Resepti: Reittausblogin Sahtibelgi

37 kommenttia
 
Tässä kotipanijoille testattavaksi varsin toimivaksi havaittu resepti. Voin suositella kaikille sahdin ja muiden "perinneoluiden" ystäville. Tuntuva katajaisuus ja belgityylinen hiivan mausteisuus, sekä tuntuva lämmittävyys. Saattaa myös hyötyä kellaroinnista.

Muiden arviot tästä oluesta:
Olutkellari

Reittausblogin Sahtibelgi
(noin 9% ja noin 30 IBU)

Eräkoko: 
  • 12 litraa
Maltaat & mäskäys:
  • 5kg Viking Maltin sahtimallas
  • 500g vaaleaa luomuruokosokeria
Mäskäys 68-70 asteessa 90 minuutin ajan.

Humalointi:

60 minuutin keitto
  • 10g Magnum 60 min
  • 15g Saaz 15 min
Keiton jälkeen uitetaan kattilassa muutaman minuutin ajan siiviläpussia, jossa on n. 40 grammaa kuivattuja katajanmarjoja.

Ei jäähdytystä (no chill). Annoin jäähtyä yön yli ja hiivasin aamulla.

Käyminen
Hiivauslämpötila 20 astetta. Käymislämpötilä 20-21 asteessa viikon verran, jonka jälkeen kolme viikkoa 16-17 asteessa. Voi mielestäni käydä koko käymisenkin samassa lämpötilassa, mutta itse tein osittain olosuhteiden pakosta näin.

Pullotuksen yhteydessä jälkikäymissokeria n. 5 grammaa / litra.
   
Kommentit oluesta: 
Tumman punaruskea olut, jonka vaahto on niukka, mutta pieni kerros kestää oluen pinnalla pitkään. Huomattavaa on, että tämä on Reittausblogin IPAa huomattavasti tummempi, vaikka mallaspohja on sama. Saanut ilmeisesti väriä katajanmarjoista. Tuoksu on belgihiivaisen mausteinen, kuivatun hedelmäinen, alkoholin lämpöä huokuva ja sahtimaisen katajainen. Maussa on mausteisuutta, katajaisuutta ja hiivan tuottamia hedelmäisiä sekä hieman banaanimaisia vivahteita. Lopussa mausteisuutta ja aromikasta, jopa hieman mentholisen raikasta purevaa katajaisuutta. Lämmittävä, ja matalahiilihappoisena varsin sahtimainen olut belgisuuntaan niiaavalla hiivan mausteisuudella & hedelmäisyydellä.

Olutta maistellaan liikkuvassa kuvassa Reittaus-TV:n Episodissa 15.

Ohjeet yksinkertaiseen pussimäskäystekniikkaan:
Pussimäskäämisen lyhyt oppimäärä - eli kuinka tehdä maistuvaa olutta helposti kotona

37 kommenttia:

  1. Millainen FG tällä hiivalla on odotettavissa? Vai voikohan tuota mitenkään yleistää.
    Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen vaikuttaa niin moni asia (mm. mäskäyslämpötila ja käymislämpötila) ja kun minulla on tästä vasta kahden satsin kokemus, niin en lähde veikkailemaan.

      Minulla tämän Sahtibelgin erä #2 kävi 1.090 -> 1.020, mäskäyslämpö oli 68 astetta ja käyminen noin 21 asteisessa tilassa.

      Poista
  2. Ajattelin kokeilla tässä edellisen erän kypsymistä odotellessa ja laittaa 5 litran tynnyriin kypsymään. Mahtaisiko antaa peliä kandisokerilla ruokosokerin sijasta? Vähän luostarimeininkiä sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä kokeilla kannattaa, voisi hyvinkin toimia.

      Poista
  3. Niin ja heti toinen kysymys :D
    Ajattelin ehkä kokeilla myös Katajaisesta Ansasta kehittää jonkin version, jos sopii. Minkä verran tarvitsivat tämä sahtibelgi ja katajainen kypsyttelyä? Veikkaisin itse jotain 2-3 kuukautta ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ite tein joulukuun alussa tuon Katajaisen Ansan ja kyllä tässä kesäkuun aikana maistamani pullo oli paras tähän mennessä. Kyllä se jo parin kuukausen jälkeenkin oikein hyvää oli, mutta nyt erilaisesti syvyyttä ja luonnetta.

      Poista
  4. Nyt on ollut pari päivää käymässä oma tulkinta tästä. En lähtenyt plagioimaan suoraan, vaan sorvasin oman reseptin. Kiinnostaako mahdollisesti maistaa, kun se tuolta joskus valmistuu? Kyseessä eka täysmäskäys, johon hyppäsin suoraan uutetouhuista, joita en kyllä niitäkään ole koskaan tehnyt suoraan purkin ohjeiden mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mikä ettei, jos olet vielä oluen valmistuttua samaa mieltä, niin pistä emailia info@reittausblogi.info

      Poista
    2. Näin tehdään! Tämä olikin itse asiassa toinen täysmäskäys, koska innostuin Aprikoosi Witin ohjeesta sekä juhannuksena maistellusta Muflonin VehnäIpasta niin paljon, että sorvasin niiden pohjalta aprikooseilla, korianterilla appelsiininkuorella maustetun vehnäipan. Sen pitäisi olla valmista lähiviikkoina ja voin tarjota sitäkin, jos se vain onnistuu.

