Olutarvio: Mikkeller Sort Gul

6 kommenttia
 

Sort Gul

Panimo: Mikkeller, Tanska (pantu Belgiassa De Proefilla)
Oluttyyli: Black IPA
Alkoholipitoisuus: 7,3%
Saatavuus: Alko (5,02€ / 0,33l)

Viimeinen arvioimani olevista Alkon käsityöläisoluista oli Mikkeller Sort Gul, joka on Black IPA. Tässä tyylissähän on ideana höystää perinteistä India Pale Alea (IPA) pienellä annoksella värimallasta, jolloin sen väri muuttuu mustaksi ja se saa hieman tummempia sävyjä makuunkin. Tämä on oluttyylinä suhteellisen uusi vouhotus, lienee vain muutamia vuosia vanha.

Kuvassa  taustalla näkyvän kruunun sain Olutoppaan ylläpidolta kolmannen perättäisen Vuoden Olutarvioijan tittelin varmistumisen jälkeen. Se on aitoa kultaa ja koristeltu hintavimmilla timanteilla mitä löytyy. True story.


Hyvin tummanpuhuva, lähestulkoon musta olut, jonka vaahto on mittava ja hieman beigevivahteinen. Tuoksussa on voimakkaasti humalaa, aivan siihen tuttuun Mikkellerin IPA tyyliin - sellaista iskevän sitruksista, hyvin havuista sekä mäntyisen pihkaista. Maltaisuus ei ole järin karamellista, kuten yleensä, vaan nyt siinä on hieman paahteen sekä tuhkan aromia mukana. Tuskin sokkomaistelussa silti erottaisi Black IPAksi. Maussa paahteisempi puoli on paremmin esillä, heti alkuvaiheissa mukana on lakritsaisuutta, keskivaiheilla dominoi havuinen ja tymäkästi katkera humala ja jälkimaussa on kahvia. Humalointi ei ole kovin hedelmäistä parhaaseen IPA-tyyliin, vaan se kääntyy jopa enemmän yrttiseen suuntaan. Suutuntuma on keskitäyteläinen, keskiverrosti hiilihappoinen ja hieman karkea. Tasapaino on hieman hakusessa, tämä on varmasti vaikea tyyli valmistaa ja napakympit ovat harvassa. Hyvää, mutta mieluummin nautin IPA:t hedelmäisempinä ja pehmeämpinä - runsaasta katkeruudesta tinkimättä.

Yhteenveto

Katkeraa kahvia, josta paras hedelmäisyys kateissa.
ARVOSANA: 8+

6 kommenttia:

 1. Paras koskaan maistamani olut, mutta blogisti on raiskannut sen(kin) osaamattomalla kaadolla. Eli jälleen puoli lasia vaahtoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan varmaan jälleen trollille, mutta menköön.
   Miten korkea vaahtokukka raiskaa oluen? Sehän vain suojelee oluen aromeita. Lisäksi reippaassa kaadossa mahdollinen ylimääräinen hiilihappo poistuu, blogisti saa rauhassa napsia kuvia, ja kyllä se vaahto laskeutuu ihan normaalisti vähän ajan päästä.

   Poista
 2. Tiestikö, että ei ole oikeastaan olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa kaatotapaa? Joo on olemassa joku ohje, että 45 vai 30 asteen kulmassa ja lässyn, lässyn. Mutta eiköhän se ole makuasia kuinka runsaasta vaahdon muodostumisesta pitää. Ja tiesitkö, että sillä vaahdolla on myös tarkoitus? Itse kaadan myös niin, että yritän saada sitä vaahtoa muodostumaan, koska se näyttää hyvältä ja pitää oluen aromit edes jonkin aikaa lasissa.
  Ja monille Belgeillehän on tyypillistä runsas vaahtoaminen, vaikka sen yrittäisi kuinka varovasti kaataa lasiin.
  Mutta herra Trollisti voi kaataa oman oluensa lasiinsa kuten haluaa. Jos ei tykkää vaahdosta, niin sitten ei vaan tykkää. Mutta ei kannata huudella oluen pilaamisesta tai osaamattomuuksista. Olut on makuasioita.

  VastaaPoista
 3. Blogistit pippelimiekkailee kellä on isoin vaahto, siitähän tässä on kysymys.

  VastaaPoista
 4. Saada vaahtoa muodostumaan ja saada sitä PUOLI LASIA aikaiseksi ovat kyllä kaksi aivan eri asiaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites se puolen lasin mittainen vaahto sitten tulee, ellei se "muodostu"?

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.