Kakolan Kalpean ensimmäinen tölkitys Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla

1 kommenttia
 
Sain alkuviikolla kutsun seuraamaan Panimoravintola Koulun ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan yhteistyöoluen Kakolan Kalpean ensimmäistä tölkitystä Laitilaan. Olutta ideoimassa ollut Vares -kirjailija Reijo Mäki oli tänään järjestetyssä tilaisuudessa paikalla käynnistämässä tölkityslinjan ja kertomassa aiheesta ja aiheen vierestäkin. Paikalla oli myös lehdistöä, joten lähipäivinä aiheesta saa lukea ihan ammattimiestenkin kynästä.

Reijo Mäki käynnisti oluen tölkityksen lehtikuvaajille poseeratenKakolan Kalpea debytoi aika lailla tasan vuosi sitten Panimoravintola Koulun keittämänä 5,0% ravintolaversiona, jota sattumalta pääsin maistamaan juuri sen ilmestyttyä. Olut myi Turussa kesällä hyvin, joten sitä päätettiin täksi kesäksi tehdä Laitilassa isompi keitto. Lisäpontta oluen keittämiseen toi Reijo Mäen seuraava Vares, toukokuussa ilmestyvä - yllättäen - Kakolan Kalpea. Tekijät kuitenkin tähdentävät, että olut tuli jo ennen kuin saman nimisestä kirjasta oli edes kalpeaa aavistusta. Wirvoitusjuomatehtaan Aarikka kertoi vielä varmistaneensa Valviralta onko ok, että olut ja kirja ovat samannimisiä, vai saisimmeko jälleen todistaa jotain uutta mainontakohua tai vastaavaa. Valviran lakinainen ei ollut nähnyt tilanteessa ristiriitoja ja hyvä niin.

Toimitusjohtaja Rami Aarikka tarjosi näytteet


Kakolan Kalpea on tyyliltään Pale Ale. Vahvuutta on kauppamaksimi eli 4,7%. Pale Ale maltaan lisäksi mäskiin on mennyt vienna- ja vehnämallasta. Humalina toimii Northern Brewer, Galaxy, Cascade ja Citra. Katkeruutta löytyy tuntuvat 50 IBUa. Voin heti paljastaa, että maistiainen suoraan tölkityksen jälkeen oli erittäin hyvä. Raikas, erittäin hedelmäinen, riittävän rapsakka ja liukkaan humalaöljyinen. Sekä aromi- että kuivahumalaa käytetään reilusti. Vaalea, ei ollenkaan karamellimaltainen runko korosti humalaa hienosti. Laitila on myös viimeisen reilun vuoden aikana saanut prosessinsa viilattua huippuiskuun ja nyt Kaspar Schultzin maineikkaat panimolaitteet tuntuvatkin Sirppujoen varrella puskevan pelkkää priimaa.

Kakolan Kalpeaa lähtee jo tällä viikolla suoratoimituksina lähialueen kauppoihin Raumalle, Turkuun ja tietysti myös Laitilaan. Keskusliikkeiden kautta olut tulee valtakunnalliseen jakeluun viimeistään huhtikuun alussa.
Reijo Mäki ja Panimomestari Juha Kylä-Kaila kertoivat oluen taustoista


Toisena uutuutena sain kotiinviemisiksi Kukko Bitteriä, joka on 4,2% brittibitteri. Maltaina ja humalina pelkkiä brittiläisiä - maltaat Maris Otter, Pale Ale ja Light Crystal sekä humalat Target, Challenger, East Kent Goldings, Fuggles. IBUja 29. Kevyet brittioluet ovat mielestäni olleet suomalaisille panimoille hankalia, mutta nyt on ainakin raaka-aineista lähtien autenttista yritystä. Tätä en paikan päällä maistanut, joten en osaa vielä antaa mausta kommenttia, mutta molemmista on tuttuun tapaan luvassa arviot lähiaikoina.


1 kommentti:

  1. Kakola olut on yksi pitkän elämäni huonoimpia ja kitkerämpiä oluita joita olen maistanut. Olisi saanut jäädä valmistamatta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.