Pienten tuottajien juomat Alkossa: Alkon vastaus #1

48 kommenttia
 
Kesä  ja kukkaset... ja pörriäiset... ja lomat. (Kuva. J. Metsäjoki)

Sain tänään Alkolta vastauksen perjantaina lähettämääni palautteeseen, joka koski pienten tuottajien juomia alkossa. Lue kirjoittamani palaute tästä linkistä.

Vastauksessa todetaan, että tuoteryhmäpäällikkö (oluiden, vaikka palaute toki koski muitakin juomia) on nyt lomalla ja palannee tiedusteluuni sitten kun lomiltaan palailee. Lähetin vielä viestin jossa kerroin ehdottomasti haluavani palautteeseeni vastauksen. Samalla kysyin koska tuoteryhmäpäällikkö palailee lomiltaan ja vastaus oli viikolla 31, eli jäämme nöyrästi odottelemaan josko Alkon suunnalta palataan asiaan silloin ilman erillistä muistutusta.

Hei Harri Metsäjoki 
Kiitos viestistäsi. olen välittänyt arvokkaan olutvalikoimapalautteesi osto-osastollemme.
Pienpanimo-oluita haetaan valikoimaan syksyllä enemmän kuin ennen, joten pyrimme siis vastaamaan asiakkaiden kysyntään. Nyt vain toivotaan, että valmistajat tekevät meille tarjouksia! 
Panimotuotteiden tuoteryhmäpäällikkö on nyt kesälomalla, mutta hän palannee tiedusteluusi palattuaan takaisin töihin.
Hyvää kesää sinulle! 
Ystävällisin terveisin
Nimi Muutettu
Alkon asiakasneuvonta


48 kommenttia:

 1. Alko ja olutkulttuuri taas jälleen. Mitkäs ne kesäoluet olivatkaan, muutama tylsähkö lager? Ja tuoteryhmäpäällikkö kesälomalla. Mahtaako olla itse kummoinenkaan harrastaja, jos oman vastuualueensa kesäjuomat ovat tätä nähtyä tasoa.

  En ole perehtynyt Alkon toiminnan rahoitukseen, mutta tunnen itseni vähän huijatuksi, kun maksan alati kallistuvia hintoja oluestani ja saan vastineeksi jatkuvasti tätä yrmyä politiikkaa.

  VastaaPoista
 2. Alkossahan on vehnäolutta hyllyt täynnä, mitäpä muuta sitä kesään tarviikaan.
  Esim IPA on alkolle turha tyyli kun käyttäjiä on todella pieni ryhmä ja myynti ei kannata.
  Saisonit sun muut kesäoluet ovat taas liian kalliita tavalliselle kuluttajalle, miettikää nyt oikeesti, 0,33L pullosta noin 4 euroa, ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entäs jos ei pidä vehnäoluista? Toiset diggaa vehniksistä, joku haluaisi Gueuzea ja joku jopa Berliner Weissea. Monopolin tulisi pitää yllä mahdollisimman laajaa valikoimaa, sillä naapurin Jorma ei saa IPA-kauppaa perustaa vaikka niin haluaisikin. Tai itseasiassa kyllä saa, mutta ei Suomeen...

   Mihin perustat väitteesi, että IPA:n juojia on vähän eikä niiden myyminen kannata? Montako pulloa jäi Brewdogin Hardcore IPAa ja Nøgne Ø India Pale Alea yhteensä myymättä? Voin kertoa, vastaus on 0 pulloa. Tuleeko IPAn juojia enemmän, jos IPAa ei myydä missään? Kehittyykö juomakulttuuri paria vehnistä ja Vahvaa Karhua tarjoamalla?

   Mitä tarkoitat "tavallisella kuluttajalla"? Itse olen mielestäni tavallinen työssäkäyvä kuluttaja ja saatan 4€ pullon olutta ostaakin silloin tällöin. Hinnat on korkeat, siitä olen sentään samaa mieltä.

