa hefe käynyt ja pahasti näyttäisi siltä että FG on jämähtänyt 1.020 paikkeille. Lukema ei ole muuttunut pariin päivään. Koitin viime mittauksen jälkeen myös nostaa lämpötilaa parilla asteella (~20C -> 22C) ja kevyesti ravistaa astiaa. Uskaltaako pullottaa huomenna jos vieläkin sama? Mistä voisi johtua korkea FG? Korkeasta mäskäyslämpötilasta?
      Maussa en huomaa mitään vikaa.

      Poista
    4. Kyllähän sen pullottaa voi jos lukema on stabiili. Korkea FG voi johtua mäskäyslämpötilastakin, mutta tietysti vähän kaikki vaikuttaa vähän kaikkeen, joten varmaksi ei voi sanoa.

      Joskus toiseen astiaan siirtäminen, niin että hiivakakku jää ensimmäisen astian pohjalle, saattaa vielä herättää oluen käymään hieman pidemmälle. Syytä en tiedä. Sitäkin voi koittaa jos mahdollista.

      Poista
  14. Kiitos hyvästä sivusta, laitoin ensimmäisen olueni tänään tällä ohjeella käymään. Valmistus sujui mainiosti, ominaispainokin oli kohdillaan, mutta hiivauksen aikana sattui pieni moka; olin keittänyt ja jäähdyttänyt herättelyveden ja valmistajan ohjeen mukaan seisottanut hiivaa vedessä muutaman minuutin, ja ajattelin jotta veden lämpötila laskee liikaa ja menin laittamaan lieden pienimmälle lämmölle seisotuksen alussa. Tajusin hetken päästä lämmön nousevan liikaa, ja lämpötila oli n. 35 astetta. Otin lieden pois päältä, jäähdytin hiivaseoksen ja sekoittelin rauhassa parikymmentä minuuttia jonka jälkeen lisäsin hiivan vierteeseen. Nyt odotellaan jännityksellä, lähteekö olut käymään. Toista hiivaa en tullut tilanneeksi ja viikonloppu on edessä, joten aikaisintaan tiistaina saisin uuden hiivan postissa mikäli olut ei lähde käymään, uuden hiivan ymmärtääkseni voisi laittaa käymisastiaan mikäli nykyinen ei lähde käymään? Mutta haitanneeko välissä olevat neljä päivää, vai olisiko jotain muuta vinkkiä jolla korjata asia mikäli hiiva kerkesi kuolla?

    VastaaPoista
  15. Ensimmäinen pano takana ja tällä ohjeella lähdettiin kokeilemaan. Kaikki sujui mainiosti lähes loppuun asti, ominaispainokin asettui 1.050 kohdille, mutta hiivauksessa sattui moka; keitin ja jäähdytin herättelyveden, lisäsin hiivan ja valmistajan ohjeen mukaan jätin hetkeksi seisomaan. Ajattelin että lämpötila laskee liikaa, joten laitoin lieden pienimmälle mahdolliselle hetkeksi, kunnes tajusin että lämpö nousee liikaa. Mittasin hiivaseoksen lämmöksi 35 ottaessani lämmöt pois. Nyt ihmetellään että kerkesikö hiiva kuolla vai lähteekö käymään. Uutta hiivaa ei ole olueen laittaa ja aikaisintaan tiistaina tulisi uusi hiiva. Haitanneeko välissä 4-5 päivää tai olisiko jotain muuta vinkkiä, millä korjata tilanne jos ei lähde käymään?
    Kiitokset äärimmäisen selkeistä ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Hiiva on yllättävän sitkeä eliö, uskoisin, että se tuosta lähtee hyvin käymään vielä. Jos ei käymispöntössä näy ylihuomennakaan vielä elämää, niin ihan normaalilla leivinhiivalla - siis Suomen Hiivan tuorehiivalla - voi kyllä laittaa oluenkin käymään ja se vielä kaiken lisäksi sopii vehnäoluisiin varsin hyvin.

      Poista
  16. Moi. Minkä asetit Efficiency %:ksi Brewmate:ssa? Mitäs ylipäätänsä sen vaihtelulla on vaikutusta?? Kiitokset etukäteen vastauksesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Efficiency eli tehokkuus selviää vasta kun satsi on pöntössä. Omalla laitteistollani olen päässyt tyypillisesti 60-65% tehokkuuteen, eli saanut maltaiden sokereista 60-65% irrotettua vierteeseen. Aseta nyt aluksi se vaikka 65%.

      Kun olet mitannut ominaispainon ennen käymistä, niin aseta käymisastiaan saadut lopulliset litrat ohjelmassa kohdalleen. Sen jälkeen säädä efficiencyä ylös tai alaspäin, niin että ohjelma näyttää samaa ominaispainoa kuin mihin satsissasi pääsit. Silloin tiedät laitteistosi tehokkuuden. Useamman satsin jälkeen oppii vähän tuntemaan mikä se keskimääräinen tehokkuus sitten on, johon tyypillisesti pääsee.

      Poista
  17. Kaapista sattuisi löytymään Sahtimallasta, mahtaako toimia miten hyvin Pale Ale Maltin sijaan?

