Kotiolutta: Glebin London Porter

2 kommenttia
 
Lappeenrantalaisen Glebin kotioluista tänään maistelussa London Porter. Tässä oluessa on esikuvana käytetty loisteliasta Fuller's London Porteria. Reseptin Gleb on kaivanut CAMRA:n Brew Your Own British Real Ale kirjan sivuilta. Reseptissä on osana ruskeaa mallasta (brown malt), mutta sellaista ei valmiina mistään saanut ostettua. Gleb löysi kuitenkin netistä ohjeet miten tuota mallasta saisi tehtyä itse - normaalia pale ale mallasta uuniin ja sitten paahdetaan puolitoista tuntia hieman eri lämpötiloissa välillä käännellen. Tässä on nähty hieman siis extraeforttia, jotta pysyttäisiin alkuperäisessä reseptissä ja hyvä niin. Humalana on käytetty brittiläistä Fugglesia ja hiivana Safale S-04:sta, joka käytti oluen 5,7% vahvuiseksi.
London Porter
(Portteri, 5,7%)

Punertavan ruskea ja porteriksi melko vaalea olut. Vaahtoa muodostuu varovaisella kaadolla niukasti. Tuoksu on hieman kaksijakoinen, siinä on sellaista vierremäisen hedelmäistä ja esteristä käymisaromia sekä hieman maakellaria, mutta sen takaa nousee esiin myös brown alemaista limppuisaa ja kevyen karamellista maltaisuutta ja aivan hienoinen suklaan häivähdys. Paahteisuutta ei ole juuri nimeksikään. Maussa limppuisen ja limpunkuorisen makuinen maltaisuus on enemmän pinnalla. Tuntuu kuitenkin siltä, että paahtomallasta on suhteessa liian vähän vaaleaan maltaaseen verrattuna - paahteisuus jää lähes olemattomaksi. Hedelmäisiä käymisen estereitä myös maussa, eivätkä ne oikein istu porterin kokonaisuuteen. Suutuntuma on kevyehkö ja hieman keskivertoa maltillisemmin hiilihappoinen. Kokonaisuus muistuttaa lähinnä suurten kotimaisten panimoiden jouluoluita - eli lupailee ja lupailee, mutta ei kuitenkaan vakuuta missään vaiheessa. Eritoten jälkimaku on samankaltainen. Täysin juotava ja helposti nautittava olut, mutta kokonaisuutena turhan valju kautta linjan. Tällaisia oluita varmasti tulee monella, kun täysmäskäystä vasta harjoitellaan. Propsit kuitenkin hyvästä yrityksestä, kyllä tämän mielellään joi. Jatkossa voisi kokeilla brittiläisellä hiivalla ja runsaammalla paahtomaltaalla.

Pisteytys
 • Tuoksu  5 - Brown alemaista tuntua ja käymisen estereitä, ei kovin voimakas
 • Ulkonäkö 3 - Normaalia vaaleampi, muuten perustasoa.
 • Maku 5 - Hieman lupailee, mutta vaimeaksi jää.
 • Suutuntuma 2  - Turhan kevyt.
 • Yleisvaikutelma 10 - Kokonaisuutena suuren panimon jouluoluen tasoinen tuotos. Kaipaisi lisää kaikkea.
Aistiarviot
 • Makeus 3 
 • Katkeruus 2
 • Happamuus 2
 • Täyteläisyys 3
Kokonaispisteet: 25/50

2 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä että paahtomallasta lisää tuo kaipaisi selkeästi. En tiedä onko tuo resepti niin pielessä, teinkö minä jonkun virheen vai onko raaka-aineissa niin suuria eroja mutta kaukana tuo on Fullerin London Porterista. No näin sitä tekemällä (toivottavasti) oppii.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.