   Poista
  2. Jos ei vehnis maistu niin onhan niitä pilsnereitä ja joitain laadukkaita lagereita.

   IPA juojia ovat pääasiassa olutharrastajat, muutama sata/tuhat harrastajaa ei kesää tee. IPA on maultaan niin poikkeava, katkeroinen ja humalainen että se ei maistu suurimmalle osalle.

   Miksi juomakulttuuria pitää kehittää, mun mielestä itse kukin saa juoda mitä haluaa, vaikka sitä bulkkilageria.
   Sinun kirjoituksissa olen huomannut kuinka vähättelet ja aliarvioit henkilöitä jotka juo peruslagria, tekeekö se sun mielestä ihmisestä huonomman?

   Niin kauan kuin hinnat ovat korkeat niin juomakulttuuri ei edes kehity, yleensä ihmiset ottaa kaupasta sitä halvinta lageria, harrastajat asia erikseen. Kun on korkeat hinnat niin ei haluta edes kokeilla uusia makuja.

   Tavallinen kuluttaja on mielestäni henkilö joka ei harrasta oluiden kanssa vaan ostaa muutaman peruslagerin.

   Poista
  3. Tästä päästään taas askel eteenpäin, eli mitä jos ei pidä vehnäoluista tai pilseistä tai lagereista (joita pilsitkin ovat)? Tämä sama argumentti toistuu, kunnes kaikki tyylit on käyty läpi.

   Rivien välistä päättelen, että heitit IPA-juojien määrän täysin hatusta, joten ei siitä sen enempää. Hyllyt ovat kuitenkin sen tyylin kohdalla tyhjentyneet ja se riittää minulle näytöksi että kysyntääkin on. Kyllä taidokkaasti valmistetuille oluille kysyntää on Turun SOPP:ssa kävi kolmen päivän aikana n. 7000 kävijää, eikä Pirkkaa ollut edes tarjolla.

   Juomakulttuurin kehittyminen on juuri sitä(kin), että jokainen saa juoda sitä mitä haluaa, vaikka sitä bulkkilageria. Sen takia tarjolla tulisi olla erilaisia tyylejä kysynnän mukaan ja niin kauan kun meillä on monopoli ja kysyntää jollekin tyylille niin monopolin tulisi sitä tarjota, koska kukaan muu ei sitä voi tehdä.

   Suurten panimoiden tärkkelyksellä ja vedellä laimennettuilla, kaikista mauista kitketyillä lagereilla on oma tarkoituksensa. Ne on valmistettu osakkeenomistajien salkkuja lihottamaan sekä helppoon ja nopeaan päihtymiseen. Näytä yksikin kohta tästä blogista, jossa vähättelen ja aliarvioin lagerinjuojia ihmisinä. Juomatottumukset ovat sitten asia erikseen.

   Oli hinnat ihan mitä vaan, niin ihmisille pitää olla perusteltua laittaa se 4€ esim. siihen saisoniin. Jos ei tiedä saisonin hekumallisuutta, niin harvemmin sitä heräteostoksena täysin sokkona ostaakaan. Sen takia onkin hyvä, että netissä on arviosivustoja ja blogeja, joista kiinnostuneet voivat vilkaista mistä on kyse. Juomakulttuuri kehittyy tiedon lisäämisellä.

   Kerroppa vielä keneltä se olisi pois jos Alkon hyllyillä olisi mahdollisimman laaja olutvalikoima?

   Poista
  4. Sulla kannattaisi yrittää levittää olutkulttuuria toreilla, puistoissa ja jopa kauppojen oluthyllyillä voit vihjaista lagerin ostajaa, myös youtubeen voisit tehdä profiilin jossa arvioit oluita.
   Ei tätä blogia löydä kuin harrastajat ja olutoppaan käyttäjät, jotka ovat jo ennestään tietoisia oluista.

   Suurten panimoiden tuotteet ovat yleensä halpoja vaihtoehtoja ja hyvä niin, ei kaikilla ihmisillä ole varaa tai edes halua laittaa olueen suuria rahasummia.
   Kyllä nuo sun hyökkäykset ovat usein ollut isoja panimoita kohtaan.

