Ohje panimosiman valmistamiseen

52 kommenttia
 
Vappu on tulossa, joten kohta on ajankohtaista laittaa pienet panimosimat tekeytymään. Tällä ohjeella siman tekeminen on erittäin helppoa ja nopeaa. Tarvitset vain käymisastian ja muutaman litran vetoisen kattilan. Aikaa menee puolisen tuntia. Lämpömittari helpottaa tekemistä ja ominaispainomittarin avulla saat laskettua siman vahvuuden, mutta ne eivät ole pakollisia välineitä.

PANIMOSIMA (4,5%)

Raaka-aineet noin 15 litraisen erän tekemiseen:

700g hunajaa (kuvassa 500g juoksevaa kesäkukkahunajaa ja 200g appelsiininkukkahunajaa)
500g kandisokeria
500g fariinisokeria
kolmen sitrunaan kuoret ja mehu
Olut- tai leivinhiiva

Aluksi sokerit ja sitruunankuoret kiehautetaan (viitisen minuuttia) muutamassa litrassa vettä - sekoittele, jotta sokeri liukenee kunnolla eikä pala pohjaan. Tämän jälkeen keitos kaadetaan käymisastiaan ja sitruunakuoret siivilöidään pois. Lasketaan kylmää vettä päälle, niin että käymisastiassa on yhteensä 16 litraa tavaraa (vähintään litra menee siman käytyä hiivakakun mukana hävikkiin). Sitten sekoitellaan hunajat ja sitruunoista puristettu mehu joukkoon. Hunaja lisätään vasta tässä vaiheessa, ettei sen aromikkuus kärsi kiehautuksessa. Siman lämpötilaksi pitää saada 20-25 astetta, joka on sopiva hiivauslämpötila. Anna käydä huoneenlämmössä. Ominaispainon pitäisi olla noin 1.033-1.035, tämä kun käytetään kuivaksi eli loppuun asti, asettuu vahvuus noin 4,5% tietämiin.

Jos haluat käyttää oluthiivaa (puhtaamman hunajainen maku), voit käyttää esim. 1pss US-05 kuivahiivaa. Jos käytät leivinhiivaa, murenna joukkoon noin 1/6 leivinhiivapalasta. Anna käydä vähintään viikon verran tai loppuun asti (ominaispaino lähellä 1.000), jonka jälkeen voit pullottaa tai siirtää astian vielä viikoksi kylmään kirkastumaan. Pullottaessa käytä jälkikäymissokeria 4g/litra tai hunajaa 5g/litra. Hunaja ja sokeri kannattaa molemmat liuottaa veteen ennen pullotusta. Anna tekeytyä pulloissa huoneenlämmössä viikon verran ja nauti sitten viilennettynä pois.

Tällä reseptillä valmistuu kevyt keväinen sima. Voit myös lisätä hunajaa ja sokeria tai vähentää vettä, oman mieltymyksesi mukaan. Erittäin vahvan siman kannattaa antaa käydä ja kypsyä hieman pidempään. Simaa voi tuunata myös keittämällä mukaan humalaa tai kuivahumaloimalla, eli lisäämällä humalaa suoraan käymisastiaan käymisen loppupuolella.

Siman tekeminen ei kestä puolta tuntia kauempaa, mutta pullotuksessa on tietty oma vähtinsä. Vappu menee kuitenkin mukavammin kun tarjolla on hyvää simaa.

52 kommenttia:

  1. Tämän innoittamana laitoin eilen oman simapöntön pulputtamaan! :) Ajattelin kokeilla kuivahumalointia, mutta määrät on hakusessa. Citraa, tai jotain hedelmäistä humalaa ajattelin, oisko heittää vinkkiä paljon sitä kannattaisi laittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähtisin melko maltillisesti liikkeelle, koska itsellänikään ei ole kuivahumaloinnista kokemuksia. Jos kokeilisin niin määrä voisi olla 2g/L.

      Poista
    2. Olen laittanut 1dl humaloita 7l simaaan ja minusta se on ollut hyvä/sopiva määrä.

      Poista
    3. Olueen saa laittaa tunnin keitolla n. 15-20g.

