Kotiolutta: Apinko Brewing Belgiale ja ESB

0 kommenttia
 
Sitten jälleen maisteluun entisen taistelutoverini Paavo "Larvake" Mustosen kotiolutta Lappeenrannasta. Laajempi taustoitus Apinko Brewingistä löytyy aiemmin arvioitujen Hefen ja APAn blogikirjoitusesta.

Belgiale
5,2%, pullotettu 3.1.2017

Maltaat: Pale ale, vienna, crystal 100, vevhnä
Humalat: Magnum, saaz
Hiiva: Mangrove Jack's belgian ale M27
Lisäksi lakritsijuurirouhetta

Tekijän kommentit: 
Halusin kokeilla tuota rouhetta, ei ainakaan liikaa tullut laitettua. Ihan jännää tavaraa, käymislämpötila olisi varmaan saanut olla korkeampi niin hiiva olisi toiminut paremmin. Ihan juotavaa tämäkin.


Utuinen oranssihtava olut, joka vaahtoaa runsaan höttöisesti. Tuoksussa on belgihiivan pippurisen mausteista ja päärynäisen hedelmäistä esterisyyttä sekä hieman kukkaisuutta humalasta. Lakritsi tuoksuu hieman ja tuntuu sopivan hyvin yhteen mausteisten käymisaromien kanssa. Maku on hyvä - belgihiivahan tekee oluen melkein itsekseen, jos vain malttaa hieman ripsauttaa katkerohumalaa joukkoon ja aina se ei tunnu tarvitsevan sitäkään. Kaikki oleellinen tulee hiivan käymisestä. Maussa on aluksi raikasta hedelmäisyyttä ja mausteisuutta sekä sitten jälkimaussa sitä pientä lakritsaisuutta, joka voisi sekin aivan yhtä hyvin olla hiivan käymisaromi, mutta ehkä se sitten nousi maussa jo aiemmin esiin. Hyvän makuinen ja laadultaan moitteeton olut. Sopii hyvin keväiseen iltapäivään.

ESB
6,5%, pullotettu 28.9.2016

Maltaat: Pale ale, sahtimallas, pilsner, vehnä
Humalat: Palisade, challenger
Hiiva: S-04

Tekijän kommentit:
Maltaat jälleen kerran mitä kaapista löytyi. Ei se mitään Fullersia ole, mutta ihan hyvä ale saunan jälkeen nautittavaksi. Kultaoranssi olut, joka tämäkin vaahtoaa vaivattomasti. Tuoksussa on nyt S-04:n tunnistettava hieman marjainen aromi sekä kevyen vaniljainen ja puumainen humalointi, jossa on hieman myös sitä brittisitrusta, joka on aivan eri asia kuin jenkkisitrus - termiä on vaikea kuvailla sen tarkemmin. Maku on myös hyvä. Brittityylinen golden ale, mutta vahvempana ja hieman lämmittävänä. Belgeillä on oma golden strong ale kategoria, johon mm. Duvel kuuluu, joten olisiko tämä nyt sitten sama brittiläisittäin. Hyvät hedelmät, pehmeä vaalea maltaisuus ja pitkäkestoinen nautinnollinen katkero. Jälkimaussa on hieman alkoholin hehkua ja S-04:n marjaisuutta. Runsasmakuinen ja maukas, mutta eihän se ESB:ltä sinänsä maistu, jos Fuller'siin verrataan. Enemmän juuri English Strong Alen kaikuja, mutta vaaleammalla mallaspohjalla. S-04 on monesti marjaisuudessaan hieman tunkkainen ja niin tässäkin, mutta vain jälkimaussa. Mielestäni S-04 toimii paremmin tummissa brittityyleissä, vaaleissa kaartuisin melkein ennemmin nestehiivojen puolelle. Hyvälaatuinen ja maukas olut tämäkin - ei minkäänlaista merkkiäkään oluen laadun heikkenemisestä, vaikka se on jo viime syyskuussa pullotettu. Prosessi toimii!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.