Olutarvio: Vakka-Suomen Prykmestar Vehnä

5 kommenttia
 

Prykmestar Vehnä

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Suomi
Oluttyyli: Hefeweizen
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Maitokaupat (hinta n. 3,50€/0,5l)

Kotimaisia pienpanimovehniksiä on tullut blogiin arvioitua jokunen ja tässä yksi lisää. Tämä olut on vanha tuttu minulle ja varmasti monelle muullekin, sillä se on kuulunut maitokauppojen vakiokalustoon jo pidemmän aikaa. Viime viikolla olin päivän töissä Vakka-Suomen Panimolla, silloin oli vehniksen keittopäivä. Päivän päätteeksi sain pari pulloa vehnistä palkaksikin ja tästä palkasta nyt siis nautitaan. Lue blogijuttu tuosta duunipäivästä tästä linkistä

Tämä, kuten useimmat muutkin pienpanimovehnikset, on puserrettu normaalia alempaan alkoholipitoisuuteen Suomen käsittämättömän maitokaupparajan takia. Normaalisti vehnikset liikkuvat 5,0-5,5% asteikolla, mutta pienpanimot haluavat saada tuotteitaan myyntiin muuallekin kuin ravintoloihin, joten alkoholipitoisuus on sovitettava maitokauppoihin sopivaksi.


Keltaruskeaa olutta, joka vaahtoaa vehnikselle tyypillisen runsaasti. Vaahto ei kuitenkaan kestä kovin pitkään, paitsi pieni kerros, joka jää koristamaan oluen pintaa pidemmäksi aikaa. Tämä on suodattamaton, kuten kunnon vehniksen pitääkin, eli olut on samea. Pullon pohjalle kerääntyneet hiivat tulee kaataa ehdottomasti lasiin mukaan. Kaadon lopussa hiivojen irtoamista pullon pohjasta voi vielä tehostaa nostamalla pullon hetkeksi takaisin pystyyn, pyöräyttämällä ja kaatamalla vasta sitten loput lasiin. Tuoksun muodostavat vehnäinen ja hieman hapan mallas, mausteinen hiivaisuus, kevyt purukumimaisuus ja banaanisuus. Hyvä, puhdas vehniksen tuoksu. Maku on useita muita suomivehniksiä kuivempi ja happamampi. Sitruunaiset ja banaaniset piirteet ovat toki mukana, mutta ne ovat näyttelevät sivuroolia vehnäisen maltaan ja mausteisen hiivan takana. Suutuntuma on maitokauppavehnikselle tyypillinen, eli melko kevyt. Hiilihappoisuus on hieman kipakkaa sorttia.

Jos pidät makeammasta vehniksestä, valitse joku muu, mutta jos kuivemmat maistuvat, niin tässä oiva vaihtoehto.

Yhteenveto

Tyylipuhdas vehnäolut länsirannikolta.
ARVOSANA: 8

5 kommenttia:

 1. En suosittele mitään prykmestarin tuotteista, kaikki ylihintaisia ja keskitason tuotteita, Saksalaisilta valmistajilta saa paljon halvemmalla huomattavasti parempaa olutta.

  VastaaPoista
 2. Savukataja, luomupils sekä vehnäbock ovat mielestäni hintansa väärttejä, jos haluaa kotimaisia panimoja tukea.

  Maitokaupasta en itse koskaan näitä osta K- sekä S-ryhmien ystävällisten katteiden vuoksi, jotka ilmeisesti lyövät jopa alkon katteet mennen tullen.

  VastaaPoista
 3. Paljon huonoja on tullut vastaan, mutta kyllä monia laadukkaitakin tuotteita vaspilta löytyy, esim. alkosta luomu pils. Hintoihin ei varmasti pelkästään panimo pääse vaikuttamaan, kun alko lyö siihen oman suomi-lisänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et varmaan tarkoita, että olisit maistanut VASPilta paljon laadultaan huonoja oluita, vaan maultaan? Laadukas tuote voi olla mautonkin.

   Halusin siis painottaa, että tuote on laadukas jos se on kunnossa, esim. Koff III on laadultaan hyvä tuote, vaikkei maistuisikaan minulle. Eli ei sekoteta laatu- ja makuasioita keskenään.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.