      Sanoisin että aikaan kannattaa laittaa selvästi vähemmän

      Poista
  2. Yksi kuivahumaloinnin muoto voisi olla pullotuksessa humalapelletti suoraan pulloon. Määrää en kyllä osaa sanoa.

    VastaaPoista
  3. Tällä ohjeella laitoin simat tulille maaliskuun lopulla. Laitoin kolmen sitruunan sijaan viiden sitruunan mehut, koska halusin enemmän sitruunan makua. Kilju käynyt nyt 3 viikkoa ja ominaispaino vielä 1.008. Ilmeisesti sitruunahappo jarruttelee oluthiivan toimintaa? Loppuun asti tuo vielä varmaan käy, mutta uskaltaisiko laittaa jo pulloon ilman jälkikäymis sokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pulloon vaan niin ehtii vapuksi. Eiköhän sitä pari grammaa uskalla sokeriakin laittaa.

      Poista
  4. Hei! Minua kiinnostaisi tietää, voiko Kandisokerin korvata jollakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, ruokosokeri, demerara, mitä näitä nyt on. Perussokerikin käy, mutta toki maistuu erilaiselta.

      Poista
  5. Hei! Haluaisin tietää, voiko kandisokerin korvata jollakin?

    VastaaPoista
  6. Uskaltaako pullottaa ikean ns. patenttikorkki pulloihin ? vai pitääkö hommata olutpulloja johon kruunukorkki ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaa. Myös esim. limsapullot käy. 1,5 litraisiin on kiva pullotella kun ei tarvi niin montaa.

      Poista
    2. Hienoa, aattelin vaan et noista korkit kosahtaa auki ku paine nousee.

      Poista
    3. Pitääkö aukoa usein jos patenttikorkilliseen laittaa?

      Poista
    4. Ajatus on se, että sima olisi pullotukseen mennessä käynyt täysin loppuun, jolloin hiivalla olisi enää pullotusvaiheessa lisätyt jälkikäymissokerit syötävänä - tällöin pulloon ei pitäisi tulla liikaa painetta, eli korkkeja ei tarvitse availla ollenkaan.

      Poista
  7. Kannattaako huolestua jos laitoin tiistaina simat pulputtamaan, mutta en ole kertaakaan huomannut vesilukon käyvän ja tänään ominaispainomittarilla mitattuna arvot 1040 -> 1035, hiivana US-05

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa a, ite varmaan seuraisin vielä pari päivää ja jos ei käy alemmas niin leivinhiiva perään.

      Poista
  8. Sovelsin ohjettasi hiukan ja tein vahvaa simaa. Sima maistuu melkoisen kuivalle käymisen jälkeen. Kannattaako jälkimakeuttaa eli laittaa käymisenpysäyttäjää ja sitten hunajaa vai laittaa jälkikäymissokeria? Ei oo nyt ihan tiedossa tuleeko jälkikäyttämisellä juomasta paremman makuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jälkikäymisellä tuotetaan juomaan hiilihappoja eli se ei sinänsä vaikuta suoranaisesti makuun.

      Poista
  9. Yo! Ekaksi, kiitos reseptistä! Mä soveltelin hiukan omin päiteni ja ostin viinihiivaa + 4 sitruunaa & 1 lime. Kerron lopputuloksesta vapun tienoilla

    VastaaPoista
  10. Moro!

    Satutko muistamaan paljon tuolla seoksella oli lähtöpaino?

    VastaaPoista
  11. Oisko ollu jotain 1.035-1.040. Kävi nolliin eli oli pullokäymisen jälkeen noin 4,5-5% tavaraa.

    VastaaPoista
  12. 5 päivää ollu pullossa, 4g/l meni jälkisokeria eikä ole hapon happoa. Missä vika? Ja onko niitä enää turha odottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoo mistä johtuu, mutta voi olla että hiiva on liian uupunut jälkikäyttämään. Olethan pitänyt pulloja huoneenlämmössä tai siis hiivan toiminta-alueella? Jos pullot on olleet jääkaapissa niin silloin ei hiiva toimi eikä hiilihappoja synny.

