Olutarvio: Stadin American Saison

8 kommenttia
 

American Saison

Panimo: Stadin Panimo, Suomi (Helsinki)
Oluttyyli: Saison (Farmhouse IPA?)
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Alko (5,03€ / 0,33l)

Stadin Panimon Amerikka-sarja saa jatkoa jenkkihumaloidulla saisonilla, eli ns. farmhouse alella. Saison on belgialainen oluttyyli, jonka tunnetuin edustaja lienee Saison Dupont. Tämäkin olut kuuluu Alkon ns. käsityöläisvalikoimaan. Tässä on käytetty saison-hiivaa ja brettanomyces-hiivaa. Humalointi on hoidettu hopbackilla ja lisäksi olut on kuivahumaloitu. Hyvin tunnistettavan aromin ja maun omaavaa brettanomycesiä on käytetty mm. trappist-olut Orvalissa, joka on tunnetusti taikuutta. Tuttu Stadin etikettimalli on saanut yläreunan väritykseen hieman humalakukintojen kuvioita ja näyttää nyt varsin komealta. Oma pulloni on erää  #476-7D ja tuttuun tapaan suodattamaton, pastöroimaton ja lisäaineeton.Utuinen, kauniin kultaoranssi olut, joka vaahtoaa belgityylisen runsaasti. Vaahto on kestävää ja jättää paksua pitsiä lasin reunoille. Erinomaisessa tuoksussa on brettaista happamuutta, joka yhdistyy erittäin aromaattiseen greippis-mäntyiseen ja melkein brutaalin havuiseen hopback-humalointiin lähes saumattomasti. Taustalla on mausteista belgihiivaa ja appelsiinimaista hedelmäisyyttä. Brettan ja runsaan humaloinnin yhteisvaikutuksesta syntyvä kissapissamaisuuskin onnistumaan välttämään kohtuullisen hyvin, mutta perinteistä saisonia tämä ei hirveästi muistuta, vaan enemmänkin brettaista IPAa. Maku on hyvin appelsiinisen hedelmäinen, greippisen ja brettaisen hapan sekä hieman belgihiivainen. Pääpaino on selvästi hedelmäisyydellä ja yleisilme on hieman makeahko. Runsas humalointi luo tymäkän, joskin hitaasti rakentuvan katkeruuden loppuun ja se tasapainottaa tämän hedelmäisyyden ja happamuuden sekasikiön niin hyvin kuin suinkin pystyy. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja runsaahkon hiilihappoinen. Tasapaino on hieman kateissa, mutta kokonaisuudelle pitää silti nostaa hattua - nyt on hyvällä tavalla rohkeaa ja haastavaa olutta lasissa!

Yhteenveto

Tyylikäs ja rohkea IPA-tyyliin humaloitu saison.
ARVOSANA: 9

8 kommenttia:

 1. Minulle ei tuo oikein iskenyt, jotenkin ei vaan päässyt yli siitä makeudesta. Omaan suuhun ei Stadilta ole sattunut mitään erityisen sykähdyttävää sitten kesäisen Cascadian Dark Alen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli mieleen greippituoremehu, sehän on karvasta ja hapanta, eikä taatusti kaikkien makuun. Itselleni tällainen hedelmäinen, nektarimainen makeus (kuten tässä oluessa) on aina toiminut, mutta sellainen tahmainen ylikaramellinen makeus ei kovinkaan usein iske.

   Poista
 2. Moi ja kiitos hyvästä blogista.

  Mulla tämä ei tee yhtään vaahtoa ja hapotkin kateissa. Erä #474-5A, kaksi pulloa nautittu. Ekan kaadoin varovasti ja toisen reippaasti. Tosin pullot oli jääkaappikylmiä, joten johtuisiko siitä?

  Ihmetyttää kuitenkin suuresti, kun kaikki reittaukset kertovat isosta vaahdosta. Hyvä olut kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, kiitos.

   Kylmyyden ei mielestäni pitäisi mitenkään noin radikaalisti vaahtoamiseen vaikuttaa. Hiilihappojen vähyys kertoisi siitä, että erissä on vaihtelua eli tuo #474-5A saattaisi olla jotenkin vähähiilihappoisempi. Mulla on yksi pullo tätä olutta kaapissa ja se sattuu olemaan juurikin tuota samaa erää, joten pystyn tuon joskus toteamaan itsekin.

   Poista
  2. Nautin tätä juuri. Minulla vaahtosi hieman, mutta ei kuitenkaan lähellekään tuollaista kuin tuossa jutun kuvassa. Hiilihappoja oli myös maltillisemmin, mutta muuten kunnossa ja hyvän makuinen.

   Poista
  3. Täälläkin samaa erää juuri nautinnassa ja vaahtoa oli kyllä erittäin runsaasti ja maut kohdillaan. Ei ihan jääkaappikylmä, mutta lähelle.

   Poista
 3. Koin tämän jotenkin ikäänkuin vehnäoluen ja jenkkihumalien kummaksi kombinaatioksi: tuoksuu hiivaiselle ja banaaniselle kuin vehnis, ja toisaalta huumaaville jenkkihumalille. Mikähän tämän optimaalinen tarjoilulämpötila lienee? Itselläni se taisi olla aluksi turhan kylmää, koska lämmetessä makupaletti kehittyi ihan tukevaksi.
  Toisen pullon voisi ostaa ja kokeilla, miten homma muuttuu, jos kaataa hiivat rohkeasti joukkoon. Nyt kaadoin vain varovaisesti osan niistä ;-)
  Veikkaisin, että Mikkeller suoriutuisi tästä (kin) liitosta StaPaa paremmin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa tuosta tarjoilulämpötilasta. Itselläni olut oli jääkaapissa muutaman tunnin ja otin varttia ennen lasiin kaatamista huoneenlämpöön.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.