Rauman olutseuran vierailu Finlandia Sahdilla 17.10.2015

0 kommenttia
 
Lupauduin omasta aloitteestani Rauman olutseuran jäsenenä järjestämään vierailun Finlandia Sahdille Sastamalaan. Sahtipanimolla vieraileminen on hienoa siitäkin syystä, että sieltä saa ostaa sahtia mukaan. Olutpanimoltahan suora ulosmyynti ei onnistu. Kuukauden päivät naarattiin seuralaisista reissuun lähtijöitä, mutta kasaan saatiin vain viisihenkinen iskuryhmä - ehkä sahti on aiheena vielä hieman epäseksikäs ja olihan monilla myös töitä tai muuta lomareissua samaan aikaan. Finlandia Sahdin yrittäjää ja sahdintekijää Petteri Lähdeniemeä ei porukkamme pienuus kuitenkaan haitannut kun asiaa tiedustelin, joten lähdimme viiden hengen iskuryhmällä road tripille.

Viisi olutseuralaista mahtuu henkilöautoon jos yksi uhrautuu kuskiksi ja tällä kertaa reissun järjestäjän ominaisuudessa otin kuljettajan vastuun itselleni. Raumalta matkaa Putajaan, jossa panimo sijaitsee, tulee aika tarkalleen sata kilometriä suuntaansa. Lähdimme matkaan 14.30, tavoitteenamme koukata Porin eteläväylän Alkossa ja olla perillä 16.00. Road trip meni suunnitelmien mukaan. Alkosta paikallisvalikoimaan kuuluvaa Ruosniemen Diplomi-Insinööriä, jota ei Raumalta siis saa, ja pari muutakin uutuusolutta (Founders Pale Ale, To Öl Raid Beer) mukaan. Perillä olimme tasan 16.00. 

Baarin terassia
 
Finlandia Sahti sijaitsee Satakunnan ja Pirkanmaan rajaseudulla. Tieltä 11 käännytään Palomäentielle, ajellaan pientä soratietä viitisen minuuttia ja ollaan panimon, tai oikeastaan Lähdeniemien pihassa. Panimohan sijaitsee omistajapariskunnan navetassa. Omistajien koira otti vieraat ensin vastaan omaan tuttavalliseen tapaansa ja siitä sitten astelimme sisään panimon yhteydessä olevaan baariin. Janoisille sahtia laseihin ja panimon puolelle katsomaan miten sitä sahtia täällä oikein tehdään. Panimolaitteisto, ja oikeastaan koko Finlandia Sahdin "brändi", on ostettu vuonna 2011 kun aiempi sahdintekijä, Antti Vesala, jäi eläkkeelle 65 vuotiaana. Petteri Lähdeniemi osti Vesalalta laitteet ja oli ensin mestarin opissa Forssan Matkussa peräti kahdeksan kuukautta, ennen kuin tilat omassa navetassa valmistuivat ja laitteet voitiin siirtää sinne.

Sahdintekijä, yrittäjä Petteri Lähdeniemi esittelee panimoa
Sahtitynnyreitä kylmiössä.

Lähdeniemi valmistaa laitteistolla kertalaakilla 400 litran eriä. Mäski laitetaan tekeytymään illalla ja yön aikana automatiikka hoitaa imellytyksen lisäämällä tietyin väliajoin tietyn määrän tietyn lämpöistä vettä. Lämmitykseen käytettävä energia tulee suureksi osaksi hakkeesta. Aamuvarhaisella kun sahdintekijä tulee navettaan, on mäski lähes kiehuvan kuumaa. Mäskiä keitetään hetki, jonka jälkeen päästään siivilöintivaiheeseen, joka onkin Finlandia Sahdin panimon erikoisuus. Vierre irrotetaan mäskistä vanhalla teollisuuspesulan lingolla. Linko pyörii isolla metelillä ja sahtivierre erottuu erittäin tehokkaasti - jäljelle jäävä mäskirupa on miltei kuivaa linkouksen päätyttyä. Rupa päätyy läheiselle maatilalle eläinten rehuksi. Mausteena käytetyt katajat ja humalat tulevat oman tilan mailta - kotimaista humalaa siis. Linkouksen jälkeen vierre jäähdytetään 10 asteeseen ja sen jälkeen hiivataan. Sahti käytetään pullahiivalla, eli ihan perinteisellä leivinhiivalla. Sahtitynnyrin alle laitetaan lämmityslevy, jota pidetään päällä sen aikaa, että käyminen starttaa, jonka jälkeen sitä ei enää tarvita - pullahiiva on aggressiivinen peto, joka lämmittää käydessään tynnyriä sisältäpäin. Sahtivierre käy kaksi vuorokautta, jonka jälkeen tynnyrit siirretään kylmiöön pariksi viikoksi tekeytymään. 

