Olutarvio: Lammin Hippiäinen

1 kommenttia
 

Hippiäinen

Panimo: Lammin Sahti, Lammi
Oluttyyli: Perinteinen Ale
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Alko (5,84€ / 0,33l)

Mielenkiinnolla maisteluun harvoin uusia oluita julkaisevan Lammin Sahdin Hippiäinen, joka kuuluu Alkon helmikuun ns. käsityöläisoluisiin. Lammin Sahti (perustettu 1985) on Suomen vanhin edelleen toimiva pienpanimo ja sen toimitusjohtaja, pienpanimopioneeri Pekka Kääriäinen, on mies mm. SOPP-tapahtumien ja monen muun takana. Oluen koreilematon etiketti ei paljoa infoa tarjoa - raaka-aineet mallia perus; vesi, ohramallas, humala ja hiiva. Vahvuutta 7%. Alkon sivuilla kantavierreväkevyydeksi esitetään 22 Plato, joka SG asteikolla on peräti 1.092. Tämä kun käytetään 7% vahvaksi, jää loppupainoksi sahtimaisen korkea lukema 1.039. Alla olevassa kuvassa näkyvä laskuri löytyy tästä linkistä."Hippiäinen on Suomen ja koko Euroopan pienikokoisin lintu: sen pituus on vain noin 8,5–9,5 cm."

 

Utuista oranssihtavan punertavaa olutta, joka vaahtoaa maltillisesti. Tuoksussa on banaanimaisuutta, kuivattua hedelmää ja raikasta yrttimäisyyttä. Hieman sahdinkaltainen leivinhiivainen tuoksu, mutta mukana on myös belgivivahteita. Maku on kuivatun hedelmäinen, hieman herukkainen, makeahkon maltainen ja banaanimainen. Kuivattu ja sokeroitu bansku, sitä se on. Mukana on ehkä hitunen katajaisuuttakin, joka sekin yhdistetään leivinhiivan käymisaromeihin. Maukasta, makeaa ja pehmeää on. Suutuntuma on täyteläinen, lämmittävä ja kevyesti katkeroitu. Hyvä ja panimon näköinen olut. Ei mitään kikkailua, vaan sahdinkaltainen makean maltainen ja maukas nektari.

Jäin maistamisen jälkeen pohtimaan, josko olut tosiaan olisi sahdin tavoin leivinhiivalla käytetty. Ei ole mitenkään tavatonta, että se jättää loppupainon noinkin korkeaksi ja makuprofiilikin pitkälti täsmää. Mielenkiintoista. Täytynee kysyä asiaa joskus kun taas Pekan sahtihanan äärestä SOPP:ssa yhytän.

Yhteenveto

Sahdinkaltainen makea olut
ARVOSANA: 8

1 kommentti:

  1. En ole vielä tätä uusinta maistanut, mutta eikö nämä kaikki aiemmat Lammin käsityösettioluet ole olleet ihan vastaavia, eli sahtimaisia oluita? Reittaussivuilla lukee joissain English Strong Alea, mutta se on vain jonkun yksittäisen käyttäjän arvailua kun Alkon sivuilla on lukenut tyylinä strong ale. Oma fiilis olisi, että aiemmatkin on tehty pullahiivalla.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.