Rinnakkainvertailu: Brewdog Jack Hammer vs Reittausblogin IPA

21 kommenttia
 
Onpa ollut melkoisen huikea pääsiäinen toistaiseksi, eikä loppua näy. Olen viettänyt aikani pitkälti Rauman kauppiksella, jossa on menossa perinteinen salibandyn PNT-turnaus. Taisteltiin tiemme playoffeihin, eli huomenna jatkuu pelit. Palautellessa parit vehnäoluet ja sitten IPA-vertailun pariin. Vierekkäisiin laseihin kaatuu Brewdogin Jack Hammer, joka on päiväyksestä (05/02/15) päätellen pullotettu helmikuun alussa ja itse tekemäni Reittausblogi IPA. Tarkoitus on tutkia sitä, miten kaupallinen IPA vertautuu omaan tekeleeseen - ja fiilistellä samalla tätä hienoa hetkeä. Omani on noin kuukauden päivät tuoreempi kuin Brewdogin olut.

Jack Hammer vasemmalla ja Reittausblogi IPA oikealla


Väriltään oluet ovat melko samankaltaiset. Jack Hammer on hieman vaaleampi, vaahtoaa maltillisemmin ja on kirkkaampi. Kauniita ovat. Pisteet 4-4.

Brewdog puskee IPA-lasista sellaista tuoksua, että oksat pois! Voimakkaan humalapellettimäinen, mentholimainen ja vihreän ruohoinen aromi. Nyt on humalaa, mutta onko se nautinnollista? Mielestäni ei täysin, sillä hedelmäisyyttä ei ole, vaan meininki on raa'an pellettimäistä. Oman IPAn tuoksu on pehmeän trooppinen, hieman mansikkainen ja sitruksinen. Selkeästi hedelmäisyyteen painottuva, hieman fruktoosinen ja todella miellyttävä. Pisteet Brewdog 6, oma 9.

Maultaan Jack Hammer on voimakkaan ruohoinen, neulasmaisen pisteliäs ja havuinen. Lopussa pitkää greippiliukua ja aivan tajuton määrä katkeroa. Extremekamaa ja omalla tavallaan varsin mielenkiintoista. Todella kuivaa, katkeraa, pihkaista ja greippistä vetoa. Maku on selvästi tuoksua parempi, mutta tasapainosta ei oikein voi puhua. Puraisu on todella voimakas, melkein kuin chilitahnaa lappaisi kielelle - perversillä tavalla hyvää. Reittausblogi IPA tarjoaa chilin sijaan hedelmäkoria. Tropiikkia, sitrusta ja lopussa pitkä greippiveto. Enemmän aromia kuin katkeroa, vaikka katkeroakin löytyy - se vaan jää hieman kesyksi Jack Hammerin ylitsepursuavan katkeron rinnalla.  Jack Hammeria joisi ehkä yhden illassa, omaa IPAa voisi juoda loputtomiin. Näin tuore hedelmäisyys on jotain sellaista mitä kaupalliset oluet harvemmin tarjoavat. Pisteet 7-8 Reittausblogi IPAn hyväksi. 

Suutuntuma on molemmissa keskitäyteläinen. Runkoa on riittämiin rankan humaloinnin tueksi. Jack Hammer on kuivempi ja Reittausblogi IPA hieman pehmeämpi. Hiilihappoisuus on pitkälti samankaltainen. Molemmat toimivat. Pisteet 4-4. 

Kokonaisuutena tykkään omasta IPA:sta enemmän, se on enemmän tyylinmukainenkin. Jack Hammer on kaikilla mittareilla mitattuna niin extremetason tavaraa, että sen juominen on minullekin jo haaste. Katkero on niin intensiivinen. Oma IPA jaksaa ihmetyttää kerta kerran jälkeen, se on oikeasti aivan saatanan hyvää - kaikki maistaneet sen jo tietävätkin. Pisteet Jack Hammer 14, Reittausblogi IPA 17. Ajattelette, että vedinpä rajusti kotiinpäin, mutta ero on kyllä todella selkeä. Mufloni CCCCC ja Reittausblogi IPA olisi tasaväkisempi pari. Uskomatonta, että kotona saa helposti tehtyä näin tajuttoman hyvää kamaa. Olen fiiliksissä jälleen kerran.