   Iso valikoima palvelee pääasiassa vain pientä ryhmää harrastajia, korkeiden hintojen takia harva niitä ostaa.

   Poista
  5. Entistä harvempi niitä ostaa, jos niitä ei ole saatavilla, vai kuinka? Ei kenenkään ole pakko ostaa olutta, ei edes sitä Pirkka-laatikkoa. Tämä blogi löytyy hakukoneilla, kuten ratebeer ja olutopaskin, oli sitten harrastaja tai ei. Oluesta kiinnostunut löytää tietoa jos niin haluaa, ketään ei pakoteta. Iso valikoima palvelee pientä ryhmää, kenties, mutta ketä se palvelee jos valikoimaa ei ole? Miksi ei saisi olla vaihtoehtoja?

   Isojen panimoiden kritisointi on minun oma mielipiteeni, kuten kaikki muukin mitä tänne blogiin kirjoitan. Onko sun mielestä hienoa kun Hartwall lisää Urhoon vilja-aromia ja Olvi julkistaa uuden tuotteen Olvi Halko, joka onkin Olvi III erilaisessa tölkissä? Todellakin kritisoin tuollaista kuluttajaa aliarvioivaa toimintaa. Toimialoja joissa näin toimitaan on toki muitakin, mutta tämä on olutblogi enkä ole aikeissa laajentaa.

   Poista
  6. Sitä myydään mille on kysyntää, hölmöähän sekin on jos alkon seinät on täytetty oluista jotka ei mene kaupaksi.
   Laatuun kannattaa panostaa, ei niinkään määrään.

   Se on tietenkin väärin että samoja oluita myydään eri nimillä.

   Poista
  7. Totta kai se kunnon IPA maistuu sitä tärkkelyslientä katkerammalta, mutta ethän sinä nyt jalapenostakaan siirry suoraan habaneroon. Harva kaikista ruoistakaan ensimaistamalta tykkää, mutta silti niitä opetellaan syömään.
   Minun mielestäni on hölmöä, kun kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia homejuustoja, kun minä en niistä tykkää ja muutama sata/tuhat juustoharrastajaa niitä varmaan vain ostaa.
   En ymmärrä tuollaista noin jyrkästi negatiivista kantaa asiaan, joka ei vaikuta sinuun mitenkään. Voit sinä jatkossakin perseet vetää sillä halvalla bulkkilagerilla, vaikka Alkoon tulisikin parempi valikoima, ei se sinulta ole pois.

   Poista
  8. Blogisti kun kovasti aina kritisoi bulkkilagereita niin kerro sitten mikä on hintalaatusuhteeltaan hyvä vaihtoehto niiden tilalle, tarkoitan tavallista käyttäjää joka ei harrasta oluiden kanssa. Heitä pari esimerkkiä.

   Poista
  9. Hankala pienempien panimoiden on hinnassa taistella noita suurpanimoiden tärkkelyksellä jatkettuja oluita vastaan, mutta kyllä esimerkiksi Nokian Panimon tuotteet ovat suht edullisia ja hyviä.
   Myös Laitilan Kukko -oluet ovat hyviä ja niitä näkee jopa tarjouksissa välillä.

   Poista
  10. Esimerkiksi Kukko oluet ei mielestäni anna paljoakaan lisäarvoa verrattuna parhaisiin bulkkilagereihin, maultaan melkein samaa kategoriaa ja hinta kuitenkin kalliimpi.

   Nokian Panimon tuotteet ovat kyllä hyviä mutta ei tarpeeksi halpoja suurimmalle osalle käyttäjistä.

   Poista
  11. Lidlin vehnäolut paras hinta-laatusuhteeltaan omasta mielestäni. Ei ainakaan luulisi talouden kaatuvan.