      Olen itse huomannut, että hiilihapot saa simaan myös sodastreamilla kätevästi ilman kuohumista. Oluella tämä metodi ei toimi :)

      Poista
    2. Sima kävi melkein 2 viikkoa. Annoin olla vielä reilun viikon pöntössä. Huoneenlämmössä on ollut. Annetaan niille vielä hetki aikaa. Jos ei auta niin kokeillan sodastreamia...

      Poista
    3. Testasin sodastreamia, kyllä kuohui. Taisin vain laittaa liikaa happoa. Mutta nyt maistuu hyvältä.

      Poista
  13. toimiiko ohje jos tekee 5 litraa niin jakaa ohjeen kolmella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, mutta blogin kommenteista ei ole tullut jonkin uudistuksen jälkeen enää sähköposteja, enkä ole niitä muistanut tarkistaa.

      Toimii, tosin hiivan määrää pitää silloin myös vähentää. Eli jos käyttää pussin kuivahiivaa niin kolmasosa pussista tai jos pullahiivaa niin ihan pieni pikkurillinpään kokoinen nokare riittää.

      Poista
  14. Kiitos paljon ohjeesta! Kerran tämän kanssa jo tehty ja erittäin hyvää simaa tuli! :) Osaatko sanoa yhtään kuinka kauan tällä ohjeella tehty sima mahtaa pullossa säilyä, jos yrittää oikein steriilisti tehdä? :) Ajattelin tehdä vähän isomman satsin seuraavalla kerralla ja säilöä kruunukorkillisiin pulloihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro! Mulla on kestäny niin kauan, että kaikki on tullu juotua :) Mut eiköhän se säily ns. hamaan tappiin asti kunhan kaikki pullot jne desinfioi kunnolla. Vahvempi säilyy tietysti paremmin. Maku voi muuttua toki ajan myötä.

      Poista
  15. Ollaan yleensä olueen laitettu jopa 9g/l jälkikäymissokeria. Onko tuohon syy, miksi suosittelet laittamaan vain 4g?

    VastaaPoista
  16. Ohjeessa sanotaan, että käymisen jälkeen siman voi joko pullottaa tai siirtää kirkastumaan kylmään. Mutta sen jälkeen sanotaan, että siman pitäisi antaa tekeytyä vielä viikko huoneenlämmössä. Tapahtuuko kirkastus siis tällöin vasta pullotuksen ja jälkikäyttämisen jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käymisastian jos siirtää kylmään, niin vielä siman joukossa mahdollisesti olevat hiivat yms. laskeutuu nopeammin ja tavara siis kirkastuu. Pullotuksen jälkeen pidetään huoneenlämmössä (siis lämpötilassa, jossa hiiva toimii) viikon verran niin muodostuu hiilihapot. Sama kirkastuminen tapahtuu kyllä tämän jälkikäyttämisen jälkeen pullossakin, mutta silloin pullon pohjalle tulee enemmän sakkaa. Tuskin paljoa kuitenkaan, ite olen pullotellut ilman ylimääräistä viikon odottelua.

      Poista
  17. Hei.
    Kiitos ohjeesta.
    Reilun viikon käymisen jälkeen
    Koitin ideasta innostuneena kuivahumalointia, mutta vain 1g/l. Pari päivää pidin, lapolla uuteen astiaan ja pikku maistiainen. Ei ollenkaan hullumpi, mutta vähän sais olla makeampaa.
    Onko simaa mahdollista vielä makeuttaa kaiken tämän jälkeen ilman pelkoa liiasta käymisestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä enää makeammaksi taida saada. Nestemäistä hunajaa vähän tuopposeen tai hermesetas :)

      Poista
    2. Olen itse lukenut, että siideriä voidaan makeuttaa sorbitolilla tai laktoosilla ennen jälkikäymissokerin lisäämistä. Itse ajattelin ainakin kokeilla. (Lähde: lappo.fi)

      Poista
  18. kokeilin taas tätä reseptiä mutta korvasin tällä kertaa kandisokerin (kun en sitä prismasta löytänyt) mäskäämällä pale ale-mallasta 70 asteessa. siitä saatu vierre sitten tunnin keiton jälkeen muun litkun sekaan. hiivaus us-05-hiivalla. huomattavasti enemmän hommaa mutta kyllä kannatti. :)

