Olutarvio: Stadin ESB

3 kommenttia
 

Stadin ESB

Panimo: Stadin Panimo, Suomi
Oluttyyli: Extra Special Bitter
Alkoholipitoisuus: 5,9%
Saatavuus: Alko (4,95€/ 0,33l)

Brittiläinen Fuller's kehitti vuonna 1969 talviolueksi hieman runsaamman maltaisen ja alkoholisemman bitterin, jonka nimettiin simppelisti Winter Beeriksi. Se muodostui niin suosituksi, että kaksi vuotta myöhemmin siitä tehtiin ympärivuotinen tuote ja nimi muutettiin ESB:ksi, joka on tietysti lyhenne sanoista Extra Special Bitter. Briteissä Fuller's on ainut joka saa käyttää tätä maagista kolmen kirjaimen yhdistelmää oluensa nimessä, mutta muualle maailmaan tavaramerkin suoja ei ylety ja niinpä ESB nimisiä oluita onkin tullut useilta eri panimoilta ympäri maailman. Tyylinmukainen ESB on tukevamman maltainen ja alkoholipitoisuudeltaan korkeampi kuin perusbitteri. Lisäksi humalointia on vähintään saman verran ja usein aromaattisemmin. Se alkuperäinen, eli Fuller's ESB, kuuluu myös Alkon vakiovalikoimaan ja on itselleni yksi sellainen kestosuosikki, jota ostan aina silloin tällöin, eikä se koskaan petä. Maistoin eilen oikein kaksin kappalein kuinka ESB:n valmistus onnistuu Suomen pääkaupungissa ja onnistuuhan se. Lue arvio alta.

 
Tumman kuparinen ja valoa vasten rubiininpunainen olut, joka vaahtoaa mukavasti, mutta vaahto aika nopeasti laskee ohkaiseksi kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksu on varsin mainio ja muidenkin stadilaisten tapaan hyvin aromaattinen, tällä kertaa löytyy marmeladimaista sekä karamellisen maltaista otetta, märkää ajopuuta ja hieman marjaisuutta sekä hedelmäsokerisuutta. Maku on mukavan katkera ja melko makean karamellinen. Makeus tosin peittyy aika hyvin runsaan humaloinnin alle ja yleisilme muodostuukin miellyttävän tasapainoiseksi. Maussa on stadille tyypillistä aromaattista eksoottista hedelmää ja sitrusmaisiakin piirteitä. Suu jää nielaisun jälkeen hieman nahkeaksi ja jälkimaussa nousee esiin hieman tuhkaista karkeutta. Keskitäyteläinen runko on miellyttävän tukeva verrattuna Stadin maitokauppaoluisiin, joita olen enemmän tottunut nautiskelemaan. Kaiken kaikkiaan miellyttävä olut.

Yhteenveto

Tasapainoinen, aromaattisen hedelmäinen ESB.
ARVOSANA: 8

3 kommenttia:

 1. Fuller's on rekisteröinyt E.S.B.-tavaramerkin EU:n laajuisesti, http://esearch.oami.europa.eu/copla/trademark/data/000152769 ja ainakin Ruotsissa hätyytellyt Sigtunaa sen tiimoilta: http://www.beersweden.se/archives/2606

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset tästä tiedosta. Minun tietoni oli peräisin Oxford Companion to Beer opuksesta, mutta siellä faktat sen suhteen ovat näemmä virheellisiä. Eli suomalaiset panimotkin, joilla ESB on oluen nimessä ja etiketissä (Stadin ESB, Malgård ESB ainakin), ovat periaatteessa Fuller'sin tulilinjalla tuon asian suhteen.

   Poista
 2. Itselle tämä Stadin ESB tarttui Alko reissulla ostoskoriin Orvalin, Weihenstephaner Hefeweissbierin ja Black Isle Organic Goldeneye Pale Alen kanssa. Näistä Blac Isle ja ESB ovat minulle uusia tuttavuuksia, Orval vakioherkku ja Weihenstephaner tuli ostettua ihan sen vuoksi kun näyttää olevan Olutopas.infon elokuun kuukauden olut. Jospa sitä viikonloppuna pääsis maistelemaan tuota nelikköä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.