Jack Hammer kokonaispisteet: 35/50 
Reittausblogi IPA kokonaispisteet: 42/5021 kommenttia:

 1. Päivä päivältä tämä blogi menee huonompaan suuntaan.

  VastaaPoista
 2. Ihan vinkkinä vaan sanoin, että tämän blogin taso ja kiinnostavuus on laskenut viime aikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiolutjututko syynä? Jos ne ottaa pattiin niin ei niitä kannata lukea. Otsikosta käy yleensä ilmi mitä asia koskee. Ne eivät nimittäin tule ainakaan vähenemään, sen voin kertoa jo tässä vaiheessa.

   Parasta olisi lopettaa vinkuminen, hankkia kattila ja hypätä kelkkaan mukaan.

   Poista
  2. Kotioluet nimenomaan ja niitä kotiolutjuttuja kun tuppaa olemaan jo niissäkin olutarvioissa joissa ei käsitellä kotioluita.

   Paljon mielenkiintoisempaa on juoda kaupallisia tuotteita ja tutustua moniin eri panimoiden historiaan kuin että tehdä jossain saunanlauteilla omaa ipaa tynnyrillisen ja sitä lipitellä monta viikkoa kyllästymiseen asti.
   No joillekkin on se hinta ja määrä tärkeintä, minulle ei.

   Poista
  3. Mielipiteemme vaikuttavat päinvastaisilta.

   Poista
  4. Hyvä Anonyymi,
   Kotioluesta puhuminen sopii olutblogiin kuin nenä päähän.
   Jos olet on niin ignorantti, ettet ymmärrä tai halua ymmärtää oluen valmistuksen hienoutta, niin paljosta jäät paitsi. Ainakin kuulostat olevasi ihan pihalla asiasta.
   Toki ymmärrän, että voi harmittaa jos ei pääse maistamaan loistavia kotioluita joista blogistit kirjoittelevat.
   Suomesta/Suomeen tuoreita huippu-IPOja harvemmin saa, joten kotivalmistus on ainoa keino, jos ei ole mahdollisuutta matkustella. Juo sinä Anonyymi vaan rauhassa niitä parhaan teränsä menettäneitä IPOja 10-20€/plo, kun me kotiolutharrastajat nautimme tuoreista oluista. Kotioluiden edullisuus on vain yksi positiivinen seikka, harvemmin syy. Kotiolut ei ole enää sitä 80-90-luvun "kotiolutta", mallaskiljua, jota tehtiin Finlandia-uutteesta ja parista kilosta sokeria. Monet tosin tuntuvat kotioluen käsittävän niin, eivätkä ymmärrä että kotonakin voi tehdä ihan oikeaa olutta.
   Argumenttisi ovat todella naurettavia ja niistä heijastuu täysi tietämättömyys.
   Sama kuin pitäisit omatekoista ruokaa jotenkin kehnompana kuin ravintolaruokaa. Jos valmistan itse vaikka makkaraa tai leipää "jossain keittiön nurkassa", niin teenkö niin vain hinnan ja määrän takia? Ei tietenkään ole mahdollista, että tekisin niitä maun tai kiinnostuksen takia. Voin kertoa, että sitä päivää ei tule kun kyllästyn omatekoisiin tuotteisiin.
   Ei mulla muuta. Hyvää pääsiäistä.

   Poista
  5. Varsin validit pointit. Kiitos näistä!

   Poista
  6. Varsin invalidit pointit!

