Olutarvio: Pyynikin Bourbon Barrel Aged Imperial Stout

0 kommenttia
 

Bourbon Barrel Aged Imperial Stout

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 13,0%
Saatavuus: Alko (8,71€ / 0,33l) Arvioitu pullo saatu panimolta

Pyynikin tynnyrikypsytetty Imperial Stout oli Alkon tämän vuoden käsityöoluiden suurin ja mahtavin. 13% vahva Heaven Hill tislaamon bourbontynnyreissä kypsynyt "iso olut" on sellainen, joita saamme kotimaisilta tekijöiltä vain harvoin nauttia. Vastaavaa on tuskin koskaan aiemmin ollut saatavilla näin laajalla jakelulla. Olutta on kypsytelty vaaleassa amerikan tammessa neljästä seitsemään kuukautta, jonka jälkeen tynnyreistä on Solera-tyyliin otettu osa pois ja laskettu taas tuoretta kypsymätöntä olutta tilalle - näin sekoittamalla on päästy haluttuun lopputulokseen. Työlästä ja tarkkaa hommaa, mutta panimo vaikuttaa olevan ylpeä lopputuloksesta ja varmasti näin onkin, sillä olut on saanut ylistäviä arvioita. 

Vahvuutta siis 13%, katkeruutta 44,4 EBU ja väriä 301 EBC. Hinta, 8,71€ / 0,33 litraa on mielestäni erittäin kohtuullinen, ottaen huomioon oluen erikoisuuden ja sen valmistukseen käytetyn ajan sekä panostukset. Vastaavat ulkomaalaiset maksavat yleensä vähintään saman verran.

Kuva: Pyynikin Käsityöläispanimo


Mustanpuhuvaa ja viskositeetiltaan öljymäistä olutta kaatuu lasiin. Suoralla kaadolla päälle muodostuu mokkainen ja pitsikäs vaahtokukka. Tuoksu on tiukan bourbonmainen vaniljaisine ja tammipuumaisine dominointeineen, mutta aineen lämmetessä taustalta avautuu konvehtimaista suklaata ja humalien hedelmäisyyttäkin. Voimakas, iskevä ja puhutteleva tuoksu. Aivan huikeaa! Maku on voimakas. Ensisiemaus ja toinenkin menee ammentaessa runsauden sarvesta. Tynnyristä tullut vaniljainen tammipuu hyökkää paletille ensin, mutta jotenkin niin täyteläisen maltaisen pehmeästi, ettei sen viskimäistä alkoholin tujausta tahdo aluksi edes noteerata. Keskivaiheilla katkero alkaa syövyttämään reikää pehmeyden ikeeseen havuisine ja yrttisine purentoineen. Loppumaussa Chuck Norrisin roundhouse kickin veroinen alkoholinpotku ja sopiva katkeruus tasoittavat vaniljaisen makeuden ikuiseen harmoniaan. On todella hyvä - ihan esikuvina taatusti toimineiden jenkkien veroinen. Ei tällaistä jytkyä Suomessa ole aiemmin valmistettu. Hieman turhan terävä loppumaun alkoholisuus verottaa sen verran, ettei ihan täyttä kymppiä pysty antamaan, mutta nostan joka tapauksessa hattua Pyynikin suuntaan ja mykistyn oluen hyvyydestä.

Yhteenveto

Bourbonia ja vaniljaa tummalla mallaspedillä
ARVOSANA: 10-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.