Kotiolut: Bergsta Smoked Porter

0 kommenttia
 
Viimeistä viedään tämän porvoolaisen kotipanijan oluista tällä erää. Vuorossa nyt Smoked Porter.

Smoked Porter
Portteri, 6,0%, 56 IBU

Savumaltailla höystettyä portteria - kuulostaa näin etukäteen hyvin omaan makuuni sopivalta. Portterissa savu toimii aina, jos se on tasapainoisena elementtinä menossa mukana. Kunnon maltaisuus on toinen ominaisuus mitä arvostan ja se taas vaatii tasapainon vuoksi tarvittavan määrän humalaakin. 56 IBUa vaikuttaa lukujen perusteella lupaavalta, sehän on kuitenkin melko paljon. Esim. Koffin Portterissa, jota pidän tuntuvan katkerana, on 38 IBUa. Valmistusaineina tässä seuraavat: Maltaat: Pale Ale, Rauchmaltz, Crystal 100, Black Malt, Chocolate sekä kaurahiutaleita. Humala: Chinook.


Lasiin kaatuu syvän ruskeaa olutta. Lähes täysin mustaa. Huomio kiinnittyy kuitenkin tällä kerralla vaahtoon, joka on varsin runsas ja lisäksi hyvin tiivis, maitokahvisen värinen ja pitsiä jättävä. Kokonaisuutena hyvinkin näyttävä. Savuisuus on tuoksussa se hallitsevin elementti ja se on lähes sellaista Schlenkerlamaista savukinkkuista tyyppiä. Lisäksi löytyy tuntuvaa paahteisuutta, limpunkuorisuutta tai runsaasti paahdettua (hieman ylipaahdettua?) limppua muistuttavaa tuoksua ja varsin mukavasti humalien havuista otetta. Maku on pehmeän savuinen, hieman puinen ja jotenkin katajainenkin. Tuntuvaa havuisuutta, mutta ei kuitenkaan liiallista katkeroa, vaan juuri sitä arvostamaani tasapainoa. Maltaisuus on paahteista ja leipäistä. Jälkimaussa esiin nousee suolaisuuttakin yhä tuntuvan savuisuuden rinnalle. Suutuntuma jää hieman optimaalisesta, ollen "vain keskitäyteläinen". Esim. Schlenkerlan Urbock (johon kaikkia savuoluita verrataan maailman tappiin asti) on pykälän tai kaksi täyteläisempi. Hieman olisin siis kaivannut lisää täyteläisyyttä, mutta lähellä optimaalista ollaan. Hiilihapot ovat lähestulkoon täydelliset, niitä löytyy keskiverrosti ja ne ovat pehmeitä. Oluen maltaisuus on aika pehmeä ja pyöreä (kaurahiutaleet ehkä vaikuttavat tähän), mutta silti siinä on särmää - savuisuus ja tuntuva havuisuus purevat suorastaan makuhermojani hivelevällä tavalla. Kokonaisuutena todella hyvä olut, jossa kaikki osa-alueet toimivat, mutta mikään ei nouse ylitse muiden. Kaupallisista verrokeista lähimpänä ehkä Stallhagenin kevyesti savuinen Winter Porter (sama kuin Baltic Porter), mutta savuisuus on tässä selvästi tuntuvampaa ja tämä on enemmän omaan makuuni. Havuisuudesta tulee mieleen myös hieman tuoreempi tuttavuus Haandbryggeriet Nissefar, joka oli Alkon viime vuoden jouluoluissa, tässä on jotain sellaista samaa primitiivistä ja metsäistä fiilistä, joka kolahtaa meikäläiselle.

Pisteytys
  • Tuoksu 8 - Kokonaisuutena todella hyvä, havuisuus rulettaa!
  • Ulkonäkö 4 - Kaunis olut, hieno vaahto.
  • Maku 8 - Tasapainoinen ja moniulotteinenkin. Savua & havua!
  • Suutuntuma 4 - Hyvä pehmeys. En panisi pahakseni jos olisi vielä täyteläisempi.
  • Yleisvaikutelma 16 - Todella hyvä olut, jossa kaikki osa-alueet toimivat.
Aistiarviot
  • Makeus 3
  • Katkeruus 6
  • Happamuus 4
  • Täyteläisyys 5
Kokonaispisteet: 40/50

Tämä oli viimeinen Bergstan viimeisimmän lähetyksen oluista. Jälleen kerran on todettava se jo tiedossa ollut fakta, että laatuvalmistajasta on kyse. Yhdestäkään oluesta en löytänyt virhearomeita, tunkkaisuutta tai muitakaan oluen laatuun liittyviä murheita. ESB:n resepti ei aivan itseeni kolahtanut, mutta varsinkin Polar Night oli aivan uskomattoman hieno olut. Jos tämän miehen oluita joskus jossain myydään, niin olen ensimmäisenä jonossa lyömässä rahaa tiskiin. On se ihme äijä, mistä se näitä repii?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.