Reittausblogin vuosi 2013

9 kommenttia
 
Klikkaa suuremmaksi

Vuosi 2014 kolkuttelee jo muutamien tuntien päässä, joten lienee aika ottaa katsaus menneeseen. Vuosi 2013 oli Reittausblogin kolmas täysi vuosi, blogihan on perustettu elokuussa 2010. Mennyt vuosi oli jälleen juttumäärään peilaten blogin aktiivisin, juttuja tuli tämä juttu mukaan lukien 245. Viime vuonna juttuja oli 235 ja toissa vuonna 161, joten hyppäys ei ollut läheskään niin suuri kuin aiemmin. Tahti tuntuu hyvältä, joten sillä jatketaan luultavasti jatkossakin. 

Vuoden 2013 merkittävin juttu omalla kohdallani oli muutto "maalle", josta löytyi Reittausblogille myös uusi konttori, jonka lämmöstä ollaankin nautittu useasti. Lisätilukset mahdollistivat myös laajemman panostuksen kotiolutharrastukseen ja videobloggauksen aloittamisen. Reittaus-TV syntyi heinäkuussa. Videointi antoi taas uutta potkua bloggaamiseen, sillä omalla kohdallani tämä on paljon enemmän kuin vain oluesta nauttimista ja siitä kirjoittamista. Näiden lisäksi blogaaminen on minulle kuvaamista, sivujen säätöä, kuvankäsittelyä, sosiaalista mediaa ja nyt siis myös videoeditointia. Toki oluen nauttiminen on se koko paketin yhteennitova voima. Kaikista näistä bloggaamisen ohella harjoitetuista jutuista on ollut hyötyä blogin ulkopuolisessa elämässäkin. 

Olutoppaan pikkujouluissa Olutravintola Pikkulinnussa
SOPP Rauman torilla toukokuussa. Lasissa Mufloni Vehnä.

Vuonna 2013 ehdin merkittävästi aiempaa enemmän näkemään myös oluttapahtumia ja olutravintoloita. Vuoden kovin juttu oli ilman muuta Raumalla toukokuussa järjestetty Suuret Oluet Pienet Panimot -tapahtuma. Olkoonkin vain hieman tynkäversiona, mutta kuitenkin - jumankauti hei, SOPP Raumalla aiemmin kuin esim. Tampereella, jossa se järjestetään vasta ensi vuonna. Heinäkuussa pääsin TV:stä tutun Teron kanssa nauttimaan Ruosniemen Panimon ja Beer Hunter'sin yhteispanon hedelmää oikein kutsutilaisuudessa, jonka jälkeen päädyimme Pub Winstonin kautta tietysti Beer Hunter'siin reittaamaan. Heinäkuussa oli myös Helsingin SOPP, jonka juomatarjonta oli laaja ja jossa pääsin näkemään monia uusia kasvoja nimimerkkien takaa. Kippikset Jaska, Kalle, Gleb, Johnny Rio, aluepassi, suregork, Juhani Palttala ja kaikki te muut joihin tapahtumassa törmäsin! Syyskuussa Raumalla Ravintola Gotossa järjestettiin erinomainen olut & ruokapruuvi, ensimmäinen laatuaan. Lokakuussa osallistuin ystäväni Mikon kanssa Beer Hunter'sin Ravintola Panimon panimokierrokseen ja illalliselle, spektaakkelimaista sapuskaa ja hyviä oluita! Vähemmän yllättäen illallisen jälkeen päädyimme Winstonin kautta Beer Hunter'siin dokaam... reittaamaan (ja vähän dokaamaankin). Loppuvuoden perinteinen kohokohta oli Olutoppaan pikkujoulut joulukuun alussa. Tällä kertaa pääsin näkemään Pikkulinnun lisäksi samalla reissulla myös Helsingin keskustan olutravintoloita, mikä oli mukavaa. Kutsuja erinäisiin tilaisuuksiin tuli pitkin vuotta, ja enemmän kuin koskaan aiemmin. Valitettavasti, ja ymmärrettävästi, tilaisuudet olivat pääosin Helsingissä, jonne on Raumalta vähän turhan pitkä matka, varsinkin arkipäivisin. Pari kertaa kutsutilaisuuksien aiheet olivat niin mielenkiintoisia, että lähetin paikan päälle agentin. Kiitokset Kallelle, joka kävi maistamassa Sinebrychoffin Two Tree Porteria (ja myöhemmin lähetti minulle yhden vuoden parhaista oluista!) ja Jakelle, joka kävi nauttimassa suodattamatonta ja tynnyröityä "aitoa" Pilsner Urquellia. Ei menneet kutsut hukkaan. 

Minä, Jaska ja SOPP:n tarjonta.

Suodattamaton Urkki valuu tynnyristä lasiin.

