Olutarvio: Laitila & Koulu Kakolan Kalpea

1 kommenttia
 

Kakolan Kalpea

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Oluttyyli: Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Maitokaupat (Arvioitu tölkki saatu panimolta)

Olin keskiviikkona Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla seuraamassa kun Vares -dekkaristi Reijo Mäki käynnisti Laitilan ja turkulaisen Koulun yhteistyöoluen Kakolan Kalpean ensimmäisen tölkityksen. Pääsin tilaisuudessa maistamaan tuotetta pienen annoksen heti tuoreeltaan. Todella kesäinen ja raikkaan humalainen ensivaikutelma. Nyt sitten Kaarojärven laavulla pimenevässä illassa testiin tehtaalta näytteeksi annettu tölkki. 

Kakolan Kalpea on tyyliltään Pale Ale. Vahvuutta on kauppamaksimi eli 4,7%. Perusmaltaan lisäksi mäskiin on mennyt vienna- ja vehnämallasta. Humalina toimii Northern Brewer (Saksa), Galaxy (Australia), Cascade (USA) ja Citra (USA). Katkeruutta on tuntuvat 50 IBUa.

Lasiin kaatuu utuista syvän kultaista olutta, joka vaahtoaa keskiverrosti. Tuoksu on raikkaan aprikoosimainen, passionhedelmäinen ja pirtsakan sitruksinen - nyt on kuivahumalaa reilusti. Tuoksu on voimakas ja iskevä, tällainen intensiteetti ei ole kauppavahvuiselle mikään itsestäänselvyys. Mallaspohja on taustalla vaaleana ja antaa tilaa humalalle. Olut on suussa kuohkea ja öljyinen - humalat paitsi maistuvat, myös tuntuvat, kuten nykyään muodikasta on. Hedelmäisyys on maussa yhtä raikasta ja runsasta kuin tuoksussakin. Nyt sivellään laajalla paletilla, eikä pelkällä greipillä. Aromaattisen alkumaun jälkeen isketään peliin vielä tuntuva katkeruus, joka kruunaa kokonaisuuden Nyt on kyllä todella onnistunut olut. Mallaspohjan vehnäinen kuohkeus ja sopiva keveys avaavat estradin hedelmäisille humalille, joita käytetäänkin sitten säästelemättä.

Yhteenveto

Raikas ja todella hedelmäinen - kauppavahvuisten aatelia
ARVOSANA: 9

1 kommentti:

  1. Kakola olut on kamalan makuista. Kukko hyvää, Kakola kamalaa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.