Olutarvio: Sinebrychoff Nikolai Vuosiolut 2013 Cascade Ale

3 kommenttia
 

Nikolai Vuosiolut 2013 Cascade Ale

Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg), Suomi
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Prisma Rauma, 2,89€/0,5l)

Sinebrychoffin jokavuotinen (vuodesta 2010 alkaen) Nikolai Vuosiolut on tänä vuonna Cascade Ale, jonka myötä Sinebrychoff on sensaatiomaisesti siirtynyt pintahiivaoluiden aikaan näissä miedommissa tuotteissakin. Koff Porterhan on pintahiivalla pantu myös. Jos Cascade Ale olisi uroskoira, merkkaise se pintahiivapalopostin lisäksi toisenkin tolpan tai aidanpielustan, se on nimittäin täysmallasolut. Eli ohratärkkelyksellä ei tällä kertaa leikitä. Kaksi ison panimon "merkkipaalua" samassa oluessa, se kuulostaa lupaavalta näin etukäteen. Hinta on hienoinen pettymys, tämähän liikkuu pienpanimo-oluen hinnoissa ja on mm. Nokian Panimon tuotteita hintavampi. Muistelisin viimevuotisen olleen karvan verran halvempi, mutta toisaalta alkoholiverokin on tässä välissä jo ehtinyt nousemaan. Vuonna 2010 ensimmäisen vuosioluen mukana myytiin Nikolai Sinebrychoff laseja, tämä ansainnee päästä sellaiseen, joten kaivanpa sen kaapin perukoilta esiin.



Lasiin kaatuu kirkasta, punertavan kuparista olutta, joka vaahtoaa suoralla kaadolla melko maltillisesti, mutta jättää kuitenkin tiheää pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on mieto, mutta mansikkaista tai mansikkamehumaista aromikkuutta kuitenkin löytyy ja sen taustalta hiven pahvisuutta. Yllättävän lattea tuoksu, lennokkuus puuttuu täysin, eikä sitrushedelmäisyydestä ole hajuakaan. Maku on pehmeähkö ja karvan verran makeanpuoleinen, lattean pahvinen ja lopussa kevyen katkeroinen. Hiven mansikkaisuutta esiintyy, mutta cascaden napakka sitrushedelmäisyys on edelleen kateissa. Pastöroinnista ei ole mainintaa, mutta voisin kuvitella ettei sellainen humalanaromeille ainakaan hyvää tee. Suutuntuma on kevyehkö ja hieman keskivertoa maltillisemmin hiilihappoinen. Kokonaisuutena lattea, eikä kovin nautittava olut. Vuosiolut 2012 oli varsin kelvollinen ja sen jälkeen tämä on ilman muuta pettymys. En tule ostamaan toista kertaa. Kaikesta huolimatta tämä on jo yrityksenä valovuosia edellä Olvin ja Hartwallin viimeisen vuoden aikana lanseeraamia uutuuksia.

Yhteenveto

Lattea pintahiivaviritys Sinebrychoffilta
ARVOSANA: 6

3 kommenttia:

  1. Luulin että monet baltic portterit kuten koffin porter pantiin pohjahiivalla eli lager hiivalla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne yleensä tehdäänkin, mm. Sakun, A Le Coqin ja Aldariksen portterit ovat pohjahiivaoluita. Koffin Porterin hiivaan liittyy sellainen tarina, että se olisi tuotu salaa Guinnessilta koeputkessa Suomeen. Ken tietää. Täällä lisää: http://www.sinebrychoff.fi/juomamme/tarinat/Pages/Portterintarina.aspx

      Poista
    2. Joskus kyselin Sinebrychoffilta Portterin hiivasta ja pintahiivaksi väittivät

      Kyselin asiaa aikoinaan juuri siksi että mielestäni Koffin Portterin makuprofiilissa on vahvoja yhtäläisyyksiä maltaisten pohjahiivalla pantujen dobbelbocckien kanssa.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.