   Poista
  12. Vaikeaksi menee jos Nokialaisetkin on liian hintavia. Alle kahdella eurolla ei kuitenkaan saa juuri mitään. Brooklyn American Ale voisi olla sellainen hyvä silmät avaava kokemus selvästi tusinalagerista poikkeavalla maullaan eikä se ole niin hirvittävän kallistakaan.

   Poista
  13. Kaikki Nokian Panimon maitokauppa oluet irtoavat noin kahen ja puolen euron pintaan puolen litran tölkki, joten ei luulisi olevan kallis jos käy vertaamassa "suomalaisten" suurpanimoiden vastaavan kokoisiin tölkkeihin. Saattaa vaikka huomata, että tämä nokialainen irtoaa halvemmalla.

   Poista
  14. Itse olen ainakin tykästynyt juuri näihin nokialaisiin ja Laitilan kukkoihin. Sitten jos muutaman sentin heittää päälle, niin voi tutustua Laitilan Kievari sarjaan. Tällä hetkelläkin naaman edessä Kukko Ale ja kohta Kievari Espi. Nyt täytyy muistaa, ettei nämä kuitenkaan maailmaa mullistavia juomia ole, mutta asiansa ajavat.

   Poista
  15. Itse olin juuri aikeissa sihauttaa auki Kievari Schwarzin, joka irtoaa tätä nykyä Lidlistä 2,49€ / 0,5l tölkki. Samaan hintaan saa myös Humalaista. Voisihan tuosta blogijutunkin tekaista.

   Poista
  16. Olisi mielenkiintoista lukeakkin juttu tuosta Schwarzista. Itse join kyseisen juoman eilen illalla.

   Poista
 3. Eikös nimenomaan pienpanimoiden tuotteita suosimalla saada ne kasvamaan -> tuotantomäärät kasvuun -> hinnat alas. Ei voi olettaa hintojen olevan ainakaan heti kilpailukykyiset perus-lagereiden kanssa.

  Ja tosiaan, kyllä ne IPA:t kauppansa tekevät (ja ovat tehneet). Enemmän ihmettelen niiden 6€:n tanskalaisten lagereiden rahtaamista.

  Ps. On muuten todella hyvä ja informatiivinen blogi, josta osoituksena se, että herättää näitä monimuotoisuuden vastustajia, perus-lager-juojien puolustelijoita, salaliittoteoristeja, sun muita vastarannan kiiskejä. Keep up the good work!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kehuista! Kirjoittelen omaksi ilokseni, joten eiköhän Reittausblogi seiso jatkossakin peitsi tanassa iloisesti oluen asemaa Suomessa puolustaen. Kukapa omista iloistaan luopuisi :)

   Poista
 4. Hyvä anonyymi! Jatka samaan malliin. Nämä keskustelut ovat tämän blogin suola.

  VastaaPoista
 5. Itse mitä olen pirkka juojille tarjonnut IPAa ja hyvää saisonia, niin lähes kaikki on kyllä tykännyt. Jokunen jopa alkanut itsenäisesti kahlaamaan oluen maailmaa. Itseä kyllä harmitti NIPAn poistuminen todella paljon! Oli lemppari alkon valikoimasta kevyesti.

  Ja Harrille kyllä peukkua!!! Tulee luettua ja tykkään. Hienoa että edes yrität vaikuttaa niin juomakulttuuriin kuin alkonkin toimintaan. Arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hattu pois päästä ja nöyrä kiitos.

   Samankaltaisia havaintoja on minullakin. Ensimmäinen olut jossa on oikeasti makuakin voi olla todellinen elämys karhumiehelle. Kerran nautin tynnyrikypsytetyn Brewdog Paradox Imperial Stoutin puoliksi yhden lager-/viskimiehen kanssa ja hyvin maistui. Tietysti kerroin samalla miten olut on valmistettu.