Lähdeniemi vaimoineen tekee noin 20000 litraa sahtia vuodessa ja 90% tästä menee 0,75-litraisina muovipulloina. Pullotus hoituu käsin lappoamalla ja etiketit liimaillaan käsipelillä. Saan tästä pikaisella laskutoimituksella sellaiset 24000 pulloa - on siinä hommaa kerrakseen! Sesonkiaikaan, esim. juhannuksena pitää kuulemma kiirettä. Yrittäjäpariskunta elättää itsensä tällä työllä. Peltoakin viljellään hieman, mutta se on enemmän harrastus, ei siitä oikein käteen jää. Lähdeniemi valmistaa myös Änkyrä pintahiivaolutta, jota myydään panimon baarissa ja muutamissa ruokakaupoissa. Olutta ei saa kuitenkaan myydä panimolta ulos, vaikka 8% ja 10% vahvuisia sahteja saa. Sahdin ulosmyynti tapahtuu baarin yhteydestä samalla kassakoneella. Baaritiski on kulmikas, joten viranomaiset määräsivät baarimyynnin tapahtuvan toiselta sivulta ja sahdin ulosmyynnin sitten toiselta sivulta. Baarin juomien kanssa ei saisi astua ulosmyyntialueelle, jota periaatteessa rajaa lattialla oleva matto. Mahtanut olla hauskaa asian päättäneellä virkamiehelläkin, mutta näin se käytännössä siis menee ja se on kirjattu ihan mustaa valkoisella. 

Sahtia kerrakseen
Iskuryhmä vahvistettuna sahdintekijä Petteri Lähdeniemellä (toinen vas.) Allekirjoittanut äärimmäisenä oikealla.

Ennen lähtemistä söimme höyrymakkarat sahtisinapilla, kuski nautti kahvin ja muut Änkyrää. Lisäksi toki vielä viimeiseksi ostettiin Renaultin takakoppa miltei täyteen sahtia ja otettiin pihalla ryhmäkuva. Viiden hengen iskuryhmän saldo oli yhteensä lähemmäs 30 pulloa. Todella mukava ostaa suoraan sahdintekijältä laatusahtia, kun tietää ettei kate huku mihinkään Alkon koneistoon vaan menee ihan oikeasti hyötykäyttöön. Lähdimme sopivasti hieman ennen kuutta, jotta ehtisimme noin 10 minuutin ajomatkan päässä olevaan K-Marketiin ostamaan Änkyrää kotiinviemisiksikin. Ehdimme paikalle, mutta emme aivan mutkattomasti - samalla tiellä, noin 50 metriä ennen mäen takana olevaa K-Marketia on K-Express, kaupan pienempi versio, joka oli mennyt jo neljältä kiinni. Käännyimme siinä pihassa toivomme menettäneinä, kun yksi matkalaisista näki mäennyppylän takana liehuvan K-Marketin lipun. U-käännös tiellä ja juuri pari minuuttia ennen sulkemisaikaa Änkyrää ostamaan. Kauppias totesi ohimennen juoman menekin olevan varsin hyväkin, mikä oli toki mukava kuulla. Aika jännä, että näin lähekkäin on kaksi K-kauppaa ja niin pienessä pitäjässä...


Kotona Raumalla olin noin kahdeksalta ja kävin siinä sitten tempaisemassa grillikotaan tulet. Pientä hiukopalaa chorizon, lohifileen ja juustojen muodossa mukaan ja tietysti pari olutta ja hyvää valmistuspaikalta ostettua Finlandia Sahtia. Se on tuhti, se on täyteläinen. Se on banaaninen, se on katajainen. Se on lämmittävä ja samettisen pehmeä. Se on Finlandia Sahti ja se on Suomen parhaita sahteja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.