Pienten tuottajien juomat Alkossa: Alkon vastaus #2

13 kommenttia
 
Tässä Alkon tuoteryhmäpäällikon vastaus palautteeseeni, jonka lähetin parahiksi lomien aikaan 6.7. Lähettämäni palautteen voit lukea tästä: Pienten tuottajien juomat Alkossa
 
En ehdi tätä heti käymään ajatuksella läpi, joten kommentit viestin sisällöstä tulevat myöhemmin. Tässä kuitenkin tuo Alkon vastaus:

Kiitos palautteestasi ja asiallisesta kysymyksestäsi, joka ansaitsee syvällisen vastauksen.

Alko pyrkii palvelemaan ja vastaamaan kysyntään mahdollisimman hyvin. Valikoimasuunnittelumme perustuu eri asiakasryhmien tarpeisiin ja olemassa olevaan valikoimaamme. Kokonaisvalikoimastamme noin 31 % (46 olutta) on tällä hetkellä pienpanimo-oluita/crafted-oluita. Tämä on kysyntään nähden hyvin merkittävä määrä. Haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin ja esitellä erilaisia oluttyyppejä sekä pienpanimojen oluita mahdollisimman kattavasti. Toki kokonaismäärä perustuu kysyntään ja meillä on valmius kasvattaa valikoimaamme kysynnän kasvaessa.

Kotimaisten pienpanimoiden kanssa meillä on suorat yhteydet ja ovet ovat auki keskusteluille aina. Alko on esitellyt toimintaansa Pienpanimoliitolle, jonka kanssa toimimme aktiivisesti keskusteluyhteydessä. Olemme kertoneet avoimesti myös erilaisista mahdollisuuksista kotimaisille pienpanimoille. Näin ollen voinkin todeta yhteistyön kehittyneen suotuisasti.

Kotimaisia pienpanimo-oluita valikoimassamme on tällä hetkellä (hinnasto 6-10/2012) 8 olutta, joka on 17 % kaikista pienpanimo/crafted-oluista ja 5 % kokonaisvalikoimastamme. Vuositasolla kotimaisia pienpanimo-oluita valikoimassamme oli viimevuonna 24 olutta, joka on noin 10 % kokonaisvalikoimastamme. Niiden volyymiosuus valikoimassamme on noin 2,7 %. Vuodesta 2009 olemme kasvattaneet kotimaisten pienpanimo-oluiden määrää 60 %, sillä haluamme palvella asiakkaitamme ja kantaa vastuumme kotimaisen olutkulttuurin puolesta.

Juhlavuotemme kunniaksi esittelimme helmikuun ensimmäisellä viikolla 10 kotimaisten pienpanimoiden taidonnäytettä. Tämä oli todella onnistunut kokeilu ja toivomme voivamme tulevaisuudessakin esitellä asiakkaillemme tällaisia uniikkeja tuotteita laajemmassa kokonaisuudessa. Haemmekin juuri ensivuoden helmikuun alkuun jälleen uniikkeja käsityöläis- ja erikoisoluita. Tavoitteena on jatkaa seuraavan kerran kautta pidemmälle, mikäli tuotteissa saatavuutta riittää.

Myös pysyvämpään valikoimaan meillä tulee loppuvuonna runsaasti lisää kotimaisia pienpanimo-oluita. Heinäkuusta loppuvuoteen tulee noin 10 kotimaista pienpanimo-olutta ilahduttamaan asiakkaitamme. Toivotaan asiakkaiden ottavan tuotteet hyvin vastaan, jotta tuotteet kiertävät hyvin hyllystä asiakkaille. Tänä vuonna arvioimme valikoimassamme olevan yhteensä noin 33 kotimaista pienpanimo-olutta. Ensi vuonna tuotteita on tarkoitus tuoda jälleen lisää. Toivomme, että tulevaisuudessa meidät tunnettaisiin myös hyvästä kotimaisten pienpanimo-oluiden valikoimasta. Tarvitsemme tässä luonnollisesti myös asiakkaittemme apua, jotta tuotteiden kysyntä olisi riittävää myös panimoiden kannalta.

Hakiessamme tuotteita valikoimaamme toivomme myös kotimaisilta pienpanimoilta mahdollisimman suurta aktiivisuutta ottaa osaa tuotehakuihimme. Tässä onkin tapahtunut mukavaa kehitystä. Ensi vuoden alkupuoliskon hauista ainakin 14 on sellaista, jotka ovat avoimia myös suomalaisille oluille ja osa suunnattukin suoraan pienpanimo-oluille asiakkaidemme toivomuksesta.

