Olutarvio: Sierra Nevada Hop Hunter

0 kommenttia
 

Hop Hunter

Panimo: Sierra Nevada, Yhdysvallat
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,2%
Saatavuus: Alkon tilausvalikoima (4,48€ / 0,355l)

Edellisessä jutussa käsittelin Beers Of The World konseptia, jonka kautta tämä omalla tavallaan uniikki IPA on nyt Suomessa Alkon jakelussa - tilausvalikoiman kautta toki, mutta tilattavissa vaikka pulloittain maamme jokaiseen Alkoon. Hop Hunter IPAssa käytetään normaalien humalakukintojen rinnalla humalaviljelmillä tuoreeltaan tislattua humalaöljyä. Tämä on mielenkiintoinen uusi tapa saada tuoreen humalan aromikkuutta olueen. 

Oluentekijät jenkeissä tekevät yleensä humalien sadonkorjuun aikaan niin sanottuja "wet hop" -oluita, joihin käytetään tuoreita juuri poimittuja humalankukintoja. Nämä oluet pitää tehdä vuorokauden tai maksimissaan kahden sisällä humalien poimimisesta, koska muuten tuoreet humalat ovat jo kärsineet ja menettäneet aromeitaan. Normaalistihan humalien kukinnot kuivataan ja sen jälkeen vakuumipakataan ja usein vielä pakastetaan, jonka jälkeen niitä voidaan sitten käyttää oluenteossa vuodenajasta riippumatta. 

Tässä kuivatusprosessissa osa humalien aromeista kuitenkin katoaa, joten Sierra Nevada kehitti tämän liikuteltavan humalaöljytislaamon laitteistosta, jota oli aiemmin käytetty minttuöljyn tislaamiseen. Laitteisto viedään humalaviljelmille ja öljy tislataan siellä tuoreeltaan. Prosessista lisää tekstimuodossa Draft -lehden sivuilla ja grafiikka, sekä videomuodossa alla.Monta IPAa on tullut maistettua, mutta ei tietysti vastaavaa humalaöljytisleellä maustettua. Erittäin mielenkiintoinen maistelu siis luvassa. Pullonkaulasta löytyy merkintä, jonka mukaan tämä on pullotettu 10.6.2015. Sama päivä on myös maahantuojan lisäämässä tarrassa parasta ennen päiväyksenä, tosin tietysti vuosilukuna siinä 2016. Ei aivan tuoretta, mutta ei nyt ikäloppuakaan ja ehkä humalatisleen aromikkuus pysyy tuoreena normihumalointia pidempään? 


Lasiin kaatuu kirkkaanlaista ja oranssinhohtoista olutta runsaalla vaahdolla. Huuuuu... tuoksu on pihkainen ja humalakäpyinen. Humalakäpyjä kun murskaat sormissasi, sormet tulevat hieman tahmeiksi ja sitten nuuhkaiset... se on sitä itseään ja sitä on tässä oluessa nyt. Neutraali hiivaisuus ja varsin neutraali, vain kevyen toffeisen leipäinen mallaspohja jättävät humaloinnille tilaa leikitellä. Tuoksu on todellakin pihkainen, kukkainen ja "vihreän humalainen". Tuoreelta tuntuu. Oikein mainio tuoksu. Oluen suutuntumakin on öljyisen runsas ja pehmeä. Lupaavaa. 

Maussa on pihkaa, havuisuutta, kukkaisuutta ja greippisyyttä. Pihkaisuus on pinnalla ja hedelmäiset aromit taustalla. On kyllä todella freesin oloinen humalointi, oikein miellyttävän makuinen. Katkeroakin kertyy aluksi tiukan purevasti, mutta se kesyyntyy nopeasti jälkimakuun mentäessä ja yleisilme on enemmän pehmeän öljyinen kuin terävän pureva. Hieman erilainen IPA - aromikkuudeltaan "vihreämmän humalainen" ja suutuntumaltaan öljyisempi kuin tyylin normi. Olen maistanut vain yhtä tuoreella humalalla maustettua wet hop IPAa ja siitä on jo pitkä aika, joten en osaa sanoa miten tämä vertautuu niihin. Miellyttävän makuinen, nautittava, mutta ei mitenkään IPA-käsitystä mullistava. Vilpittömät suositukset!

Yhteenveto

Tuoreenoloinen, pehmeän öljyinen IPA
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.