Olutarvio: Founders Imperial Stout

2 kommenttia
 

Founders Imperial Stout

Panimo: Founders Brewing Co, Yhdysvallat
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 10,5%
Saatavuus: Alko (4,97€ / 0,355l)

Founders Centennial IPA oli pettymys, mutta Imperial Stout pelaa ihan eri sarjassa - kerrassaan huikea olut. Hintaa on vitosen pullo ja olut on Alkossa kertaluontoisena erikoiseränä, joten nopeat juovat hitaat ja tässä tapauksessa myös kellaroivat, sillä tämähän sopinee hyvin siihenkin tarkoitukseen. Heti olutta lasiin kaataessa huomio kiinnittyy oluen viskositeettiin, joka on öljymäisen paksu. Väriltään olut on täysin musta ja sen päälle rakentuu osin suurikuplainen mokkavivahteinen vaahto. Hyvät ennusmerkit olutnautinnolle jo ulkonäössä. Tuoksu on yllättävänkin karamellinen ja paahteisuudeltaan pehmeä. Suklaisuus nousee esiin, mutta kahville ja lakritsalle ei vaikuta tässä olevan sijaa. Pehmeä, hedelmäinen ja runsaan maltainen tuoksu. Makeahko, karamellimaltainen sekä aavistuksen marjainen maku tuo mieleen paahteisuudella siunatun English Strong Alen. Katkeruutta tulee peliin lopussa sopivasti, eikä makeus pääse ollenkaan tahmaamaan. Suutuntuma tekee tästä oluesta niin huipun kuin se on - todella täyteläinen, pehmeä, mutta kuitenkin kuohkea - ei raskautta, vaikka olut onkin makeahko ja vahvakin. Onpa todella nautittavaa. Voisin niin kuvitella ihan kunnollisen aidon vaniljajäätelön tähän kylkeen, mutta kolisee kyllä ihan näin soolonakin upeasti.

Tämä ei siis ollut sitä tymäkän paahteista, liitumaisen kuivaa ja suolaisen lakritsaista osastoa, josta myös pidän, vaan nupikat oli käännetty kaakkoon makeahkon maltaan ja pehmeyden osalta. Vaikuttaa itse asiassa siltä, että tylsät välimallin ratkaisut eivät toimi tässäkään tyylissä. Yltääkseen huipulle on oluen oltava joko voimakkaan paahteista ja kahvimaista, erittäin pehmeää ja täyteläistä tai Siperian tapaan hyvin voimakkaasti aromihumaloitua. Hieman paahdetta ja hieman sitä sun tätä ja tota ei toimi. Olkoon sitten all the way, kunhan haluttu suunta on tiedossa.

Yhteenveto

Todellinen jälkiruokaolut
ARVOSANA: 10-

2 kommenttia:

  1. Ikuisuuskysymys: voisitko ajatella imperial stoutin saavuttavan helpommin täyden kympin arvosanan kuin esim. pils-tyyppisen lagerin? Tämä ajatus nousee aina mieleen Ratebeerin Overall- ja Style-pisteitä vertaillessa eikä ole missään nimessä tarkoitettu kritiikiksi tätä reittausta kohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä voisin kuvitella, helpostikin. Ero pilsin ja Imperial Stoutin välillä vielä korostuu arviosivustoilla, kun arvioidaan oluen absoluuttista "hyvyyttä" tyylistä riippumatta. Blogin arvosanaan itselläni vaikuttaa hieman myös se, miten hyvää olut on omassa tyylissään ja minkälainen yleinen fiilis siitä jää. Niin se vaan menee. Arviosivustoja lukiessa kannattaa muistaa, että 35 pisteen vehnäolut on jo varsin laadukas, kun taas 35 pisteen Imperial Stout ei välttämättä ole mikään erityisen onnistunut.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.