   Poista
 6. Harmillistahan tuo hieman korkeampi hinta on, siis laadukkaammilla ja hieman erillaisilla tuotteilla, niin oluissa, kuin oikeastaan kaikissa muissakin hyödykkeissä. Suosittelen siltikin välillä jättämään esim. ne neljä Pirkkaa tai vastaavaa juomatta, ja hupsista, voit ostaa jonkun kolmen tai neljän euron oluen. Itse olen huomannut, että usein tuo yksi on antanut enemmän, kuin kolme/neljä perushuttua. Välillä hutejakin tulee, siis sellaisia, mitkä ei välttämättä uudestaan tule valituksi, mutta enpä ole ainakaan väittänyt silakkapihviä kanan makuiseksi, maistamatta sitä ensin. Pieni uteliaisuus on hyväksi.

  Oman osuuteni bulkkia olen juonut ja tulen vielä juomaan, mutta oluet kiinnostavat sekä maistuvat erilaisille, eli jano kasvaa juodessa:)

  IPA on ihanaa!!! Ja kyllä muutama tuhat juojaa, olivat he sitten vaikka harrastajia, kesän tekevät! Enkä olisi huolissani Alkon myynnistä, ollaan paikallisen Alkon myymäläpäällikön kanssa naureskeltu, kun olen saanut valita muutaman valtavirrasta poikkeavan oluen pikkukylän maisteltavaksi, että parempihan se on kun jää myymättä, kulutus ei ainakaan kasva, ehkä jopa pienenee:)

  Ja on sekin nähty, että Alkossa on jotkut tuotteet halvempia, kuin samassa rakennuksessa sijaitsevassa S-ketjun marketissa. Jopa kotimaisen pienpanimo-oluen sai keväällä luomuna ja "nelos"-vahvuisena edullisemin kuin marketin puolelta 4,5%:n. Vaikkakin haluaisin ostaa olueni vapaasti, vahvuudesta riippumatta.

  Itse pääsen ensi viikolla hieman edullisemmin maistamaan joitain itselle uusia oluita Tallinnaan ja seuraavalla viikolla Kööpenhaminaan.

  Suuri kiitos Harrille blogista, kaikesta siitä tiedosta, viitseliäisyydestä ja todella loistavasta kynäilystä!!! Tämä kaikki saatu tieto ei ole lisännyt tuskaa (paitsi muutamat facepalmit alkoholipolitiikan takia)!!!

  VastaaPoista
 7. Ihmettelen miksi IPA ei maistuisi peruslagerin kittaajalla. Se on yksi niistä oluista, joka sai minut aloittamaan tämän "harrastuksen". Se vei todella kielen mennessään ja tulin ihmetelleeksi miten sen makuista olutta on voinutkin olla tarjolla kaikki nämä vuodet, kun olen lipitellyt vain kaupan lagereita ja pilsejä. Kaverin suosittelulla tämäkin elämä parempiin oluisiin alkoi ja yksi itsenikin puolesta on osittain "käännytetty" myöskin kokeilemaan rohkeasti muita oluita. Suosittelin kyseiselle kaverilleni Goose Islandin IPAa ja sehän maistui kaverille!

  VastaaPoista
 8. IPA sai myös minut aloittamaan (ja huomaamaan että on muitakin kuin lagereita) olut harrastuksen. Etkä sinä, minä tai te siellä ole ainut....

  VastaaPoista
 9. Tää voi nyt olla sellainen tunnelman latistaja, mutta minulla harrastus sai kipinän Olvin jouluoluesta ja Kilkennystä. Eli ei sen aina niin hääviä tarvi olla, kunhan on erilaista :)

  VastaaPoista
 10. 18-vuotiaana ensimmäinen juottolassa juomani olut oli Fuller's ESB. Kysyin kaveriltani, mikä on hyvää, ja hän käski ottaa ESB:n. Ja että oli hyvää! Siitä se harrastus tavallaan lähti käyntiin.

  VastaaPoista
 11. Hei,Härry.

  Nyt Youtubeen Blogia laittamaan, joohan?

  Kiitos tästä blogista, ja tsemppiä maisteluihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen asiasta että kannattaisi tehdä youtubeen blogi, paljon mielenkiintoisempaa katsoa videolta olutarvosteluita.
   Youtuben kautta saisi helposti lisää harrastajia.