    VastaaPoista
  18. Mitähän mahtaisi tapahtua jos keiton aikana lisäisi pienen määrän banaania/banaanimehua kompensoimaan tuota WB-06:sen tuottamien banaaniestereiden puutetta?

    Kiitos muuten mainiosta sivustosta. Ollut selkeydellään erittäin suureksi avuksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä osaa yhtään sanoa. Kai siitä banaanimaisuutta luulisi irtoavan.

      Poista
  19. Laitoin eilen pöhisemään, eka kerta WB-06. Lisäsin reseptiin 4% vaaleeta karamelliä koska oma suu tykkää. Tein kunnon startterin ja ehkä vähän annostelinkin liikaa hiivaa. Joka tapauksessa taisi mennä pulloon iso mälli hiivasoluja, koska vaikka oli 20C tilassa niin pullon kyljessä mittari veteli seuraavana päivänä 23C. Lisäksi ampui vesilukosta vaahdot pihalle, ei onneksi muutamaa senttilitraa enempää. Ärhäkkää on sano.

    VastaaPoista
  20. Maltaat tilattuna, tällä reseptillä tarkoitus siirtyä uutehommista "oikeaan" panemiseen.

    VastaaPoista
  21. Hei, Laitoin eilen tämän kyseisen hefen tulille. Alku meni hyvin, mutta kun olin huuhdellut mäskin mittasin ominaispainon jäi vaan 1,025... Brewmatin perusteella vierrettä oli oikean verran (Tein 5L satsin) ja muutenkin reseptin mukaan kaikki kunnossa tähän asti. Seuraavaksi kun kiuhautin vierrettä siitä haihtui aivan liikaa nestettä (alussa 5,8L ja lopussa 3,8L). Voiko olla että kiehautin liian kovalla? Mutta uudelleen keiton jälkeen ominaispainon mitatessa se oli lähes oikea (1,052).

    Osaisiko joku sanoa miksi? Ominaispaino huuhtelun jälkeen alhainen vaikka reseptin mukaan oikea huuhteluvesi tilavuus ja miksi hävisi niin paljon nestettä keiton aikana? Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mittasitko mahdollisesti huuhtelun jälkeen astian pinnalta otetun näytteen? Vierre on hyvä sekoittaa ennen mittausta, koska päälle tulee huuhtelun viimeiset laimeimmat vierteet. Ja haihtuminen on normaalia, sitä voi vähän himmata ettei ihan täysillä, mutta kuitenkin kunnolla pitäisi kiehua. Keiton loputtua voi vettä lisätäkin vielä, mutta toki ominaispaino kannattaa mitata ensin ettei vesilisäys laimenna liikaa.

      Poista
    2. Moi, mitattu ominaispaino oli sekoitetusta vierteestä otettu. Voiko olla mahdollista jos huuhteluvesi on ollut liian kylmää (varmaan ehtisi jäähtyä 70-80 asteeseen) pitäisi olla ainakin 84 astetta?

      Poista
    3. Ei se siitäkään johdu. Mites näytteen lämpötila? Mittarit tyypillisesti näyttää oikein jos näyte on 20 asteinen. Jos mittasit kuumasta, niin lukema vääristyy. Toki keiton jälkeen lukema on aina suurempi kuin osa vedestä haihtuu, mutta ei eron noin suuri (1.025 - 1.052) pitäis olla.

      Poista
  22. Ollut nyt 8 päivää perushefe pullossa, ajattelin huomenna ottaa maistiaiset. Hiivana oli Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat. Eka maltaista tehty olut itsellä.

    VastaaPoista
  23. Itsellä nyt tämä pullossa valmiina. Oli eka "oikea" pano, ja mielestäni ihan onnistunut. Hieman pienemmällä IBU arvolla mennään kuitenkin, sopii omaan makuun paremmin.

    VastaaPoista
  24. Morjens... Yksi asia mua vielä kummastuttaa et miten nuo näissä ohjeissa tuo maltainen määrä on tiedettävissä, siis tarkoitan että paljon sitä vettä pitää olla ja paljon se 100% mallasta on...

    Mulle ei nyt avaudu nämä ohjeet et tätä mallasta 90% ja tätä 5% ja tätä 5%...
    Joo, blondi aloittelija täällä huutelee ��
    Pieni valaistus asiaan tekisi hyvää että voisi kokeilla näitä reseptejä ��
    T:Satu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Satu! Lataa joku reseptiohjelma (esim. tämän blogin pussimäskäysohjeissa linkki Brewmateen). Määritä sinne tavoiteltu eräkoko laitteiston mukaan. Itselläni on 17 litrainen kattila, jolla lopullinen eräkoko on n. 12-14 litraa. Hefen tapauksessa ehkä 13 litraa on sopiva. Määritä lisäksi laitteiston tehokkuus, joka pussimäskäyksessä on itselläni ollut noin 65%. Jos teet ekaa kertaa, niin et tiedä vielä omaa tehokkuuttasi, silloin 65% on paras veikkaus, eli laita se. Nämä kun määrittää ohjelmaan ja rakentaa reseptin sinne, niin se kertoo sitten määrät kiloina ja grammoina.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.