Olutarvio: Brooklyn Monster Ale

1 kommenttia
 

Monster Ale

Panimo: Brooklyn Brewery, Yhdysvallat
Oluttyyli: Barley Wine
Alkoholipitoisuus: 10,1%
Saatavuus: Ostettu Saveur Biérestä - olutta ei enää valmisteta

Tilasinpa tällaisen oluen ranskanmaalta ihan vaan panimon perusteella, sen suuremmin oluen speksejä katsomatta. Huomasin toki, että tämä on suuresti arvostamaani Barley Wine tyylisuuntausta. Nyt kun lueskelin oluen taustoja, niin huomasin, että vuosi 2012 oli viimeinen kun tätä valmistettiin ja totta vie omassakin pullossani lukee, että monsteri on syntynyt vuonna 2012. Olut on siis jo ainakin lähes parin vuoden ikäinen. Tuote on siis jo kuollut ja kuopattu - sitä ei enää tehdä enempää. Tässä on kuitenkin brittityylisillä maltailla ja jenkkihumalilla lähdetty tekemään jotain elämää suurempaa. Alkoholia on tyylille uskollisesti päälle 10% ja ikäännytys sekä pullossa jälkikäyminen on tehnyt siihen vielä hieman lisää. Humalina Willamette, Cascade ja Fuggles (amerikkalainen). Panimon nettisivut ovat malliesimerkki siitä, miten oluen speksit pitää meille nörteille ilmoittaa - ottakaapa suomalaiset panimot tästä mallia. 
Aina hieno tunne, kun pääsee kaatamaan lasiin jotain pitkään kypsynyttä "isoa olutta". Brooklyn on kuitenkin yksi jenkkien isoista, jo kannuksensa ansainneista tekijöistä. Lasiin kaatuu meripihkaisen väristä, niukasti vaahtoavaa ja paksua olutta. Tuoksu on brittityylinen - marmeladimaista ja hedelmäkakkuista meininkiä, sekä kuivattuja hedelmiä.  Fuller's Golden Pride tulee ensimmäiseksi mieleen, mutta hivenen tykimpänä ja tuhdimpana versiointina. Maku on makeahko, mutta ei tahmaava. Hyvin hedelmäinen, siis todella hedelmäinen ja karamellimainen - kuin kermavaahdolla kuorrutettu marenkikakku. Kakku, joka puraisee lopuksi tiukasti ja lämmittää laskeutuessaan. Tällaiset sippailuoluet ovat illan päätteeksi aina hienoja. Tämäkin on tuhti ja lämmittävä - hitaasti siemailtava, maisteltava ja elämyksellinen tekele. Tasapainoinen nektari. Tämä ei ole niin itseään tyrkyttävä ja uhmakas kuin jenkkien uuden aallon Barley Winet, vaan tässä on sitä klassisempaa tuntumaa. Toimii ja skulaa. Harmi, ettei valmisteta enää.

Yhteenveto

Brittityylinen ohraviini - toimii!
ARVOSANA: 9

1 kommentti:

  1. Hei, tiesitkö että olut on samanniminen kuin Brookynin hyvin pidetty ja hellitty panimokissa Monster. Ja kun sitten kissa kuoli 2012, niin brooklyniläiset päättivät lopettaa myös oluen valmistuksen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.