      Poista
  5. Tuo sahtimallas oli kaupasta loppunut ja mieli tekisi tätä kokeilla. Onko suosituksia ensikertalaiselle, jos joku muu mallas toimisi tai olisi suht vastaava?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sahtimallas on sekoitus noin 90% Pilsnermallasta ja 10% Dark Ale mallasta. Eli jos näitä löytyy niin voit tehdä oman sekoitteen.

      Poista
    2. Sahtimallasta saa tilattua 25kg säkin myös S-ketjun kauppoihin. Ohje tilaamiseen löytyy tämän blogin sahdinteko-ohjeista.

      Poista
    3. Moi, hyvä tietää seuraavaan kertaan. Ensikertalaisena ajattelin, että seuraamalla tätä ja mäskäysohjetta homma onnistuisi helposti. Muutamia ongelmia tuli kuitenkin vastaan. A: Tuo eräkoko, eli hieman meni lonkalta paljonko nestettä piti laittaa aluksi.. juu ensikerralla käytän sitä ohjelmaa. B: Mäskäysohjeeseen voisi vielä painottaa sitä huuhtelu kohtaa, sillä itsellä meni läviköt rikki ja muutenkin tuli melkoinen sotku. Nuo humalan prosentit meni kanssa ohi.. katsotaan nyt mitä siitä tulee :) Alkuun on siis päästy ja nyt on viikon pönttö pöhissyt nurkassa. Mistäs sen tarkan pullotuspäivän muuten tietää?

      Poista
    4. Pullottaa sitten kun olut on käynyt loppuun, eli ominaispaino ei enää tipu. Pari viikkoa kun malttaa pitää niin pitäis riittää.

      Poista
    5. Hep! Mistä tuo tieto on peräisin että Sahtimallas on sekoitus noin 90% Pilsnermallasta ja 10% Dark Ale mallasta? Kun tuntuu että tästä on montaa tietoa? Esim. Kotiolutfoorumilta: Pilsnermallasta noin 85%, entsyymimallasta noin 10% ja kristallimallasta noin 05%.

      Mistäköhän tähän löytäisi totuuden? :D

      Poista
    6. Kotiolut.com foorumilla sitä on väännelty ja käännelty. Viime vuonna ilmestynyt Sahti -kirja spekuloi, että joukossa olisi entsyymimallastakin.

      Poista
  6. Kiitos reseptistä. Pitää kuitenkin kysyä humalista. Nimittäin, kun äskettäin tein ensimmäisen panoni, älysin (aika myöhäisessä vaiheessa), että käyttämässäni erään kirjan reseptissä mainittiin 4,2-prosenttinen Saaz, mutta kaupasta saamani olikin 2,9-prosenttista. Lisäsin siis humalan määrää reilusti. Minkälaisia sinun Saaz- ja Magnum-prosenttisi ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä olivat seuraavanlaiset:

      Magnum 15,0% ja Saaz 3,6%.

      Poista
  7. Kiitos reseptistä, tummat vahvat alet ovat lähellä sydäntä! Laitoin tämän belgin äskettäin tulemaan ja kerrankin osuivat OG:t ja nestemäärät kerrasta melkein nappiin (keitin kahdessa kattilassa joten keittohäviö oli laskuria isompi mutta siitä selvisi laimentamalla vierrettä hieman).

    Kysymys katajanmarjoista: uitin heti keiton jälkeen kokonaisia katajanmarjoja vierteessä kolmisen minuuttia mutta tuoksusta ei ainakaan huomannut aromeita irronneen, eikä vierteessäkään juuri erota katajaa (makeus toki puskee yli näin korkealla OG:llä). Olisiko kuivattuja marjoja pitänyt hieman murskata/uuttaa pidempään, vai tuleeko niiden aromi esille valmiissa oluessa paremmin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murskaaminen tehostaisi kyllä uuttumista. Ei tuo katajanmarja tässä valmiissa oluessakaan mitenkään dominoiva ole, mutta antaahan se oman pikantin lisänsä. Uskoisin, että valmiissa se tulee esiin paremmin.

      Poista
    2. Ihan hyvä niin imo. Ei vain ole yhtään kokemuta katajanmarjojen käytöstä niin ihmetytti että ehtiikö kokonaisista marjoista tuossa ajassa irtoamaan mitään. En kuitenkaan lähtenyt sooloilemaan uutosaikojen kanssa, koska mahdollisuus on saada sammiollinen ginihenkistä alea :) Valmistumista odotellessa.