Pyrimme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin siis myös oluissa ja kotimaisten pienpanimo-oluiden osalta kehittäen toimintaamme sekä yhteistyötämme pienpanimoiden kanssa jatkuvasti. Harrastajat ovat meille erittäin tärkeä asiakasryhmä ja toivommekin kysynnän kehittyvän suotuisasti tulevaisuudessa. Valmiutta ja halua valikoiman kasvattamiseenkin löytyy. Suomessa olutkulttuuri on mukavassa nosteessa kuten myös pienpanimoiden tuotteet. Toivotaan sen nousevan mahdollisimman pian Ruotsin rinnalle (ja miksei ohikin), jossa premium/super premium -markkina on noin kolminkertainen Suomeen verrattuna. Toki suoraa vertausta on vaikea tehdä markkinan eroavaisuuksista johtuen, josta suurimpana on päivittäistavarakaupassa myytävän oluen suurin sallittu alkoholiprosentti. Ruotsissa Systembolagetin olutvolyymi on miltei 23-kertainen Alkoon verrattuna. Myös pienpanimo-oluiden kysyntä on reilusti suurempaa vielä kuin Suomessa. Suomessakin olutkulttuuri kehittyy varmasti hyvään suuntaan ja me pyrimme auttamaan sitä parhaamme mukaan.

Kiitos siis palautteestasi ja kuten huomaat pyrimme kyllä monin keinoin vastaamaan toiveeseen lisätä pientuottajien saatavuutta oluiden kohdalla.

Mika Kauppinen
Product Group Manager, Beers & Ciders
Alko Inc. / Purchasing

13 kommenttia:

 1. Suurin ongelma ja asioiden jarruttaja (tietysti nyt koko monopolijärjestelmän jälkeen) taitaa olla tuo kankea hakumenettely. Ajatellaan vaikka tilanne että useampikin asiakas on maistanut olutravintolassa uutta hyvää olutta ja toivoo sitä lähimyymälänsä valikoimiin.

  1) Myymäläpäällikkö lukee toiveet, tutkii hieman tilannetta ja huomaa että tuotteella voisi olla myyntipotentiaalia. Hän ottaa yhteyttä maahantuojaan/panimoon ja saa kuulla että muutama laatikko voidaan toimittaa vaikka seuraavalle viikolle, myymäläpäällikkö tekee tilauksen ja tuotetta on hyllyssä seuraavalla viikolla.

  2) Myymäläpäällikkö välittää toiveet eteenpäin hankintaosastolle jossa sattumalta suunnitellaan hakuja syksylle. Tuote vaikuttaa mielenkiintoiselle joten tehdään haku johon se voisi sopia. Haut julkaistaan muutaman kuukauden päästä ja maahantuoja/valmistaja huomaa että tuossahan on sopiva haku kyseiselle tuotteella ja tarjoaa sitä myyntiin. Tällä kertaa käy niin juuri tuo tuote sattuu haun voittamaan ja vuoden päästä tästä sitten se lopulta tulee myyntiin.

  Alkon myymälöillä pitäisi ehdottomasti olla mahdollisuus ottaa itsenäisesti myyntiin vähintään nyt paikallisia, mieluiten tietenkin kaikkia mahdollisia tuotteita. Näillä tuotteilla ei tarvitsisi olla myymäläsiirtomahdollisuutta. Lisänä voisi sitten olla tämä nykyinen Alkon vakiovalikoima. Näin myymälät voisivat henkilökunnan osaamisen sekä kiinnostusten ja tuotteiden kysynnän mukaan profiloitua enemmän nyt esimerkiksi olut- tai viinimyymäläksi. Eli olisi vastaavan oloinen systeemi kuin Keskon myymälöissä, on perusvalikoima joka löytyy joka kaupasta mutta myymälät voivat sitten ottaa myyntiin suurin piirtein mitä haluavat (en tunne Keskon systeemiä tarkemmin mutta näin olen ymmärtänyt systeemin toimivan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen kommentti. Juuri näin näen asian itsekin, Alko hakusysteemeineen on niin äärettömän kankea ja hidasliikkeinen, että se ei nykyaikana enää toimi. Uutuusoluiden määrä on niin valtava ja suuren osan elinkaari niin lyhyt, ettei niillä ole mitään mahdollisuuksia päätyä monopolin hyllyille. Ellei sitten Arkadia arpa satu osumaan kohdalle.

