Olutarvio: Laitilan Kievari Vehnänen (4,7%)

2 kommenttia
 

Kievari Vehnänen (4,7%)

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas , Suomi
Oluttyyli: Hefeweizen
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Maitokaupat (Prisma, Rauma 3,74€ / 0,5l)


Oma pääsiäiseni on tähän asti mennyt reikäpallon perässä juoksemiseen paikallisen salibandysuuruus Salban harrastelijoille tarkoitetussa turnauksessa. Joukkueemme Lapijoen Toverit pääsi kuin ihmeen kaupalla mukaan turnauksen huomisiin playoffeihin. Pelit alkavat heti aamulla, joten täksi illaksi suunnittelemani suuremmat maistelut muutaman uutuusoluen osalta saavat jäädä, mutta vehnis pitää kuitenkin kipata joukkueen upean taistelun kunniaksi.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vehnäolut Kievari Vehnänen oli aiemmin 5,5%, eli aidoissa vehnäoluen mitoissa, mutta Suomen ihmeellisen lainsäädännön takia he ovat joutuneet valmistamaan sen nyt vehnikselle epätyylillisesti 4,7% vahvuisena, jotta sitä saisi oikeasti jopa myydä jossain. Alkohan ei tällaista hienoa tuotetta ole valikoimiinsa ottanut. Mielestäni kotimaisten pienpanimoiden tuotteiden pitäisi Alkoon automaattisesti päästä, jos vain laatu on kohdillaan. Pääsehän isojen panimoidenkin kaikki vahvemmat tuotteet A-kaupan hyllyyn ja vielä useammassa eri pakkauskoossa, eikä maullakaan ole mitään väliä.


Vaaleahkon keltainen olut, joka kaatuu vehnislasiin iloisesti vaahdoten, lopuksi pullon pohjalta liikkeelle pyöräytetyt hiivasakat kaatuvat vaahdon päälle ja laskeutuvat siitä hiljalleen oluen joukkoon. Tuoksu on kuivan ja happaman vehnäinen sekä kypsän ja sahtimaisen banaaninen. Siinä on myös miellyttävää pehmeää hiivaisuutta ja Laitilan talonmauksi muodostunut vihannesmainen hernekeitto suorastaan loistaa poissaolollaan. Puhdas ja hieno vehnäoluen tuoksu. Maku on tuoksun tavoin kuivahko ja happaman vehnämaltainen, banaanisuus tulee mukaan maun keskivaiheilla kypsän pehmeänä ja sen perässä purukumimaista esterisyyttä. Makeutta on tässä ehkä kotimaisista vehnistä vähiten, mikä on raikkauden kannalta hyvä juttu. Loppuliuku jatkuu kuivahkona ja katkerokin nipistää hieman. Suutuntumaltaan tämä on kevyen ja keskitäyteläisen väliltä ja hiilihappoisuutta on hieman keskivertoa enemmän. Minkäänlaista vetisyyttä ei ole havaittavissa vaan suutuntuma ja maku ovat hyvin tasapainossa keskenään. Todella hyvä vehnis!

Nyt jumalauta siellä Laitilassa volyymit isommiksi, tuote tölkkiin ja tuo "ylimääräinen" euro pois hinnasta!

Yhteenveto

Erinomainen saksalaistyylinen kuivahko vehnäolut
ARVOSANA: 8+

2 kommenttia:

 1. Hyvä arvio, itse olen weizenien ystävä ja tässä on todellakin ensimmäinen suomalainen hyvä sellainen ja vielä saatavissa maitokaupoista. Tulee hankittua toistekin, tosin hinta juuri tuon euron yläkantissa, kun saksalaista saa alkosta hiukan kolmen euron päälle.

  Ei tämä kyllä ylitä Alkon saksalaista Paulaneria, koitappa testata sekin jossain välissä. Paras kuitenkin mielestäni Erdinger, mutta sitä ei saa kuin joistan harvoista ravintoloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista. Omissa makumieltymyksissä myös maitokaupoista saatava Marsalkka Luomuvehnä menee tämän edelle. Se on myös hieman halvempaa, yleensä 3,19€/0,5l.

   Paulaneria olen juonut monestikin, mutta ei ole näemmä tullut arvioitua. Ehkä sekin asia korjaantuu aikanaan, hyvä vehnis kuitenkin kyseessä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.