Pilakuva: Olutkulttuurin kevätsiivous

0 kommenttia
 
Jyväskylän Olutkulttuuriseura ry. julkaisi eilen illalla Olutoppaan foorumilla pilakuvan, jossa seuran puheenjohtaja Sampo J. Välimaalta vaikuttava henkilö antaa luudalla kyytiä suomalaista olutkulttuuria viime vuosina toimillaan ja lausunnoillaan piinanneille henkilöille. Alla tuo kuva ja lisäksi pienet muistutukset millä "ansioilla" ko. henkilöt ovat kuvaan päässeet.
Kuva: Jyväskylän Olutkulttuuriseura ry. (piirtänyt Tarkko Oikkonen)
Ylimpänä kuvassa saa täysin ansaitusti kylmää kyytiä THL:n pääjohtaja Pekka Puska, joka on aktiivisesti ajanut oluen maitokaupparajan alentamista 3,5% tasolle. Tämä ei yllätä, sillä Puska istuu myös Alkon hallituksessa varapuheenjohtajana. Olutliitto onkin vaatinut Puskan kaksoisroolin selvittämistä.
 
"THL:n alkoholipolitiikasta tuottaman tiedon uskottavuus on kentällä nolla. Puskan on uskottavuuden parantamiseksi erottava joko Alkon hallituksesta tai THL:n johdosta. Ei käy, että esimerkiksi ravintoloiden kanssa tuotteilla kilpailevan yrityksen hallitusjäsen ohjaa virkamiehenä poliittisia päätöksiä", sanoo Olutliiton puheenjohtaja Jari Vaara tiedotteessa. 

Puskan alapuolella huutia saa legendaarisia tuppeensahattuja lautoja kainalossaan kantava entinen pääministeri Matti Vanhanen. Olutliitto ei sentään valinnut Vanhasta vuoden 2009 Pahaksi Nuutiksi lautojen takia, vaan arvonimi paukahti hänen hallituksensa ajaman alkoholipolitiikan vuoksi. Vanhasen kaudella oluesta tehtiin ongelmajuomisen syntipukki.

Vanhasen päättäväisen politiikan seurauksena suomalaiset kantavat euronsa ulkomaille ja juovat oluensa kotona kalsarit jalassa. Kehitystä ei voi kuvata sivistysvaltiolle sopivaksi. Lukuisissa EU-maissa olut on osa ruoka- ja ravintolakulttuuria, Olutliiton puheenjohtaja Jari Vaara toteaa.

Vanhasen rinnalla luutaa kakkoseensa, ainakin asennosta päätellen, hamuaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve, joka kirjoitti, että olutta pitäisi laimentaa, alkoholin hintaa nostaa ja sen saatavuudesta tehdä nykyistä vaikeampaa.  

Kuvassa alinna on Velipekka Nummikoski, nykyinen RAY:n toimitusjohtaja, joka aiemmin toimi alkoholiveroa pohtineessa työryhmässä puheenjohtajana. Nummikosken mukaan oluen laimentaminen olisi alkoholiveron nostoa tehokkaampi tapa taistella alkoholin terveyshaittoja vastaan.

Omasta mielestäni Jyväskylän Olutkulttuuriseura taistelee oikean asian puolesta. Alkoholipolitiikassa ei pitäisi lähteä kieltojen ja rajoitusten suuntaan, vaan terveyshaittoja vastaan pitäisi taistella valistuksella vastuullisesta juomakulttuurista ja kohtuukäytöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.