Olutarvio: Founders Centennial IPA

0 kommenttia
 

Centennial IPA

Panimo: Founders Brewing Co, Yhdysvallat
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 7,2%
Saatavuus: Alko (3,86€ / 0,355l)

Tämä olut paukahti Alkon sivuille uutuutena jo kuukauden päivät sitten, mutta hyllyihin sitä saatiin odotella viime viikolle asti. Hype ehti jo nousta, mutta sitten ehdin jo unohtaa koko oluen, kunnes viime perjantaina tiemme kohtasivat. Kyseessä on nimensä mukaisesti pelkästään Centennial-humalalajikkeella humaloitu IPA.  Lähtökohdat ovat kutkuttavat, sillä panimon sessio-IPA oli todella hyvä ja minun omassa IPAssakin Centennial on suuressa roolissa. Hintakaan ei ole mahdottoman paha, kuitenkin alle 4€, vaikka litrahinta kohoaakin aina tuoretta CCCCC IPAa korkeammaksi. Pullon kaulassa parasta ennen päiväykseksi on merkitty 19.11.2014, toivoa sopii, ettei olutta olisi kuitenkaan ihan marraskuusta asti Suomeen laivattu. 



Oranssihtava väri ja keskiverto vaahto, joka laskeutuessaan jättää nätit pitsit lasin reunoille. Aika kirkkaaltakin vaikuttaa. Tuoksu jää kaipaamaan hedelmäistä humalanpurentaa - siinä on karamellia, marjaisuutta ja mäntyisyyttä, mutta raikkaus on kateissa. Maku kirjoittaa samankaltaista tarinaa - turhan makeaa ja karamellimaista, hedelmäisyys tuntuu katoavan jonnekin marjaisuuden alle, eikä raikasta sitruspurentaa nouse esiin. Pihkainen ja greippinen loppuliuku kannattelee makua, mutta katkeronpuraisukin jää yllättävän kesyksi. Tukeva runko kannattelee makua hyvin ja olut tuntuu miellyttävälle suussa. Jää selvästi odotuksia kehnommaksi. Kyllä IPAssa pitää olla pureva ja raikas sitruksisuus, josta tässä ei ole tietoakaan.

Selkeä pettymys siis, ihan ok, mutta tämä ei vaan riitä tässä tyylissä. Omnipollo Nebuchadnezzar, vaikka edustaakin Double IPAna hieman eri tyyliä, jo näytti sen, ettei tämän tyylinen olut karamellimaisuutta kaipaa. Raikas purenta pääsee parhaiten esiin vaaleammalla rungolla. Makeuskin toimii, mutta silloin olut kaipaa mielestäni tuhdisti trooppista hedelmänektaria makupalettiin - sitäkään tämä ei tarjonnut.

Yhteenveto

Makeahko IPA, raikkaus kateissa.
ARVOSANA: 7½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.