Kotiolutta: Rabbit Street Oak Aged Bastard

0 kommenttia
 
Kotitekoista English Strong Alea, joka on jälkikäynyt kuukauden päivät ihan oikeassa tammitynnyrissä. Täytyy sanoa, että siinä on kotipanimossa kunnianhimo kohdallaan, kun hankitaan ihan oikea tynnyri tällaisia oluita varten, suorastaan huikeeta meininkiä. Vahvuutta oluella on noin 9,3% ja mallasrunko koostuu seuraavista:

Pale Ale Malt (60,57%)
Vienna (21,2%)
Special-B (4,85%)
Crystal 100 (4,54%)
Peated Malt (4%)
Chocolate (2,12%)
Wheat Malt (2.12%)
Acidulated Malt (0,61%)

Eräkoko on Rabbit Streetin panimossa ollut 35 litraa, johon käytetty noin 16,5kg mallasta. Humaloinnissa luotetaan katkero-osastolla Magnumiin ja aromipuolella jenkkilajikkeisiin Chinook ja Columbus. IBUja noin 62 ja hiivana kuivahiiva Safale S-04, joka on brittityylinen ale-hiiva.

Prosessissa on säädetty vettä ja vedetty tuplamäskäyksellä. Ensimmäisen mäskäyksen jälkeen vierteen ominaispaino ollut 1.060, sitten sama vierre on laitettu mäskivedeksi uuteen mallassatsiin ja toisen mäskäyksen jälkeen ominaispaino on ollut 1.082 - toisella kerralla on siis saatu irti huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisellä.
Kuva: Rabbit Street Brewery
Olut on keitetty 24.3.2015 ja pullotettu 14.5.2015. Tynnyrissä olut on viihtynyt 12.4 - 14.5 välisen ajan, eli noin kuukauden verran. Tekijä kehotti avaamaan pullon tiskialtaan päällä ja sen myös onneksi tein, sillä olut lähti maltillisesti vaahtoamaan pullon kaulaa ylöspäin kun raotin korkkia. Kaatelin varovasti lasiin, jolloin pieni osa vaahtosi yli.

...Oi jospa olisin ennakkovaroituksesta huolimatta korkannut tämän olohuoneen valkoisen maton päällä...


Kauniin tumman punaruskeaa olutta. IPA-lasin alareunassa on läpinäkyvämpääkin osastoa. Vaahto laskeutuu alun kuohuamisen jälkeen maltilliseksi kerrokseksi oluen päälle. Tuoksu on maltillisen tammimainen, maltaisuudeltaan toffeemainen, kevyen paahteinen ja hivenen limppuinenkin. Aito brittityyli tavoitetaan, vaikka humalina onkin jenkkiläistä trendikamaa. Hedelmäisyyttäkin on, mutta se vaikuttaa tulevan enemmän hiivan käymisestä kuin humalista - mitään jenkkityylistä ei kevyttä greippisyyttä lukuun ottamatta tuoksussa ole. Alkoholi tuoksahtaa vienosti, mutta se kuuluu näissä vahvuuksissa asiaan, varsinkin jos kyseessä on tynnyrikypsytetty olut, jolloin mielleyhtymät vetävät viskimäiseen suuntaan. 

Maussakin maltaisuus on nätisti framilla - leipäisyyttä, kevyttä paahdetta, hienoista toffeemaisuutta. Kaunista, maukasta - aitoa maltaisuutta, ei juuri karamellisuutta vaan enemmän leipäisyyttä. Alkoholin lämpö nousee esiin jo keskivaiheilla ja kuivattaa makua yhdessä pehmeän, mutta pitkäkestoisen katkeron kanssa. Tammikypsytys on läsnä, mutta ei överinä - olut oli tynnyrissä kuukauden ja se vaikuttaa tähän varsin sopivalta ajalta. Loppuvedossa esiin nousee hieman anismaista mausteisuutta, ja sikunaisuutta - hiivan käymisestereitä. Tuoksun brittiviba vetää maussa hieman jopa belgian suuntaan alkoholin lämmön ja mausteisuuden voimasta. Loppuvedon greippiliuku yhdistettynä kuivakkaan tammimaisuuteen saattelee taas lähemmäs jotain jenkkipanimojen barrel series fiilistelyjä. Voidaan kai puhua monipuolisesta oluesta. Alkoholi ei korostu mitenkään liikaa, vaan kokonaisuus pysyy hyvinkin nautittavana. Oluen lämmetessä mukaan tulee vielä hitunen savuakin.

Kokonaisuutena siis monipuolinen - ehkä identiteetiltään jossain eri tyylien rajapinnoissa poukkoileva, mutta kuitenkin kokonaisuudeltaan toimiva olut. Kyllä sitä kotona vaan kaikkeen pystyy. Kiitettävän hyvä kokonaisuus.

Jälkikirjoituksena mainittakoon vielä, samalla kun tässä lueskelen tekijän raporttia oluen teosta, niin ei tämänkään tekoprosessissa kaikki ole aivan nappiin mennyt - mikä on oikeastaan lopputulosta maistaneena hauskakin huomata. Luulisi nimittäin, että näin hyvän oluen tekoon vaadittaisiin nappisuoritus, mutta raportista löytyy mm. seuraavat: "Lisätty 3l kuumaa vettä - tuli yli", "kierukka tukossa", "Siirto kattilaan, pumppu ei toimi". Heh, ei se ole ruusuilla tanssimista muillakaan, mutta lopputulos puhuu kyllä puolestaan. Hieno harrastus on kyseessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.