Olutarvio: Sori Brewing Dark Humor Club

0 kommenttia
 

Dark Humor Club

Panimo: Sori Brewing, Viro (Tallinna)
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 8,0%
Saatavuus: Olutravintolat (arvioitu pullo saatu panimolta)

Sori Brewingin lähettämästä näytesetistä kotaillan makustelusessioon pääsi Dark Humor Club niminen Imperial Stout. Valitsin setistä tämän, koska tämä on käsittääkseni juuri se olut, jolla Sori Brewing osallistuu parhaillaan käynnissä olevaan #AvoinOlut haasteeseen, eli julkaisee tämän oluen reseptin. Somessa kertoivat julkaisevansa sen keskiviikkona, joten resepti on siis tiedossa silloin. Nyt reseptistä tiedetään sen verran, että oluessa on mausteina kylmäuutettua espressoa, bourbonvaniljatankoja ja kaakaonibsejä. Vahvuutta tyyliin nähden maltilliset, mutta kuitenkin vielä ihan tyypilliset 8% ja katkerot ilmaisevia IBU-yksiköitä 50. Pullossa on päiväys- ja erämerkinnälle paikka, mutta siinä ei ole mitään printtiä. Kohtalaisen tuoretta varmaan kumminkin on, panimohan aloitti oluen panemisen Tallinnassa vasta tämän vuoden toukokuussa.


Musta, mokkaiselta vaahdoltaan mukavan runsas olut. Tuoksu etenee tiukan kahvimaisuuden tai peräti kahvipapuisuuden tahtiin. Maltaiden paahteisuus on taustalla, mutta suklaisuutta nousee esiin kahvin edelleen dominoidessa. Nyt taas seuraavalla nuuhkaisulla kahvi on taaempana ja vanilja noussut esiin - pyörittelin lasia hetken, liekö se vaikuttanut? Ulottuvuuksia tuntuu riittävän. Mielenkiintoista.

Maku on kuivahko ja nyt myös vaniljatankojen bourbonmaisuus nousee loppuvedossa esiin. Yleisilme on kuitenkin kuivahkon kahvimainen. Lopussa on lämmittävyyttäkin kevyesti, mutta runko kantaa kyllä vahvuuden hyvin, vaikkei tässä maltaisuus sellaisenaan juuri maistukaan. Vanilja saa enemmän tilaa oluen lämmetessä. Loppuvedon bourbon ja tiukka espressomainen kahvi sointuvat kyllä hyvin yksiin omien makumieltymyksieni kanssa. Sahtimies tietysti kaipaisi pientä maltaan makeuttakin taustalle, mutta sitä tämä ei tarjoa - monet tosin arvostavat juuri tällaista kuivempaa lähestymistapaa. 

Kahviolut on aina haastava tasapainon kannalta, monesti on menty metsään ihan huolellakin, mutta tämä onnistuu sillä osastolla mallikkaasti - kokonaisuus on hallittu, harkittu ja miellyttävä juoda. Parantaa juoksuaan loppua kohti ja viimeisen siemauksen jälkeen jäljelle jää pieni kaipuu - harmi että loppui. Se lienee hyvän oluen merkki!

Yhteenveto

Moniulotteinen kahvivetoinen IS
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.