   Piiri pieni pyörii, nämä blogistit lähettelevät toisilleen kotioluitansa maistettavaksi ja kilpaa kehuvat toistensa tuotoksia saadakseen huomiota.
   Aloittelijan (Metsäjoki) kotiolut on vastaava juttu kun kaupan salkkubulkkilagerit, ostetaan/tehdään keskinkertaista olutta halvalla ja juodaan paljon, siitähän tässä on kysymys. Metsäjokihan kertoi tässä hiljattain että pakko tehdä kotiolutta kun rahat on vähissä. No tee töitä enempi. ;)

   Poista
  7. Odotamme linkkiä tähän väittämääsi juttuun. En oikeasti osaa sanoa onko kyseessä trolli vai ihan saatanan tyhmä jätkä - luultavasti molempia. Ja tämän kommentin myötä ajoin itsekin miinaan, mutta menköön nyt.

   Poista
  8. Tuollaista nimittelyä kuuli aikoinaan peruskoulun yläasteella, kasva aikuiseksi.

   Poista
  9. Jokseenkin ylpeä olo, kuin olutblogi onnistuu herättämään noin vahvoja hylkimisreaktioita. Relax, it's just beer.

   Poista
  10. Haistan anonyymin katkeruuden, elämän onnellisuus on näköjään monesti pienistä asioista kiinni. Internet on tosin siitä hieno paikka, että siellä on mahdollisuus myös itse valita jutut, joita haluaa lukea - kääntöpuolena on toki sitten mahdollisuus nimimerkin takaa (tai jopa täysin anonyymisti) huutelemiseen, jota nähtävästi hyödynnetään myös asiatekstien yhteydessä.

   Case-kotiolutkirjoittelu ja pienet piirit: yleisesti kotioluentekijät lähestyvät bloggareita oluineen palautteen toivossa, bloggarit taasen julkaisevat arviot jakaakseen informaatiota kotioluista kansalle - informatiivisuus lienee muutoinkin olutblogien syvin tarkoitus. Yltäkin paistaa ennakkoluulot kotivalmistuksen laatuseikkoja kohtaan, joten on varsin perusteltua saattaa ihmisten tietoon, että kotioloissakin on mahdollista saada aikaan todellisia laatutuotteita.

   Huhujen mukaan kotioluentekijät tarjoavat tuotoksiaan myös ystävileen, naapureilleen, työkavereilleen ja sukulaisilleen. Luonnollisestikin olutblogit ovat yleisesti näistä tahoista ainoita, joista jää merkintä internetin ihmeelliseen maailmaan. Eli anonyymikin vain rohkeasti verkostoitumaan ja hankkimaan ystäviä, niin ei tarvitse tunteitaan ansiokkaiden kotiolutarvioiden perässä vuodattaa... Kiukuttelu on vähän hassua puuhaa, asiallinen ja rakentava palaute taasen olisi huomattavasti toivottavampaa.

   Pääsiäisiä! :)

   Poista
  11. Kotioluen tekeminen, etenkin puhtaasti ei-kaupallisessa mielessä, ja kaupallisten tuotteiden maistelu/arvostelu/bongaus ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, vaikka ymmärrettävästi kiinnostus niitä kohtaan yhdistää montaa olutharrastajaa. Itse en ole kummoinen kokki, eikä oman oluen paneminenkaan ole –ehkä juuri siksi– toistaiseksi innostanut. Yhdyn sikäli ylemmän anonyymin kommentteihin, että omista lähtökohdista katsottuna todella monet olutblogit ovat viimeaikaisen kotiolutbuumin seurauksena menneet epäkiinnostavampaan suuntaan. Kyllä se ainakin itsellä vaikuttaa myös kiinnostukseen niitä kaupallisten tuotteiden arvioita kohtaan, koska bloggaajat vertaavat omia ja kavereiden tuotoksia suoraan, tai välillisesti arvosanojen kautta, kaupallisiin tuotteisiin. Ja jälkimmäisethän ovat ainoita joita itse pääsee maistelemaan. Jos joskus innostun tekemään kotioluita, nämä blogitekstit ovat varmasti mitä mielenkiintoisinta luettavaa. Mutta siitä on kirjoitettava mikä itseä kiinnostaa ja kuten sanonta kuuluu "You win a few, you lose a few!" t: kopula

