Kotiolutta: Apinko Brewing Hefe ja APA

0 kommenttia
 
Sitten maistoon olutta kaukaa Lappeenrannasta. Oluet on tehnyt vanha taistelutoverini Paavo "Larvake" Mustonen, jonka kotipanimo sai tässä yhteydessä samalla nimen Apinko Brewing. Asiaa liene tarpeen taustoittaa hieman. 

Pelasimme Paavon kanssa aikanaan samassa klaanissa loistavaa peliä nimeltä Action Quake 2, kyseessä oli Quake 2:n modi, jossa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita actionleffojen tyyliin. Muistatteko pelin? Loistava peli, jota tuli kyllä aikanaan hakattua varmaan useita satoja tunteja loistavalla porukalla. Klaanimme ^FwD ei ollut kaikkein paras, mutta hyvänä päivänä pystyimme päihittämään kenet tahansa. Klaanilla oli kerran lanit, eli kokoontuminen jossa ryyp... pelattiin. Paavo alias "Larvake" ilmoitti silloin suureen ääneen ottavansa seuraavaan erään aseeksi "apinkot", jolloin me muut repesimme. Pelissä oli, tai siis on tuplapistoolit nimellä Akimbo Pistols. Apinko-letkautusta on sittemmin muisteltu useasti, vaikka tapahtuneesta on ensi kesänä jo kymmenen vuotta aikaa.  Itsehän pelasin nimimerkillä Hayke, joka on sittemmin vakiintunut muuhunkin nettikäyttöön. Vielä tänä päivänä saattaa World Of Tanksissa tai CS:GO:ssa tulla kyseinen nimimerkki vastaan - harvoin kylläkin.

Viime vuonna Paavo rupesi sitten pussimäskäysohjeideni saattelemana harrastamaan kotipanemista ja nyt eriä on takana jo useita. Tässä arvioon ensimmäisenä Hefe ja APA.
 
Hefe
5,5%, pullotettu 28.8.2016

Maltaat: Pilsner, vehnä
Humalat: Magnum, Hallertau Mittelfrueh
Hiiva: Wyeast XL 3068 Weihenstephan weizen

Kommentit: Olut on tehty pikkusiskon hääoluen hiivakakun päälle. Mielestäni onnistui loistavasti. Erittäin helposti juotava hefe. Kyllähän sieltä vehnislasiin aito vehnis kaatuu. Oluen vaahto muodostaa lasin päälle komean hatun. Oluen ikä paljastuu tuoksussa hienoisena banaanin ja neilikan takaa nousevana pahvimaisena oksidaation vivahteena. Muuten kyllä pirteät banaanit ja aidon vehnismaiset neilikat, sekä rahtunen kukkaisuuttakin löytyy. Maussa on vehnäisen maltaan makeutta, banaania, neilikkaa ja nyt myös purukumia - pieni pahvivivahde käy loppumaussa, mutta pirteät hiilihapot pyyhkäisevät sen taka-alalle. Tuoreena varmasti ollut vielä täyteläisemmän banaaninen ja runsaampi - maku on selvästi kuivunut ja kevyesti oksidoitunut iän myötä ja se on täysin luonnollista. Hyvä saavutus, että vehnis on pysynyt yli puoli vuotta nautittavana ja miellyttävänä, sillä ilokseenhan tätä nauttii. 

APA
6,5%, pullotettu 4.1.2017

Maltaat: Sahtimallas, Pale Ale, Vienna, Crystal 100
Humalat: Magnum, Ahtanum, Cascade, Citra
Hiiva: US-05

Kommentit: Ihan ok apa. Maltaat oli mitä kaapista löytyi. OG oli 1.052, FG 1.000 mittarin mukaan. Kävi kummallisen alas, siitä prosentit.


Aivan kirkas kultaoranssi olut, joka vaahtoaa IPA-lasissa asiaankuuluvasti. Tuoksu on kukkaisen humaloitu ja kevyen sitrusmainen, mutta sellainen paras iskevyys puuttuu. Mallas tuntuu keksimäisenä taustalla. Tuoksun perusteella kaipaisi aromi- ja kuivapuolelle reilusti enemmän pellettiä. Maku on raikas ja terävästi katkeroitu - keiton alussa on ainakin sujahtanut sopiva määrä Magnumia kattilaan. Alkumaussa maltaisuus ja katkero nousevat esiin, mutta sitten aromipuoli tyhjenee - ei oikein nouse hedelmää, eikä muutakaan humalaisuutta. Greippistä happamuutta kertyy loppuun hieman, mutta siinä se. Maltaisuus ja katkero tulee kyllä nätisti, laatutaso on kirkkautta myöden viimeisen päälle, mutta aromihumalaa kaipaisi kyllä omaan makuuni huomattavasti lisää. Maltaan makeutta on vielä jäljellä, joten ei tämä ihan nollaan asti ainakaan maun perusteella käynyt ole, eikä aivan 6,5% vahvaltakaan vaikuta. Ei oluessa sinänsä mitään vikaa ole, mutta reseptin humalointi kaipaa omaan makuuni peilaten vielä viilausta.

Maistoon tulossa vielä Paavolta ESB, Red Ale, Belgiale, Dubbel ja versiointi Reittausblogin Sahtibelgistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.