Rinnakkainvertailu: Reittausblogin IPA erät #1 ja #2

0 kommenttia
 
Reittausblogin IPA, ensimmäinen täysmäskäykseni joulukuun loppupuolelta, oli uskomaton onnenkantamoinen. Oikea nappisuoritus heti ensimmäisellä yrityksellä. Oululaisen IPA-gurunkin kehut kerännyt olut oli satumaisen hyvää heti tuoreeltaan ja vielä kuukaudenkin päästä pullotuksesta. Mutta mikä tilanne on nyt, kun pullotuksesta on jo reilut kolme kuukautta aikaa? Ja miten olut vertautuu tuoreempaan erään, joka on (lähes) samalla reseptillä ja samalla tavalla valmistettu? Oluen resepti on vapaata riistaa ja löytyy tästä linkistä.

Vastaikkain siis:
Erä #1 - Pantu 27.12.2013 ja pullotettu 16.1.2014
Erä #2 - Pantu 24.2.2014 ja pullotettu 15.3.2014

Oluissa on sellainen ero, että #1 on 100% sahtimaltaasta ja #2:ssa sahtimallas loppui kesken, joten jouduin neljäsosan maltaista tuunaamaan pale ale maltaista ja cara plus (10 EBC) maltaista vastaamaan sahtimaltaan sekoitusta. Sekoitussuhde 90% (pale ale) / 10% (cara plus). Humalointi ja käyminen suoritettiin tismalleen samoin molemmissa erissä.



Ensin lasiin kaatuu vanhempi versio, eli #1, onpa todella kirkas, aivan kuin suodatettu olut. Runsas vaahto. Uudempi, eli #2, on selvästi sameampi, sanotaanko runsaan utuinen. Aika on selvästi tehnyt tehtävänsä ja kirkastanut vanhemman todella upean näköiseksi. Tuoreena se muistutti pitkälti tätä uudempaa erää. Varsinaista värieroa ei näytä olevan, jos kuvittelee molemmat kirkkaudeltaan samanlaisiksi. Vanhempi on kirkkaasti kauniimpi, näin kai voidaan sanoa.

Vanhemman tuoksu on neulasmaisen mäntyinen,  greippinen ja hieman terävän sitruksinen. Uudempi on nektarimaisempi - trooppista hedelmää, mansikkaa ja pehmeyttä. Eli #2 on aivan kuin #1 tuoreeltaan, jännästi olut on muuttunut niinkin lyhyessä ajassa kuin parissa kuukaudessa. Väittäisin aivan eri resepteiksi, ellen tietäisi oluiden olevan samanlaisia. Uudempi on kuitenkin selvästi raikkaampi ja aromaattisempi, sekä lisäksi moniulotteisempi. Vanhemman erän mäntyisyyttä ei tuoreemmasta havaitse ja hedelmäisyyskin on reilussa kolmessa kuukaudessa siirtynyt pitkälti taustatekijäksi.  Tuoreempi on parempi.

IPA #2 viikko sitten.
Maultaan vanhempi muistuttaa aika pitkälti tätä hiljattain arvioimaani Lagunitas IPAa - hyvä terävä puraisu, greippisyyttä, mandariinimaisuutta ja lopussa pitkä vetäisy greippistä karvautta, pihkaa ja katkeroa. Tropiikin hedelmät ovat väistyneet ja pihkaisuus noussut esiin. Kenties monet jenkki-ipat ovat tuoreena yhtä huumaavan hedelmäisiä kuin tämä tuore nyt, mutta valtameren ylitettyään kääntyvätkin enemmän pihkaisen katkeron puolelle - lähes pari kuukautta pullossa on se minimiaika, mikä siihen matkaan menee, varsinkin jos olut Alkoon tulee. Vaikka vanhempikin on vallan hyvää, on tuoreempi kuitenkin aivan eri planeetalta. Siinä on  kerroksittain hedelmäisyyttä, on fruktoosia, mandariinia, mansikkaa ja tiukka sitruksen puraisu lopussa. Todella onnistunut, vaikka jälleen kerran itse sanonkin. Jos oma kehu haiskahtaa, niin hei - resepti löytyy tästä linkistä - ei muuta kuin kokeilemaan!

Suutuntuma on hyvä. Riittävän ryhdikäs ja liukas. Olen taivaassa. En olisi puoli vuotta sitten uskonut, että tekisin nyt näin huikean hyvää olutta. Luulin silloin, että täysmäskäily olisi jotenkin vaikeaa - gramman tarkkuudella punnitsemista, haukansilmänä lämpötilan seuraamista, nysväämistä, kikkailua ja hemmetin työlästä - näin oikeasti ajattelin. Paskanmarjat! Helppoa kuin heinänteko, mutta toki jonkin verran työlästä. Se on puunausta, puunausta, desinfiointia, odottelua ja puunausta, desinfiointia ja odottelua, mutta palkinto on nyt edessä, eikä maksanutkaan juuri mitään.

Tästä vertailusta minulle kävi hyvin selvästi ilmi se, mitä oluen tuoreus todella merkitsee. Joulukuun lopussa pantu, nyt siis hieman yli 3 kuukautta vanha - vai pitäisikö sanoa nuori - olut oli aromimaailmaltaan aivan erilainen kuin oikeasti tuore. Todellista IPA elämystä ei kai siis oikeasti voi kokea kuin absoluuttisen tuoreesta tavarasta  - kuten suurin osa jenkeissä matkanneista väittääkin. Nyt uskon senkin. Ainakin se on nyt selvää, ettei näitä uudemman erän pullojakaan kannata turhaan pantata. Juokaa IPAnne tuoreena!

Se mitä etsitte, on tässä:
Kotioluen valmistus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.