Olutarvio: Suomenlinnan Zander Winter Ale

5 kommenttia
 
Arkkitehtuuria Suomenlinnan Susisaaressa (Kuva: Wikipedia, Oula Lehtinen)

Zander Winter Ale

Panimo: Suomenlinnan Panimo, Suomi (Helsinki)
Oluttyyli: English Strong Ale
Alkoholipitoisuus: 6,2%
Saatavuus: Alko (4,56€ / 0,5l)

Suomenlinnan Panimon "käsityöläisolut" on Zander Winter Ale - vahva brittityylinen olut joka on maustettu pomeranssilla ja appelsiininkuorilla. Humalajikkeita on kolme, kaikki Uudesta-Seelannista - NZ Pacific Gem, NZ Pacific Jade ja NZ Motueka. Sangen mielenkiintoista. Suomenlinnan Panimo toimi aiemmin ainoastaan panimoravintolana Suomenlinnan merilinnoituksessa, mutta laajensi viime vuonna avaamalla isomman, pullotuslinjalla varustetun panimon mantereen puolelle. Nyt me kauempana asuvatkin pääsemme nauttimaan panimon tuotteista, mikä on sangen mukavaa. Maitokaupoista löytyy Suomenlinnalta mm. nämä kolme olutta ja Alkosta tämän Zanderin lisäksi vielä Helsinki Portteri.


Kirkkaan kuparista olutta, joka muodostaa päälleen tiiviin kermaisen vaahdon. Vaahto kuvioi tuopin reunat kaunilla pitsillä laskiessaan. Tuoksu on kerrassaan maittava ja selkeästi brittityylinen. Siinä on karamellimaista ja toffeista maltaisuutta, hieman pähkinäisyyttäkin sekä runsas aromaattinen hedelmäisyys, joka tuo mieleen Fuller'sin Golden Priden. Löytyy appelsiinia, kiiviä ja hyvin miellyttävää pehmeää hedelmäsokerista mangoa - aivan kuin pilttipurkkia nuuhkisi. Olipa positiivinen yllätys tämä tuoksu. Maku on myös runsaan hedelmäinen ja tuntuvasti humaloitukin - edelleen vahvoin brittivivahtein. Siinä on karamellimaista maltaisuutta, mutta ei kovin makeaa sellaista, sitten runsasta appelsiinimaista ja eksoottista hedelmäisyyttä sekä lopuksi vielä rapsakasti puraiseva brittityylisen puinen ja hieman sitrusvivahteinen humalointi. Jälkimaku on pitkä ja kuivan puinen, eli vahva brittiassosiaatio tälläkin osastolla. Suutuntuma on keskitäyteläinen, pehmeä ja keskivertoa hieman maltillisemmin hiilihappoinen. Vallan erinomaisen nautittavaa ja maistuvaa olutta - kuin hedelmäistä nektaria, mutta kuivaa ja sopivan katkeraakin.

Yhteenveto

Erittäin hedelmäinen ja nautittava.
ARVOSANA: 9-

5 kommenttia:

 1. Olet melkeinpä ensimmäinen, joka kehuu tätä olutta "maasta taivaisiin". =) Nyt pistää uudestaan miettimään, pitäisikö sittenkin käydä hakemassa tämä maistoon, jos sitä vielä ensi viikolla löytyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelin kovasti noita muiden pisteitä kun pistin omaa arviota Olutoppaaseen, ehkei sitten ole muille maistunut aivan samalla tavalla. Täytynee itsekin hakea toinen pullo, jos niitä vielä Raumalla on. Jos pitäisi verrata johonkin, niin tämä oli saman suuntainen kuin Fuller's ESB, mutta paljon hedelmäisempi.

   Poista
  2. En ole vielä tätä pulloversiota maistamaan, mutta ainakin minulle jäi erittäin positiiviset muistikuvat, kun tätä sai ennen vuoden vaihdetta Pasilan asemalla Nellun pubissa hanasta. Kylmänä pakkasiltana jääkiekkopelin jälkeen se oli juuri sitä mitä tarvitsinkin.

   Poista
 2. Tykkäsin myös itse tästä Zanderista. Hyvää se siis on.

  -Muovituoppi

  VastaaPoista
 3. Kyllähän tää kannatti ottaa. Maistui erittäin hyvin itselle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.