Maistelussa VASP & Kissmeyer Double IPA

3 kommenttia
 
Jatkoa täältä.
 
Aiemmassa panimovierailusta kertovassa jutussa mainitsin päässeeni maistamaan Vakka-Suomen Panimon ja erittäin korkealle arvostetun tanskalaisen Nørrebro Bryghusin perustajan Anders Kissmeyerin yhteistyönä panemaa olutta.

Kyseessä on siis Double IPA, eli kotoisemmin tupla-IPA. Toistaiseksi vielä nimettömän oluen alkoholipitoisuus tulee olemaan noin 9,5% ja katkeroita, eli IBUja löytyy pitkälti toistasataa. Oluen valmistuksessa on käytetty kuutta eri mallasta ja seitsemää eri humalaa, lisäksi se on tyylille uskollisesti tietysti kuivahumaloitu. Jenkkiläistä Cascadea lukuunottamatta käytetyt humalat ovat  uusi-seelantilaista alkuperää, tarkempaa erittelyä en lajikkeista lähtenyt kysymään, mutta sen verran selvitin, että varsin tunnistettavan aromin omaavaa ja Forestriver Virpi-Alessakin käytettyä Nelson Sauvinia nyt ainakin löytyy.

Kissmeyer ja Vilpas ovat tunteneet toisensa jo hetken aikaa ja tämä yhteistyöolut oli alunperin tarkoitus valmistaa jo viime kesänä, mutta silloin muut kiireet estivät aikeet. Helmikuun lopulla homma kuitenkin onnistui kun Kissmeyer matkusti Uuteenkaupunkiin ja nyt yhteistyön hedelmät alkavat olemaan poimittavassa kunnossa. Pääsin nauttimaan tästä oluesta ensimmäisten ulkopuolisten joukossa, sillä minua ennen sitä oli saanut maistaa ainoastaan panimolla pari viikkoa aiemmin vieraillut Impaled Nazarene yhtye.


Olin etuoikeutettu kun pääsin tätä näin tuoreeltaan suoraan tankista laskettuna maistamaan. Kuparin värinen olut tuoksui voimakkaasti eksoottisille ja sitruksisille hedelmille. Mausta jäi päällimmäisenä mieleen todella iskevä, intensiivinen greippinen katkero, joka iskee nielaisun jälkeen kitalakeen ja kurkkuun kiinni, eikä meinaa millään päästää irti. Karamellinen mallaspohja vältti liiallisen makeuden pääpainon ollessa ehdottomasti humalan aromeissa ja mittavassa katkeruudessa. Tässäkö seuraaja Nørrebro North Bridge Extremelle?

Jani kertoi oluen olevan suunnattu nimenomaan olutharrastajille ja maistamisen jälkeen se on helppo uskoa. Olutta valmistettiin Vakka-Suomen Panimon maksimikeitto, eli 2000 litraa. 1000 litraa jää VASPin käytettäväksi ja toiset 1000 litraa lähtee Kissmeyerille Tanskaan. Oluen virallinen ensi-ilta pidetään Kööpenhaminassa lähitulevaisuudessa. Suomesta olutta tulee saamaan nyt aluksi ainoastaan laadukkaista olutravintoloista, joiden lista tarkentuu myöhemmin. Kesän olutfestareita varten VASPilla on tarkoitus valmistaa toinen keitto, eli SOPP-kävijöillekin riittää. 

Tästä oluesta puhutaan vielä.

3 kommenttia:

 1. Ei ole Kissmeyer tainnut olla Norrebrolla enää pariin vuoteen ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkemmalla googlauksella vaikutat olevan oikeassa (ikäänkuin tietosi olisivat joskus vääriä...) Nørrebron kotisivuilla Kissmeyerin "potkuista" ei kuitenkaan kauheasti pidetä meteliä. Korjailin jutut muotoon Nørrebron perustaneen Anders Kissmeyerin... jne. North Bridge Extreme lienee kuitenkin Kissmeyerin käsialaa?

   Poista
 2. No, siinä parissa viikossa se ehti jo hieman tekeytyä lisää. Hyvää se oli silloin pari viikkoa sinua ennenkin ;) Kesän Pienpanimotapahtumassa helsingin Rautatientorilla se oli kuitenkin puhjennut vasta todelliseen kukkaansa. Oli kuin olisi nauttinut nestemäistä, tuoretta saunavihtaa - siis kaikella hyvällä tavalla. Aivan mahtava olut!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.