Olutarvio: St. Feuillien Grand Cru

2 kommenttia
 

St. Feuillien Grand Cru

Panimo: Saint Feuillien, Belgia
Oluttyyli: Belgityylinen vahva ale
Alkoholipitoisuus: 9,5%
Saatavuus: Alko (4,38€ / 0,33l)

Belgialaisen St. Feuillienin oluita on Alkossa nähty männä vuosina jo muutamia, viimeisimpänä niistä mainio kesäolutvalikoimaan kuulunut Saison. Nyt kun syyskuu jo kolkuttelee oven takana on Alkon syksyn kenties kuumimman uutuuden aika. St. Feuillien Grand Cru on panimon lippulaivatuote, joka kotisivujen mukaan eroaa heidän muista tuotteista mausteettomuudellaan. Yrttiä ei siis ole heitetty sekaan, vaan tässä luotetaan vahvoista belgeistä tuttuun vesi, ohramallas, humala, hiiva ja sokeri komboon. Lisäksi etiketissä mainitaan C-vitamiini, eli askorbiinihappo, joka toimii oluessa säilöntäaineena. Toki tämä on myös pullossa jälkikäyvä ja vahvuudeltaan 9,5%, joten varmasti oikein säilytettynä säilyisi varsin hyvin muutenkin. Odotukset ovat korkeat, kuten varmasti muillakin belgioluiden ystävillä.


Vaalean kultaista, utuista ja melko isosti vaahtoavaa olutta, herkullinen näky, joka on tuttu useista muistakin belgioluista, mutta silti siihen ei koskaan kyllästy. Tuoksussa on voimaa ja potkua, maltaisen pohjan päältä löytyy iskevää tripelmäistä mausteisuutta, happamuutta niin kuin belgit vain osaa ja tuoreen pirskahtelevaa päärynäisyyttä. Tuoksun lopussa on vielä aromaattista humalaakin. Maku on kuivahko, katkera, mausteinen ja mukavan hedelmäinen. Melkoinen paketti samassa oluessa. Humalointi on melko voimakas, siinä tuntuu vanhan mantereen humalalajikkeiden yrttinen ja kukkainen ja keveän sitruksinen ote. Belgihedelmäisyys nostaa välillä päätään, samoin kuin happamuuskin. Loppupuoli on mausteinen, jopa pippurinen sekä hieman alkoholinen ja kaikkea tätä tukee vaalea viljainen maltaisuus, joka vaikuttaa koko ajan taustalla. Toisaalta kepeä ja hienostunut, mutta toisaalta voimalla runttaava, iso ja reilusti humaloitu kokemus. Tämä olut pakottaa keskittymään, se ei anna itseään ohitettavan olankohautuksella vaan se tarjoaa vastuksen, ikään kuin haasteen nauttijalleen. Suutuntuma on nipistävän hiilihappoinen, raikas ja kuitenkin melko täyteläinen. Nielaisun jälkeen alkoholi jää lämmittämään, eikä kiirettä seuraavaan siemaisuun ole. Tässä riittää sulateltavaa, hieno, hitaasti nautittava herkku.

Yhteenveto

Moniulotteinen ja hekumallinen belgiolut
ARVOSANA: 9+

2 kommenttia:

  1. hieno kuva. millä vehkeillä kuvattu? ootko ihan vaan lamppua käyttänyt vai salamaa? olihan se olutkin hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Mulla on Olympus E-PL1 mikrojärkkäri ja sisätiloissa yleensä jalusta käytössä. Tässä ei ole lamppua eikä salamaa, hitusen RAW editointia vaan. Valokuvausta koitan opiskella pikkuhiljaa tässä muiden harrastusten ohessa.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.