   Poista
 2. Erikoisvalikoima muutaman kymmenen olutta suuremmaksi ja erikoisvalikoiman myymälöitä Arkadian lisäksi ainakin Tampereelle ja Turkuun. Siinä olisi jo melkoinen parannus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän suuntaista ajattelin vastaukseeni kirjoitella. Tämä olisi niin yksinkertainen ja helppo toteuttaa, että jopa Alko voisi siihen pystyä ilman viiden vuoden siirtymäaikaa.

   Poista
 3. Minä olen Alkon valikoimaan ja vastaukseen tyytyväinen. Toki tämän kesän uutuudet olivat tylsiä. Erikoisvalikoiman avaaminen Tampereelle olisi paras uudistus, jota toivoa sopisi. Ilmaiset toimitukset jouluna Helsingistäkin riittäisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän oletkin vähään tyytyväinen :)

   Mietipä nyt kuitenkin tilannetta, jossa meillä ei olisi alkoholimonopolia. Voisit tilata netin kautta tällä viikolla vaikka Inarissa sijaitsevasta oluiden erikoismyymälästä muutamia herkkuja viikonlopun varalle ja ensi viikolla vaikka Helsingistä. Jos yllättävä tarve tulee niin toki se tuttu Alkokin saattaisi olla vielä pystyssä ja ainakin lähikaupasta saisi ihan normaalivahvuistakin olutta.

   Jos asustelet Tampereella, kuten viestistäsi päättelen, niin voisit vaikka matkalla illanviettoon pyöräillä Plevnan kautta ja pyytää valuttamaan pari litraa Severin Extra IPAa omaan astiaasi. Sitä tuoretta olutta sitten kelpaisi nautiskella iltaa istuessa.

   Tällainen tuntuu kaukaiselta utopialta Suomessa, mutta on ihan arkipäivää muualla.

   Poista
 4. Kiitos vastauksesta. Joskus elämä on helpompaa kun on vähään tyytyväinen. Vielä helpompaa se on jos ei itke vuosi toisensa jälkeen itsekkäiden periaatteidensa perään, vaan oppii sopeutumaan.

  Pidän Alkoista paljon. Niistä saa kaikki brenkut saman katon alta ja valikoimakin on usein miellyttävä. Palvelu on erinomaista, eikä edes Arkadiassa tarvitse kuunnella besserwisserpostimerkkeilijöiden viisastelua.

  T. Aapo Siippainen, Jyväskylä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan tähän kommentoida viisastellen ja omaa pointtiani edelleen alleviivaten, että Alkosta ei suinkaan "saa kaikkia brenkkuja saman katon alta" vaan sieltä saa ainoastaa ne, jotka Alkon on suvainnut valikoimiinsa ottaa.

   Poista
  2. Mettäpoika voisit sinäkin enempi ostaa olutta alkosta niin saattaisi valikoimakin laajentua kun oluen kulutus kasvaa.
   Turhaa jatkuvaa valitusta, valita ennemmin vaikka hinnoista, se koskettaa enempi kuluttajia.

   Poista
  3. Turhaa jatkuvaa valitusta myös sinulta, parahin anonym! Mistäs tiedät paljonko minä rahaa Alkoon kannan ja näin toimien kansantaloutta ylläpidän.

   Poista
  4. Etköhän sinä kanna suurimman osan rahoistasi nettiin. ;)

   Poista
  5. Rehellisyyden nimissä, en. Perstuntumalta arvioisin suurimman osan olueen käyttämistäni rahoista menevän maitokauppoihin (god bless kotimaiset vehnikset), toiseksi suurimman osan Alkoon ja vasta kolmanneksi suurimman osan nettihankintoihin.

   Poista
 5. Mikä yhdelle on sopeutumista, on toiselle alistumista. Monet oluttyylit ovat Alkossa sen verran huonosti edustettuina, että oluiden kirjoon/olutkulttuuriin tutustuminen pelkästään Alkon valikoiman kautta antaa asiasta innostuneelle kuluttajalle hyvin vaillinaisen kuvan. Olen lähes varma, että myös Alko myöntäisi tämän. Alkon mukaan valikoima ei parane ennen kuin kysyntä kasvaa. Voi se silti olla niinkin, ettei kysyntä kasva ennen kuin valikoima paranee. Umpikuja!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.