   Poista
  2. Moi, kiitos kommenteista. Videokamera kyllä löytyisi ja jonkin verran editointikokemustakin, mutta olen itse kuitenkin eri linjoilla. Mieluummin lueskelen juttuja kun katselen tuubista. Keskiverto blogijutun kun lukaisee parissa minuutissa melkein missä vaan ja halutessaan voi skipata vaikka suoraan arvioon tai kuten hätäisimmät (niin ainakin tuntuu), suoraan arvosanaan. Eikä tarvi huolehtia äänentoistosta.

   Itse en voi katsella päiväsaikaan esim. Beerswedenin videojuttuja, kun en kuule niistä ilman kuulokkeiden virittämistä puoliaakaan lasten metelöidessä. Samasta syystä videon tekeminen päiväsaikaan olisi mahdottomuus. En kuitenkaan pidä mahdottomana jonkun yksittäisen spesiaalin tekemistä joskus jos on mahdollisuus ja hyvä aihe käsillä.

   Poista
  3. En tiedä että haluaisinko nähdä miehen juomassa olutta videolla jne.. Mieluummin keskityn ja rauhassa lueskelen Hartsan mielipiteen sanallisessa muodossa, maistelen ehkä myös itse ja heitän jotain amatöörimäistä kommentin poikasta perään.Videot on hauskoja, mutta kuinka pitkään sitä oikeasti jaksaisi katsoa toisten kaljan juontia? Kirjallinen sana puree ja kovasti. Yksi sana kertoo enemmän kuin tuhat videota, vai miten se meni?

   Poista
  4. Vihjailetko että blogisti on niin ruma ja lihava ettei sitä katso edes 3 promillen humalassa?

   Poista
  5. En oikeasti uskalla tehdä youtubeen mitään, koska menettäisin kaikki parisuhteessa elävät lukijat melko nopeasti. He eivät kestäisi sitä, kun vaimonsa ja tyttöystävänsä alkaisivat fanittamaan tuota karismaattista olutta nauttivaa hahmoa.

   Poista
  6. Tämän takia juuri en halua, että Harri heittää kaljan imuttelut youtubeen :)

   Poista
  7. Samoilla linjoilla täällä, eli että mieluummin luen blogikirjoituksia kuin kuuntelen/katselen videonauhotteita YouTubesta. Paljon helpompaa tehdä esimerkiksi *köh* työajalla tai muutenkin, kun ei tarvitse mitään isompaa ladata netistä.

   Poista
 12. Hep,

  laitat silloin tällöin jonkun pätkän, minkä olet käsitellyt blogissasikin(ei toinen sulje pois toista).
  Ei kaikkea, mutta sellaiset mielenkiintoisimmat ja diipimmät drinksut.

  Kato, sun pitää levittäytyä koko sosiaalisen median kentälle ja vallottaa maailma. World wide. Sitähän ne Bondeissakin yrittää tehä, vallottaa maailmaa... Toivottavasti sä ainakin onnistut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bond juo nykyään muuten Heinekenia, eikä enää Martineja: http://abcnews.go.com/blogs/entertainment/2012/04/martinis-no-longer-heineken-to-debut-as-james-bonds-new-drink/

   Bulkkikuran tielle lähti hän, toivottavasti pahikset voittaa seuraavassa leffassa :)

   Poista
  2. Jamesi on saanut Heinäkengältä hyvät pätäkät, niin kyllä se Marttiini silloin kannattaa vaihtaa. Olisi vaan niin hienoa kun tämä tyylikäs agentti olisi kapakassa. Miljoonat fanit odottaa, että hän tilaa Martiini tai heinäkengän, mutta tilaisikin jotain aivan muuta. Heittäisi kehiin vaikka, että pistä mukillinen kolme vuotiasta Orvalia ja katsokkin, että se on appiukon kellarissa muhinutta :) Tätä Bondi jaksoa odotellessa

   Poista
  3. Ite odottelen sitä jaksoa kun James Bond tulee Suomeen, vierailee pienpanimolla ja pyytää saada ostaa jotain yli 4,7% olutta. Ei tietenkään voida myydä, joten James käy Q:n hienoilla laitteilla pistämässä eduskunnan matalaksi.