   Poista
  12. Itse asiassa tämä on vähän vastaava juttu kuin jos lukisi blogia tai palstaa kiinnostavien levyarvioiden vuoksi, ja sitten ko. blogisti tai palstanpitäjä alkaisi kirjoittaa sinne juttuja myös soittimista ja kavereiden demoista. "Uskokaa pois, Peran ja kavereiden demo, jonka juuri sain postissa suhteitteni kautta, on parempi kuin tuo uusi Metallican levy, josta olette niin innoissanne". Okei...

   Poista
  13. Ymmärrän tietyllä tapaa anonyymien "tuskan". Ja onneksi myös keskustelu sillä saralla on mennyt vähän pois pelkästä huutelusta.

   Mutta tässä tarttee myös ymmärtää, että toisin kuin musavertaus, niin pystymetästäkin vedetty julli saa varsinkin tuolla IPA osastolla aika todella hyvää jälkeä aikaan. Siellä kuitenkin tuoreus määrää ja tukeva mallaspohja ja katkerot peittää mahdollisia virheitä.

   Muutenkin varsinkin Keski-Euroopassa iso osa laatumatskusta tehdään vieläkin kotikutoisesti pikkuisten panimoravintoloiden toimesta. Eikä se eroa kotiolutbuumista juuri mitenkään.

   Siksi vertaisin mieluummin oluen panemista kokkaukseen. Se sun suosikki Ipa kaupassa on vähän kuin lemppari raflahamppari/piffi/whatnot raflassa. Yrittämisellä & perehtymisellä pääset kotona tod näk samaan/parempaan tulokseen kuin raflassa.

   Poista
  14. Niin no, oluen/ruoan ja musiikin/elokuvan/taiteen vertaaminen on hieman eri asia kuitenkin. Näkisin kyllä, että jos musiikkiblogi keskittyy lähinnä johonkin genreen, niin miksi ei siellä koskettaisi myös kavereiden demoihin? Kuitenkin kohtuullisen yleistä, että bändit lähettävät demojaan kuunneltavaksi ja arvosteltavaksi medioihin. Sehän on koko demon (demonstration) idea. Näkisin myös, että kuten kaverin IPA yleensä on parempi kuin se Koffin III, niin kyllä se Lost Societyn demo on parempaa kuunneltavaa kuin Metallican uusin. Se riippuu lähinnä harrastuksen syvyydestä, miten asioista ajattelee.

   Poista
 3. Jack Hammeria odotin kuin kuuta nousevaa... en tiedä mikä oli, mutta ihan normi pale ale lasissa lopulta oli. Aikaisemmin nautittu Punk IPA tarjosi enemmän katkeroita. Pettymys todellakin, en tiedä onko tuoreus sitten tässä kaiken a ja o.

  VastaaPoista
 4. En oikein jaksa ymmärtää, miten blogistin kotiolutpostaus voi olla jonkun mielestä tällaisen valittamisen arvoinen asia. Ei näitä kotiolutpostauksia kuitenkaan niin usein ole. Jos ei kiinnosta, niin jutut voi skipata. Itseäni ne ainakin kiinnostaa, mutta jotkut toiset jutut taas ei välttämättä kiinnosta niinkään. En silti ala vinkumaan, että blogistin pitäisi kirjoittaa vain niitä juttuja, joista MINÄ tykkään, vaan osaan arvostaa sitä, että blogi on mahdollisimman monipuolinen.

  VastaaPoista
 5. Kyllähän tämä oluen harrastajia ärsyttää, kun verrataan omaa kotipolttosta yhteen maailman taitavimpien olutpanimoiden tuotteisiin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.