Olutarvio: Vakka-Suomen Prykmestar Schwarzbock

2 kommenttia
 

Prykmestar Schwarzbock

Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Suomi (Uusikaupunki)
Oluttyyli: Dunkler Bock
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Alko (4,71€ / 0,5l)

4.2 Alkoissa tuli myyntiin erikoiserä "käsityöläisoluita", joihin tämä vakka-suomalainenkin kuuluu. Tämä Schwarzbock lienee vahvempi versio panimon maitokauppavahvuisesta ja varsin maukkaasta Schwarzista. Kyseessä on pohjahiivaolut, eli lager, jollaisia schwarzbierit tai kotimaisittain mustaoluet tunnetusti ovat. Saksassa Bock on normaalia vahvempi maltaisuutta painottava oluttyyli ja lisäksi bock-mainintaa käytetään muissakin oluttyyleissä kuvaamaan vahvempaa kokonaisuutta. Esim. vahvat vehnäoluet ovat Weizenbockeja ja normaalia vahvemmat bockit tuplabockeja, eli doppelbockeja. Schwarzbock on tyylinä hieman harvinaisempi ilmestys, joten jo siitäkin syystä tähän VASPin uutuuteen kohdistuu, ainakin omalla kohdallani, erityisiä odotuksia.

Normaalisti schwarzbierit ovat saattavat olla hieman makeahkoja, kevyen paahteisia ja huomattavan suklaisia, lakritsaisia sekä kahvisia. Usein ne ovat makeudesta huolimatta yleisilmeeltään kuivahkoja ja helposti nautittavia. Tyylin maistuvin esimerkki taitaa olla Alkosta tällä hetkellä löytyvä ja varsinkin ruokaolueksi erinomainen Mönchshof Schwarzbier, jota suosittelen varauksetta. Vahvemmalta schwarzilta odottaisin täyteläisempää maltaisuutta ja voimakkaampaa yleisilmettä, samalla toivoen ettei mene turhan makeaksi.



Lähes täysin musta olut, jonka päälle muodostuu melko runsas ja erittäin tiivis vaahtokukka. Vaahto jättää pitsiä lasin reunoille laskiessaan ja lopulta jää muutaman millin vahvuiseksi pitkään kestäväksi kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksu on hyvin paahteisen maltainen, siinä on saaristolaisleipää, limpunkuorta, suolaisuutta, tummaa kahvia ja herkullista suklaisuutta. Hieman myös kuivan ruohoista humalaa. Maku on aluksi runsaan maltainen ja hieman makea. Maltaisuus on runsaan paahteista, tumman leipäistä ja miellyttävän pehmeän suklaista. Keskivaiheilla mukaan tulee hieman suolaisuutta ja lakritsia - samalla kevyt mutta puraiseva ruohoinen katkero alkaa kuivattaa suutuntumaa. Jälkimaku muodostuukin melko kuivaksi, suolaiseksi, hieman kahviseksi ja edelleen suklaiseksi. Suutuntuma on lähes täyteläinen ja keskivertoa hieman maltillisemman hiilihappoinen. Tasapainoinen ja nautittava kokonaisuus - ei moitteen sijaa. Hieno suoritus VASP! Suosittelen nauttimaan melko lämpimänä - suklaisuus jää kylmänä kokematta.

Yhteenveto

Tasapainoinen vahvempi mustaolut.
ARVOSANA: 9-

2 kommenttia:

  1. Taas mainostetaan ihan ilman mitään rotia!!!1
    Ilmiannan asian eteenpäin.

    Juho Snellman

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikista hurjimmat pystyvät ilmiantamaan asian myös taaksepäin. Se se vasta on meininkiä!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.