Olutarvio: Malmgård Huvila Oak Porter

2 kommenttia
 

Huvila Oak Porter

Panimo: Malmgård, Suomi (Pernaja)
Oluttyyli: Portteri
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Alko (5,09€ / 0,5l)

Viime vuonna näihin aikoihin saatiin nauttia erinomaisesta Malmgårdin Huvila X-Porterista, sillä Alko oli suvainnut ottaa sen valikoimiinsa 80-vuotisjuhliensa kunniaksi. X-Porteria saanee tällä hetkellä olutravintoloista ja Tallinnasta. Se kuuluu lisäksi myös Alkon tilausvalikoimaan, josta voit tilata sitä laatikoittain hintaan 103,80€ (20x0,5l). Joissain Alkoissa X-Porteria saattaa olla hyllyissäkin, saatavuuden näet parhaiten olutoppaasta oluen omalta sivulta (saatavuus välilehti).

Oak Porter on X-Porter, mutta hieman eri humalalajikkeilla ja tammilastukypsytyksellä. Varsinaista tynnyrikypsytystä ei ole siis tehty, vaan olut on kypsynyt viskitynnyristä vuollettujen tammilastujen seassa. Tällä tavoin saadaan myös yllättävän "aito" tynnyrikypsytyksen maku aikaiseksi. Sen olen voinut todeta ainakin parista lastuilla kypsytetystä kotioluesta joita olen maisteltavakseni saanut. Pidin X-Porterista erittäin paljon ja tynnyrikypsyttelyt ovat aina maistuneet hyvin.Näyttävän mustaa olutta, jonka vaahto on mokkavivahteinen, runsaan pitsinen ja melko kestävä. Oluen tuoksu on herkullinen - siinä on tummaa suklaata, pehmeää paahteisuutta, hieman savua ja miedosti, mutta selkeästi tammea, vaniljaa sekä bourbonmaista tuntua. Tammikypsytys ei hypi nenille, vaan pysyy hyvin aisoissa ja antaa tilaa erinomaiselle pohjaoluelle. Olut on pehmeän nautittavaa ja tasapainoista ja maukasta. Alkumaussa on jylhää paahteisuutta, tummaa kahvia ja se X-Porterista tuttu herkullinen suklaisuus - nannaa on, sen tietää heti ensimmäisestä siemauksesta. Keskivaiheilla mukaan tulee kuivempi puinen liuku, hieman alkoholin potkua ja savuista viskimäisyyttä. Lopussa on keskirunsaasti katkeruutta ja pitkä edelleen bourbonmainen jälkimaku. Maussa tammikypsytys on voimakkaammin esillä kuin tuoksussa, mutta tasapaino säilyy silti hyvin. Suutuntuma on hieman X-Porteria ohuempi ja se onkin ainut pieni moite tässä oluessa. Oiva valinta rauhallisiin nautiskeluhetkiin. 

Vinkkinä: suklaa ja viskimäisyys eivät pelaa kovin hyvin yhteen. Maistui siis paremmin ilman konvehteja.

Yhteenveto

Tammikypsytetty viskimäinen portteri hitaaseen nautiskeluun.
ARVOSANA: 9

2 kommenttia:

  1. http://alko.fi/tuotteet/fi/933886

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kato perkule, unohdin että sehän on tilausvalikoimassa. Ei sitä tuolta tilata viitsi kun menisi laatikkokaupaksi, mutta joistain Alkoistahan tuota löytyy hyllystäkin. Muokkaanpa tekstiä.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.