Olutarvio: Ruosniemen Diplomi-Insinööri

3 kommenttia
 

Diplomi-Insinööri

Panimo: Ruosniemen Panimo, Suomi (Pori)
Oluttyyli: Double IPA
Alkoholipitoisuus: 8,0%
Saatavuus: Alkon tilausvalikoima (4,58€ / 0,33l)

Maistoin tätä Ruosniemen DIPAa Pub Winstonin olutfestareilla Porissa tämän vuoden elokuussa, mutta se meni festarihumussa ohi ilman kunnon analyysiä. Sen ehdin toki toteamaan, että kyse oli maukkaasta oluesta, joten oli selvää, että sitä pitäisi myöhemmin metsästää ihan kotona nautittavaksikin. Olut kuuluu Alkon tilausvalikoimaan, eli sitä voi tilata ihan mihin tahansa Alkoon aina kun haluaa. Siinä on vain yksi pieni mutta - tilausmäärä on laatikollinen, eli 24 pulloa ja hintaa sille 24x 4,58€ eli 109,92€. Onneksi joistain Alkoista voi bongailla tilausvalikoiman tuotteita ihan hyllystäkin, jolloin niitä voi tietysti ostaa yksittäinkin. Itse löysin omani Porin Eteläväylän Alkosta. Saatavuuden näkee kätevästi Olutoppaasta oluen omalta sivulta - saatavuus välilehti auki ja sieltä klikaten saatavuustiedot.

Panimo kuvailee omaa tuotettaan seuraavasti: 
Diplomi-insinööri Double IPA (8,0 %) on rungoltaan vahva, maltailtaan vaalea ja humaloiltaan trooppinen. IBU:ja löytyy 107, eli riittävästi.

Diplomi-insinöörin maailmassa asiat pelkistetään prosessikaavioiksi. Keskustelua kutsutaan iteroinniksi ja tunneälyä tai muuta vatulontia ei päätöksenteossa tarvita. Suhteessa Insinööriin Dippainssi pitää itseään aina etuliitteensä verran vahvempana, halutumpana ja paremman tuoksuisena.

Vaalean oranssihtava olut, joka vaahtoaa varsin maltillisesti. Vaahto tarttuu lasin reunoihin lasia pyöritellessä, kertoen vahvasta alkoholipitoisuudesta. Tuoksu on pihkainen, kypsän trooppishedelmäinen, havuinen. Maltaisuus tulee leipäisyytenä, eikä karamellimaisuutena, nam! Tuoksu nousee lasista voimakkaalla intensiteetillä - tämä lupaa hyvää! Maku on voimakkaasti katkeroitu ja enemmän kuiva kuin makea, vaikka toki runkoakin löytyy. Onpas hyvää! Näin se pitää tehdäkin - ei kovin karamellimaista, mutta erittäin katkeraa. Hedelmäisyys jää katkeron tamppaamaksi alkumaussa ja ensimmäisillä siemauksilla, mutta nousee sieltä myöhemmin sitrusmaisena ja hedelmänektarimaisena tolpilleen ja seisoo lopussa ihan omilla jaloillaan. Suutuntuma on melko täyteläinen ja maltillisen hiilihappoinen - pieni tahmeus jää jälkimakuun, mutta katkerot kutittelevat edelleen. Tasapaino on mallikkaasti hieman överinkatkeraan kallellaan, kuten pitääkin - tässä annetaan palaa ja se sekä maistuu, että tuntuu hyvältä. Mallikas tuote!

Yhteenveto

Katkerossa löytyy!
ARVOSANA: 9

3 kommenttia:

 1. Kertooko vaahdon lasin reunoihin tarttuminen todella korkeasta alkoholipitoisuudesta? Moni asiahan tuohon pitsisyyteen vaikuttaa, mutta en muista aiemmin kuulleeni alkoholin määrän vaikutuksesta asiaan. Onko tämä yleisesti todettu ilmiö, vai perustuuko vain omiin havantoihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aila huonosti ilmaistu tuo asia minun taholtani, sillä kyse on enemmän itse oluesta kuin varsinaisesti vaahdosta. Alkoholipitoisuudeltaan korkeat oluet, viinit, liköörit, mitkä vaan lasia kallistellessa jättää ns. "pitkät jalat" eli osa nesteestä tarttuu lasin reunaan ja limamaisena kalvona sitten valuu siitä alas. Onko se korkea alkoholipitoisuus, korkeat jäännössokerit vai yhdistelmä molempia ja tässä tapauksessa ehkä vielä humalan öljyisyyttä, en osaa sanoa.

   Poista
  2. Tässä tapauksessa tuossa nyt oli vaahtoa joka sillä tavalla takertui lasin reunoihin kun lasia kallistelin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.