      Poista
    3. Pullotin äsken banaanilimsalle tuoksuvan erän. Esterit olivat tosiaan valtaisan vahvat, enkä oikein tiedä mistä hiiva ne taikoi koska käymislämmöt olivat pöntön kyljestä eristeen alta mitattuna 18-19C eka viikon aikana. Internet kertoi että banaani tulisi pintaan T-58:lla vasta reilummilla käymislämmöillä, mutta jospa maut hieman pullokypsytyksessä tasaantuisivat. Katajaa en havaitse Chiquitan alta, mutta annetaanpa aikaa.

      Väriksi mulla jäi paljon kellertävämmänoranssi, sellainen perus-IPA/APA:n väri. Pulloon olut meni tosi sameana, mutta en ressannut siitä koska hiivan ominaisuuksiin taitaa kuulua se että se jää herkästi suspensioon kellumaan.

      Ominaispaino putosi 1093:sta 1027:ään joka on melko tarkkaan hiivalle speksattu attenuaatio vaikka FG korkealta tuntuukin. Ei mitään janonsammutuskaljaa siis vahvuutensa ja makeutensakin puolesta.

      Poista
  8. Haluaisin lisätä Sahtimaltaan Brewmateen, millaiset ominaisuudet sille pitää kirjata (potentian extract, colour SRM/EBC, type)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mä olen ladannut kotiolut.com foorumilta sellaisen tiedoston, jossa oli kaikki Vikingin silloiset maltaat Brewmateen. Se kertoo, että potential extract 1.037, colour 10.

      Poista
  9. Moi, karbonoituiko tämä olut järjellisessä ajassa ilman pullotushiivan lisäystä?

    Retkahdin tavan mukaan ennenaikaiseen karbonaatiotesteriin jota varten pullotan yhden pikkupullon, ja reilun viikon kohdalla ainakin karbonaatio oli vielä pahasti kesken. Toivottavasti hiiva jaksaa vielä vähän urakoida eikä kupsahda etanolin sekaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se jonkun viikon ottaa aikaa, mut ei se haittaa, koska paranee vaan kypsyessään. Mulla on kellarissa 2014 elokuussa tehtyä erää ja maukasta on edelleen.

      Poista
  10. Moi Harri,

    Mäskäsitkö tämän 17l kattilassa vai missä? Mietin vaan, kun eikös tuo 5kg mallasta vie kattilan tilavuudesta jo noin puolet? Mitkä mahtoivat olla mäskäys- ja huuhteluveden määrät? Aikamoista puuroa luulisi tulevan ainakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 5kg mallasta ja 11 litraa vettä menee kattilaan. Huuhteluveden määrää en nyt pysty tsekkaamaan.

      Poista
  11. Tästä lähti omat kokeilut 1,5 vuotta sitten ja nyt on takana yli 30 panoa. Kauheasti kiitoksia, sillä ilman tätä sivustoa olisi koko homma voinut jäädä kokematta! Nyt ajattelin palata tähän reseptiin, mutta korvata Magnumin Zeus humalalla ja ehkä lisätä ihan vähän jotain muuta mallasta. Vinkkejä ja mielipiteitä otetaan vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika mystinen olut tuosta tuli.. vuosi meni maun kehittyä ja lopulta se oli tosi hyvää, harmi vain, että ei ollut jäljellä kuin muutama pullo enää siinä vaiheessa.

      Poista
  12. kaksi erää pantuna, toinen kandisokerilla, toinen ruokosokerilla. muutoin keskenään samanlaiset reseptit. hiivana t-58 ja käymislämpö 21 astetta. kandisokerilla pantu maistuu omaan suuhun makeammalta kuin ruokosokerilla pantu, ehkä hieman turhankin makealta. omaan makuun ruokosokeri siis parempi. toimiva resepti kaikinpuolin. kiitos innostavasta blogista! seuraavaksi portteria panemaan.

    VastaaPoista
  13. 21L satsi mielessä, kannattanee heittää kaksi pakettia hiivaa mukaan?

    VastaaPoista
  14. Mahtaako olla liian lämmin kokeilla tätä reseptiä, kotona n. 25 astetta.
    Tuleekohan liikaa banaania makuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, mutta blogin kommenteista ei ole tullut jonkin uudistuksen jälkeen enää sähköposteja, enkä ole niitä muistanut tarkistaa.

      25 astetta toiminee T58:lla vielä ihan kohtalaisen hyvin, joten uskaltaisin kokeilla helteilläkin.

      Poista
  15. Tuli tehtyä satsi tätä ja olen kyllä täysin myyty! Tosi vahvaa mutta niin ihanaa, varovainen pitää olla kun kilahtaa hattuun vaikka on varsin helposti juotavaa. Olen paljon pahempaa vahvaa olutta ostanut alkosta. Kiva kun tuli kokeiltua! Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  16. Parhaillaan keitto menossa. Edellisen erän tein tammikuussa 2019 ja viimeisen pullon join viikko sitten. Pitkään säilytetty oli todella hyvin kehittynyt. Suosittelen varastoimaan pitkään.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.