    VastaaPoista
  19. Kiitos ohjeesta! Ikinä en ole aikaisemmin pannut mitään kotioloissa, mutta päätin aloittaa harrastuksen tällä reseptillä. Ajatuksissani laitoin hiivan kuitenkin mielestäni liian aikaisin, kun liemen lämpötila oli lähemmäs 30°C. Voiko tästä olla haittaa? Myöhemmin tänään vesilukko on kuitenkin alkanut pulputtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olkaatten hyvä! Lämmin startti saattaa tuottaa enemmän hiivan estereitä lopputuotteeseen, mutta ei siitä varsinaista haittaa pitäisi olla. Saattaa tulla jopa parempaa!

      Poista
  20. Tein siman reilut viikko sitten, tänään pullotin. Käymisastiassa ei ollut vesilukkoa. Tänään pullotin, enkä löytänyt kuin hieman sakkaa astian pohjalta. Millainen pitäisi hiivakakun olla? Meniköhän koko homma pieleen siksi, ettei ollut vesilukkoa saati hiivakakkua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ominaispainomittaus olisi kertonut onko käynyt ja minkä verran. Näkyikö pinnalla mitään aktiviteettia / vaahtoa käymisen aikana.

      Poista
    2. Joo näkyi, vaahtoa oli oikein reippaasti ja huone tuoksui välillä vahvastikin.

      Poista
    3. Kyllä sitten sanoisin, että ihan kunnossa ja käynyt on. US-05 jos sitä käytit tekee yleensä aika siistin hiivakakun.

      Poista
  21. Kommentteja lukiessa heräs itelle kysymys, että miten simasta vois saada vähemmän kuivan, hieman makeamman ilman että prosentteja tulis ihan älyttömästi enempää? Koskaan aiemmin ei ole tullu tehtyä ko normisimaa ja siinäki tullu oltua enemmän auttajan roolissa eli kokemusta ei hirveästi näistä hommista ole. Ei haluttais kuitenkaan ikeniä ettiä viikkoa maistamisen jälkeen eli makeus olis itelle parempi ko kuivuus.

    VastaaPoista
  22. Asun Espanjassa, huonelämpötila n +29°C. Sima kävi 5l pöntyssä viisi päivää. Laitin pöntyn jääkaappiin neljä päivä sitten. Ei ole kirkastunut. Laitin myös pikkupullon maistiaisiksi. Oli hyvää, kuivaa ja väkevää mutta vähän ruskeata. Pitäisikö ottaa takaisin huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi ennen pulloittamista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa. Jos oli kuivaa ja ns. loppuunkäyneen oloista niin ei se varmaan huoneenlämmössä jalostu, mutta ei toki haittaakaan. Jos ominaispainomittari löytyy niin tarkistaisin tuloksen ja seuraisin pari päivää että muuttuuko.

      Poista
  23. Hei! Olisi tarkoitus kokeilla tätä ohjettasi pian. Kommenttien perusteella lopputuotteesta tulee aika kuiva. Mikä olisi paras tapa saada sitä kuuluisaa simamaista makeutta, kuitenkin näillä prosenteilla ? Kenties enemmän sokereita alussa vai tulisiko pullot laittaa kylmään jo 1.005-1.010 kohdalla vai kannattaako lisätä vaan suoraan lasiin sokeria/hunajaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä tuo jälkimakeutus on varmin tapa. Eipä pääse sitten pullossa käymään vahingossakaan liikaa ja sittenhän sen voi myös tehdä aina oman maun mukaan. Ite diggasin kuivana.

      Poista
  24. Hieno resepti. Kandisokerin korvasin normaalilla sokerilla ja tuorehiivaa laitoin hitusen enemmän. Käyminen oli aika maltillista (n. 1 kupla puoleen minuuttiin). Puolentoista viikon päästä lapposin siman toiseen astiaan ja laitoin jääkaappiin kirkastumaan. Siitä sitten vielä parin päivän jälkeen sima pulloihin ja jälkikäymisen sokerit. Hiilihappoja olisi saanut olla hitusen enemmän, mutta maku oli mitä parahin. !

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.