Kotiolutta: Bergsta Polar Night (12,5% Imperial Stout)

0 kommenttia
 
Lisää kotitekoista imperial stoutia Porvoon Bergsta Breweryltä, joka on Sebastian Grenin aka Olutoppaan nimimerkki Olutsiepon kotipanimo. Viimeksi toissapäivänä maistelin saman tekijän The New Blackin ja nyt on vuorossa hieman "kevyempi" Polar Night, tässähän on vitamiineja ainoastaan 12,5%.

Polar Night
Imperial Stout, 12,5%, 62 IBU

Tässä jälleen valmistuksesta Olutsiepon omin näppäimin: 

Tällä kertaa tein triplamäskäyksen, eli tunnin välein vaihdoin maltaat uusiin. Yhteensä 3 * 6,1kg mallassatsia, jotka mäskäsin aina edellisen mäskäyksen vierteessä. OG tässä oli 1.141 ja olut kävi alas 1.046. 18,3 kiloa mallasta meni reiluun kymmeneen litraan valmista olutta, eli ei mitenkään kustannustehokasta. 

Niin kuin edellisessä oluessa (The New Black) tässäkin pidetty hiilihapot minimissä ja molemmat suosittelisin juomaan melkein huoneenlämpöisinä.

Maltaat: Pilsner, Chocolate, paahdettu ohra, Crystal 100 ja Vienna. Humalana Columbus ja IBU:ja 62. 

-Olutsieppo

Mies on itse kehunut tätä olutta varsin onnistuneeksi, joten mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää. Aika hulvaton määrä maltaita...Tämä pullo piti aukaistaessa vielä vaimeamman suhauksen kuin edellinen The New Black. Lasiin kaatuukin täysin vaahdotonta olutta, mutta viskositeetti vaikuttaa heti moottoriöljyn paksuiselta, jos nyt hienoinen liioittelu sallitaan. Tuoksu on runsaan pehmeän paahtomaltainen ja todella voimakkaan lakritsainen, oikein aitoa lakritsia ja ehkä hieman jopa salmiakin sävyjä. Paahteisuus, kuten mainitsin, on todella pehmeän pyöreää ja lisäksi maukkaan tumman suklaista. Tuoksun lopussa tuntuu kuivaa puuta ja sopivaa alkoholinpotkua ilman viinaisuutta. Sellainen kova kahvi- tai espressomainen paahteisuus tai jopa palaneisuus loistaa poissaolollaan - tässä on nyt kyse pehmeydestä. 

Suussa pehmeys jatkuu, aivan tajuttoman upea tuntuma! Olut on todella täyteläistä, öljyistä ja oikeastaan täysin hiilihapotonta, eikä kuitenkaan tahmeaa tai alkoholista - tämähän on oikea siemailuolut. Maussa runsas tumma ja pehmeä suklaisuus hivelee kieltä, välillä tuntuu lähes siltä kuin sulatettua suklaata olisi suussa. Paahteisuus on edelleen pehmeää sorttia. Lakritsaisuus nousee alkumaussa esiin, sitten hieman katoaa suklaan tieltä ja jälkimaussa nousee taas esiin - tällä kertaa suklaan rinnalle. Humalointi luo pientä pehmeää katkeruutta loppuliukuun ja sopivaa katkeruutta jälkimakuun. Alkoholi lämmittää mukavasti nielaisun jälkeen. Ei minkäänlaista viinaisuutta ja ainoastaan pientä tahmeutta suussa. Erittäin miellyttävää nautittavaa, mikään ei töki vaan kokonaisuus soljuu vaivatta alas. Hekumallinen kokemus - en muista aivan vastaavan tasoista pehmeyden ja täyteläisyyden liittoa aiemmin maistaneeni. 
 
Hiilihappoja ei ole, mutta en niitä tähän kyllä osaa kaivatakaan. Jos olut olisi tahmeampaa, niin ehkä silloin niiden puutos häiritsisi, mutta nyt se on osa kokonaisuutta ja kaiken lisäksi harkitusti - sehän kerrottiin valmistajan saatteessa. Aivan upea hitaasti siemailtava olut, erittäin täyteläinen ja pehmeä kokonaisuus.

Pisteytys
  • Tuoksu 8 - Voimakas, pehmeä, runsas. Hyvä, lähes erinomainen, mutta ei enempää.
  • Ulkonäkö 3 - Vaahdon puute hieman verottaa, mutta musta on musta.
  • Maku 9 - Aivan huikean suklainen, pehmeää paahdetta, erityisen maukas.
  • Suutuntuma 5 - Täydellinen pehmeyden ja täyteläisyyden liitto.
  • Yleisvaikutelma 18 - Huikea kokonaisuus, kaikki toimii.
Aistiarviot
  • Makeus 6
  • Katkeruus 4
  • Happamuus 3
  • Täyteläisyys 10
Kokonaispisteet: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.