Kotioluthaaste: Sokkomaistossa Smooth Rock XVII

0 kommenttia
 
Nyt sitten kotioluthaasteessa maistoon viikko sitten mainitsemani tummempi Smooth Rockin kotiolut XVII. Eränumero yhden suurempi kuin aiemmin maistetussa ja lopulta Ketunleipä Pilsiksi paljastuneessa haasteoluessa. Kyseessä siis raumalaisen kotipanokollegan olut, josta minun pitäisi ensimmäisen lasillisen aikana arvuutella mahdollista reseptiä ja toiseen lasilliseen edetessä saan sitten avata sähköpostista reseptin ja katsoa mitä lasista löytyy...


Tummahkon ruskeaa ja vaahdoltaan runsaan pitsikästä olutta. Tuoksu on kaksijakoinen - toisaalta jokseenkin aprikoosimaisen hedelmäistä aromihumalaa, toisaalta maanläheistä, jopa kevyen brittisavuista maltaisuutta. US-05:n persikkaista käymisaromia kenties pikkasen tuossa sivummalla ja mallaspohjassa aika tuhti kattaus toffeetakin. Black IPAksi ei tarpeeksi mustaa, mutta katkerossa toisaalta kyllä löytyy. Tuoksun perusteella joku tiukasti humaloitu Brown Ale ehkä. Pikkaisen tosin tulee tuota brittisavumallastakin - se ei ole Bambergin savukinkkua vaan sellaista maanläheisempää ja turpeisempaa. Maku on keskiverrosti katkeroitu. Aprikoosimaisuutta ja persikkaisuutta... melko pehmeä hedelmäisyys. Aika kuohkea, hieman vehnäisen oloinen suutuntuma, mutta humalointi edelleen erittäin aromikasta ja tuoretta. Jaa a, nyt tuo aiemmin mainitsemani savumaltaisuus on täysin kadonnut, en löydä sitä enää millään. Nyt on paha, nyt on todella paha... 

Humalointi on ilman muuta jenkkityylistä, siitä ei mielestäni ole kahta sanaa. Hiivan veikkaan olevan US-05 ja maltaissa pikkusen jotain brittisavumallasta, kenties Thomas Fawcettin Smokedia messissä. Ehkä hieman vehnääkin höysteenä, lähinnä suutuntumasta päätellen. Smoked Black IPAa haettu? Saakutti Timo minkä teit, tää on paha... No, sitten reseptiä lukemaan. 

No eihän siinä savumallasta ole... joku hieman savuinen tuntuma silti tulee, mutta toisaalta se kyllä katosi välillä - ehkä se on vaan runsaasta humaloinnista huokuvaa yrttisyyttä tai jotain. Humalat jenkkiä, siinä osuin oikeaan. Citraa, Cascadea ja Chinookia. Niin klassista kamaa kuin olla ja voi. Hiivakin oikein, US-05 on niin tuttu, että se oli enemmän tieto kuin veikkaus. Yllättävän tumma tuo väri kyllä, en tiedä onko ollut täysin tarkoitus tehdä näin tummaa. Carafa 3 tuo tietysti väriä reilusti, vaikka ei välttämättä juurikaan vaikuta makuun. 

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           13.5
Total Grain (kg):         3.150
Total Hops (g):           310.00
Original Gravity (OG):    1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):       1.008  (°P): 2.1
Alcohol by Volume (ABV):  5.61 %
Colour (SRM):             17.4   (EBC): 34.3
Bitterness (IBU):         128.3   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
2.900 kg Viking Pale Ale (92.06%)
0.200 kg Viking Crystal 150 (6.35%)
0.050 kg Weyermann CARAFA 3 (1.59%)

Hop Bill
----------------
15.0 g Citra Pellet (12% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.1 g/L)
10.0 g Cascade Pellet (7.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
25.0 g Chinook Pellet (13.4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
45.0 g Citra Pellet (12% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (3.3 g/L)
10.0 g Cascade Pellet (7.1% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
25.0 g Chinook Pellet (13.4% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
45.0 g Citra Pellet (12% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (3.3 g/L)
11.0 g Cascade Pellet (7.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
29.0 g Chinook Pellet (13.4% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (2.1 g/L)
45.0 g Citra Pellet (12% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (3.3 g/L)
50.0 g Citra Pellet (12% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (3.7 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 65 Minutes.
Fermented at 23°C with Safale US-05

Tässä oluessa yritin laittaa niin paljon humalointia keiton loppupuolella kuin vain kehtasin. Oluen litrahinnaksikin tuli lähes 3e/l. Käymisen loppupuolella lisäsin pönttöön vielä 50g Citraa.
Näin siis resepti ja tekijän kommentit. On kyllä järjetön määrä aromihumalaa kattilassa! Nyt vielä toinen lasillinen ja jälkipuinnit. Humalaa on kyllä reilusti ja se on tuoreen hedelmäistä, mutta mallasrungon tuhtius ja toffeemaisuus syönee osan purevuudesta ja parhaasta raikkaudesta. Hiukan edelleen kiusaa tuo "savuisuus", jota ei siis todellisuudessa ole. Se on jotain runsaasta humaloinnista johtuvaa yrttisyyttä tms. joka nousee lasista esiin hieman brittisavumaltaan tyyliin - ainakin siis omissa mielleyhtymissäni. Ei täysin tasapainoinen olut. Maltaisuus ja humalaisuus vetävät hieman eri suuntiin. Ei oikein IPAa, mutta ei myöskään Black IPAa. Tämä on sieltä jostain välistä olematta kunnolla kumpaakaan. Humalointi ässäluokkaa, mutta maltaisuus ei tue sitä oikealla tavalla, vaan ryntää sinne humaloinnin tielle.

Kokonaisuus jää tämän humaloinnin myötä ehdottomasti plussalle. Tämän saman humaloinnin kuin tempaisee vaikka pelkkään Maris Otter mallaspohjaan niin aiaiai, siinä on IPA kohdillaan. Kiitos tästä erittäin mielenkiintoisesta ja haastavasta haasteesta taas Smooth Rockin Timolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.