   Poista
  4. Tuo oli hyvä juttu! tätä jaksoa odotan ja paljon :)

   Poista
 13. En tiedä onko oikea hetki kysyä, mutta kysyn silti. Harri olet kirjoittanut toinen toistaan hienompia arvostelua hienoista ja vähemmän hienoista olusista, niin kuinka montaa olutta olet tämän elämäsi aikana maistellut? Itselläni on tällä hetkellä Excel taulukossa 340 eri olutta ja haluaisinkin tietää onko se paljon vai vähän. Samalla heitän "haastetta" muillekkin oluen ystäville, että kertoisivat oman tämän hetkisen saldonsa. Kyse ei ole kehumisesta, eikä mistään muusta, vaan olisi hieno tietää paljonko erilaisia makuelämyksiä ihmiset ovat kokeneet erilaisten oluisten kanssa. Minulle Reittausblogi on ollut jo pitemmän aikaan oluen vanha ja uusi testamentti samassa paketissa, joten keep up the good work Hartsa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä laskuri on lukemissa 794. Sulla on hieno määrä jo kasassa, voisitkin rekisteröityä olutopas.infoon ja alkaa ainakin pisteyttämään ja arvioimaan oluita. Samalla näkee muidenkin mielipiteitä ja makuarvioita. Se on samalla valtava resurssi oppimiseen ja foorumilla on hyvää keskustelua.

   Noista määristä vielä sen verran, että Suomesta löytyy jo joitakin kymppitonnin ylittäneitä, että aloittelijoitahan tässä vielä ollaan :)

   Poista
  2. Niin aloittelijoitahan tässä ollaan, mutta pääasia on intohimo asiaa kohtaan. oli sitten sata tai kymmenentuhatta bisseä. Pitää käydä rekisteröitymässä olutoppaaseen, koska oppimassahan tässä ollaan ja ikinä ei voi olla täysin valmis, kun ne penteleet tekee uutta ja uutta kaljaa!

   Poista
  3. Tsemppiä vaan! Itse arvostan ainoastaan niitä reittaajia, jotka kumoavat kokonaisen pullon/tuopin mielipidettään varten. Esim. Ratebeerissä noita ns. maistelijoita riittää, miten lie suomalaisten kymppitonnareiden laita?

   Hieno blogi muuten. Jatka vaan samaan malliin, mieluiten näin blogissa, ei juutuubissa.

   Poista
  4. Mulla kohta 700 maistettua, mutta kovin aktiivisesti en ole harrastanut.
   Yleensä tulee tuopillinen/pullollinen juotua, mutta monesti käytännön syistä tulee juotua noita parin desin annoksia.
   Jos haluaa vaikka olutfestareilla maistaa mahdollisimman montaa olutta, niin parin täyden 10% tuopin jälkeen ei ole enää mitään järkeä reitata oluita, koska makuaisti ei ole enää tarkka.

   Poista
 14. Itsellä meni juuri 200 rikki. Hip hei! :D
  Ja olutharrastus aloitettu tossa ennen vuoden vaihteessa. Toki ei nyt ihan jokaista maistamaani olutta vuosien varrella ole tossa luvussa, mutta siitä lähtien, kun aloitin pisteyttämään eli n. puol vuotta sitten.

  VastaaPoista
 15. En ole oluita reitannut mutta Olutoppaaseen olen reilun kahden vuoden ajan klikkaillut että mitä tulee juotua, siellä mennään tällä hetkellä reilussa kuudessa sadassa erilaisessa, siihen sitten päälle ennen tuota juodut ja sellaiset lähinnä ulkomailla juodut joita ei Olutoppaassa ole niin jossain toisella tuhannella mennään.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.