Carlsberg Copenhagen - Oluen irvikuva

13 kommenttia
 
Carlsberg konsernin uutuustuote, haluan välttää tässä olut-sanan käyttöä, on nimeltään Copenhagen 56oN. Sitä markkinoidaan oluena ihmisille, jotka mainostoimiston mielestä "ovat tottuneet valitsemaan juomakseen valkoviinin, siiderin tai samppanjan". Tämä on kaikinpuolin niin ärsyttävä ja pöyristyttävä tapaus, että en edes oikein tiedä mistä aloittaisin. 

Ehkä on paras alkaa purkamaan tätä aivan perusasioista lähtien, eli valmistusaineista. Ne ovat seuraavat: vesi, vehnämallas 50 %, riisi 30 %, ohramallas 20 %, luontainen humala-aromi. Oluen perusraaka-aineen, eli ohramaltaan, osuus on jätetty todella vähäiseksi. Normaalisti vehnäoluessakin maltaista on ohraa n. 60% ja vaaleissa lagereissa, ainakin niissä parhaissa täydet 100%. Riisi toimii tässä ohratärkkelyksen tavoin, eli tuoden ainoastaan käymiskelpoisia sokereita ja ohentaen makua. Viimeisimpänä ja kaikkein pöyristyttävimpänä piirteenä on se, että tässä ei ole käytetty ollenkaan humalaa, ainoastaan humala-aromia. Katkeropitoisuus on todella alhainen, jopa olematon, vain 2 EBUa. Jo valmistusaineista käy selväksi, että tässä on menty sieltä missä hinta on alhaisin, eikä olueen ole edes yritetty saada makua. 

Olut on siis itsessään jo todellinen rimanalitus, mutta myyntipakkaus vetää vieläkin syvemmältä. Olut on nimittäin pakattu kirkkaaseen lasipulloon! Kirkas lasipullo on vihonviimeinen pakkaus johon olutta tulisi laittaa. Kirkas lasi päästää kaikki oluelle haitalliset valonsäteet lävitseen, jolloin olut pilaantuu todella helposti ja nopeasti. Tämän takia useimmat panimot pakkaavatkin oluensa ruskeaan lasipulloon, joka blokkaa säteet melko hyvin. Kirkasta lasipulloa voidaan pitää joko törkeänä pyllistyksenä oluenystävien suuntaan tai sitten silkkana tietämättömyytenä panimolta. Pakkaus ja brändi tuntuvat muodostavan tuotteen, johon voidaan upottaa rahaa, kun taas itse olut vaikuttaa olevan se välttämätön paha, joka tehdään halvimman nimittäjän mukaan. Varmasti myisivät pelkkää lasia ja brändiä jos sillä tekisi yhtä hyvän tilin. Kirkas pullo kun yhdistetään tällaisen premium-hinnoitellun tuotteen kiertonopeuteen suomalaisissa kaupoissa, niin voin vaan veikata millaista kauppojen loisteputkien alla kypsynyttä kamaa on tarjolla...

Kolmantena vielä se markkinointi, jossa "designpullo", jollaiseksi tätä nerokkaasti valittua kirkasta pulloa siis väitetään, saa paljon huomiota. Irrotan tässä pari lausahdusta Sinebrychoffin tiedotteesta. Sitaatit ovat markkinointijohtaja Kirsi Räikköseltä.
"Se on tyylikäs ja hyvänmakuinen olut, joka istuu niin miehen kuin naisenkin käteen ja sopii tilanteisiin, joissa olutta ei ennen ole nähty."
Ahaa, tämä selvä. Olut sopii niin miehen kuin naisenkin käteen... entä suuhun? Mitä ovat tilanteet, joissa olutta ei ennen ole nähty? Kirkkoihin ehtoollisviinin tilalle?
"Ajaton ja tyylikäs muotoilu puhuttelee varmasti myös designista ja muodista kiinnostuneita. Copenhagen näkyikin vahvasti Copenhagen Fashion Week -tapahtumassa Designers Remix -näytöksissä”
Okei, tämä täysin normaalin muotoinen olutpullo on siis designia? Pakkohan sen on olla kun te niin sanotte ja se on jossain helvetin muotitapahtumassakin näkynyt? Mutta entäs itse se olut?

Itse en ole tätä tuotetta ostanut, vaikka sitä kaupoissa olen nähnytkin. Enkä aio ostaakaan. Jos arvioita haluaa lukea niin niitä voi lukea täältä: Olutopas - Carlsberg Copen*hagen 56°N. Itseasiassa niitä kannattaakin lukea, koska sillä varmistaa päivän huumoriannoksen saannin.

Parhaiten tätä anti-olutkulttuuria vastaan taistelet jättämällä tämänkin tuotteen hyllyyn ja levittämällä hyvän oluen ilosanomaa.



13 kommenttia:

  1. Kun ensimmäisen kerran näin tämän kaupassa, otin sen koriini. Ihan vain mielenkiinnosta, koska halusin tietää mitä on tämä epäolueksikin kuvailtu tuote. Sitten tulin onneksi järkiini ja tajusin, ettei ole mitään järkeä maksaa huonoudesta. Niinpä palautin pullon hyllyyn ja ostin oikeaa suomalaista pienpanimo-olutta.

    -Riku-

    VastaaPoista
  2. Ostin pullon maistaakseni. Kadun sitä, kuin mallasmaista viniä, ja erittäin laimeaa sellaista. Todella pahaa. Menin sitten Aleksin Panimoon ja ostin tuopin Bitter Alea.

    VastaaPoista
  3. Toihan nyt ei sinällään ole mikään uusi asia, että pakataan tämmönen kevyt "vichyolut" kirkkaaseen pakkaukseen. Sitähän harrastetaan samalla tavalla Millereissä, Solit, Coronat, Brahmat jne. Eikä toi kai voi enää paljoa huonommaksi mennäkään, niin onko sillä pullolla enää niin väliäkään? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, samalla tavalla niissä pyllistetään kuluttajalle. Onko nekin muuten designia? :)

      Poista
  4. muotoilulla ja designilla tässä tarkoitetaan varmasti etikettiä jne. ei niinkään pullon muotoa..kokonaisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan tavalliselta se näyttää silti. Ehkä jopa etiketin pelkistetty tyyli on tehty säästösyistä, kuluu vähemmän mustetta painossa.

      Poista
  5. Heh, selailin murosivuston viestejä olutharrastuksesta, tarkoittikohan kyseinen viesti tämän blogin pitäjää?

    http://murobbs.plaza.fi/1708511793-post2944.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti ei, sillä tämä juttu on 29.4 kirjoitettu ja tuo loistelias kommentti annettu jo 6.4.

      Sivusuun meni hieno arvonimi :(

      Poista
    2. Eikös se ihan selkeästi siinä viestin alapuolella näy linkki siihen blogin pitäjään, joka sitä haukkui?

      Poista
  6. Ilmeisesti tässä on ensin lähdetty siitä, että halutaan tehdä trendikäs kirkas lasipullo oluelle. Mutta sitten on tajuttu, että oluessa oleva humalahan tosiaan reagoi valon kanssa pilaten maun. Joten ratkaisu: poistetaan humalointi ja tehdään se keinotekoisesti. Profit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten on ihan tosiaan lähdetty tekemään sitä mitä sanotaan, eli olutta niille, jotka eivät oluesta pidä. Ja oletuksena on ollut, että humalointi on yksi niistä asioista, jotka saavat kohderyhmän tarttumaan oluen sijaan siideriin.

      Mitä taasen tulee UV-suojaan, vihreät pullot ovat aivan yhtä käyttökelvottomia kuin värittömätkin. Toisaalta molemmat voidaan käsitellä UV-suoja-aineella - onhan markkinoilla värittömiä, UV-suojaa tarjoavia aurinkolasejakin. Vielä kun joku joskus kertoisi mitkä valmistajat moista metodia oluidensa kanssa käyttävät. :)

      Poista
  7. Tämä on ainoa alkoholipitoinen juoma, jota juon. Nyt en enää löydä sitä kaupoista. Voi kehveli! Sepä saunaoluesta. Kyllä erilaisille tuotteille löytyy käyttäjäkuntansa, luokitellaan ne sitten miten tahansa (olut - epäolut, viinimäinen...).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti ei kuitenkaan löydy käyttäjäkuntaa, jos on poistunut myynnistä ;)

      Maista nyt hyvä ihminen jotain ihan kunnon olutta.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.