Glebin Hefe
Vuonna 2013 sain vastaanottaa monia mielenkiintoisia kotioluita. Niitä lähettelivät Bergsta Brewery Porvoosta, Gleb aka Huhtiniemi Brewery & Bakery Lappeenrannasta, Juhani Palttala aka Kosoolan Panimo Espoosta, Rööperin Panimo Helsingistä ja lukumäärien perusteella erittäin suositulla kotioluthaasteellaan ihastuttanut Joppo Riihimäeltä. Tuo kotioluthaaste on jäänyt mieleen yhtenä vuoden highlighteista - siinä oli jännitystä kun QR-koodin sisältöä kännykällä skannattiin! Hesan SOPP:n yhteydessä Tuopin Ääressä -blogikollega antoi pari pulloa omia Kouvostoliiton oluitaan, jotka olivatkin erittäin hyviä ja pikkuveljeni Kaaripanimolta sain vastaanottaa yhden mausteliemen ja vahvemman puoleisen siiderin, jota ei blogissa käsiteltykään. Kiitokset kaikille olutta lähettäneille! Sain näistä paljon muutakin kuin lukuisia hienoja oluthetkiä - sain kipinän oman kotiolutharrastuksen aloittamiseen oikein kunnolla. Tämä vuosi viimeistään näytti sen, että kotona pystyy tekemään yhtä hyviä, ellei parempia oluita kuin mitä Alkon hyllyiltä löytyy ja vieläpä ilman merkittäviä panostuksia laitteistoihin. Oman kotipanimon helmi oli tänä vuonna ilman muuta mehumaijalla polkaistu joulusahti, jota kehuivat niin ystävät, sukulaiset kuin jyväskyläläiset pienpanijatkin. Vuoden kohokohtia kotiolutrintamalla olivat mm. Rööperin Väkevä (44/50 pistettä), Bergsta Polar Night (43/50 pistettä) ja Kouvostoliiton Imperial Porter (41/50 pistettä), näin muutamia mainitakseni.

Mitähän muuta... niin tietysti, topit ja flopit! Varsinaisia floppioluita ei tänä vuonna tullut kovin montaa vastaan. Se johtui suureksi osaksi siitä jätin suurten panimoiden markettilitkut suurimmaksi osaksi kauppaan. Niin teen jatkossakin, varsinkaan Olvin oluet eivät enää kurkkuuni kaadu, ellei ilmaiseksi tarjota ja päihtymisen nimissä kipata. Muita vuoden floppeja oli tietysti hallituksen päätös jälleen kerran korottaa alkoholiveroa ensi vuoden alusta. Alkon monopolikin on vielä voimissaan... mutta näillä mennään toistaiseksi. Ensi vuonna se ei enää niin paljoa haittaa, sillä tarkoitus on tehdä enemmän itse. Pienpanimoita eniten käy sääliksi, mutta ne selviävät kyllä, siellä on sisukasta porukkaa! Kippikset pienpanijoillekin! 

Vuoden parhaat oluet tuli listattua jo aiemmin Olutoppaan vuosiäänestysten yhteydessä, mutta pistetään ne nyt vielä tähänkin.

Vuoden Olut 2013

1. Stone Old Guardian
2. AleSmith IPA
3. Plevnan Siperia
4. Boulevard Brewing Smokestack Series - Double Wide IPA
5. Beer Hunter's Mufloni CCCCC IPA

Tässä vedin aika pitkälti tunteella ja sitten jälkeenpäin tajusin, että taisivat penteleet mennä pistejärjestykseenkin. Eli Stonelle taisi tulla annettua kovimmat pisteet ja se on totta vie syöpynyt mieliin ikuisiksi ajoiksi. AleSmith IPA oli toinen merkittävä tapaus, joka yhdessä Boulevardin Double-Widen kanssa osoitti sen, että jenkit on näissä tyyleissä vieläkin askeleen edellä. Siperia kiilasi kolmanneksi. Todella spektaakkelimainen olut pullotettunakin. Jäännöspisteen nappaa CCCCC IPA, jota olen poistanut Alkon hyllyiltä tiuhaan tahtiin. 


Tuon äänestyksen ulkopuolella vuoden kohokohtia ovat ilman muuta olleet eräältä helsinkiläiseltä harrastajalta treidaamani Dark Horizon 1. edition ja 2. edition, ja eräältä vaasalaiselta treidaamani Närke Stormaktsporter 2008. Nämä ovat legendaarisen statuksen omaavia oluita, joita on hyvin vaikea löytää enää mistään paitsi harrastajien kellareista ja komeroista. Nyt tiedän mistä on kyse, kun näistä klassikoista puhutaan. Nokian Panimon myydyimmäksi tuotteeksi noussut Keisari 66 ansaitsee myös erityismaininnan. Se tuli ja valloitti. Se oli niin hyvää, että valitsin sen satojen muiden oluiden joukosta Radio Ramonan lähetyksessä maistettavaksi. Paikallisradion lisäksi kommenttini kelpasivat myös Satakunnan Viikko -lehteen.

Upea olutvuosi jälleen kerran. Ensi vuodesta on vaikea ennustaa mitään, mutta edetään fiiliksen mukaan kuten aiemminkin. Nauttikaahan olostanne vielä vuoden viimeisinä hetkinä ja kiitos, että olitte Reittausblogin matkassa vuonna 2013!

Kippis!
-Harri "Häyke" Metsäjoki

ps. Blogin vuoden 2013 luetuin juttu oli ylivoimaisesti Grillimaisteri III:n olutarvio, mutta Nokian Keisari 66 seurasi tiukasti perässä - suomalaisella olutkulttuurilla on vielä toivoa!

Road 66?


9 kommenttia:

 1. Kiitos Harri että jaksat tätä tehdä. Monet hienot oluet oon täältä löytänyt ja sitä kautta myös itse maistellut! Hyvää uutta vuotta 2014 Oulusta!

  VastaaPoista
 2. Hyvää uutta vuotta!
  Täällä Riihimäellä taitaa tosin olla jo kevät, kun pajutkin kukkivat :D
  Lenkillä heitti mukavan talvisen kaatosateen niskaan, joten herra Frederiksen saa luvan avata illan. Kippis!

  VastaaPoista
 3. Kiitos hienosta blogista! Monta timanttista olutta on löytynyt tätä kautta. Jatka samaan malliin.

  VastaaPoista
 4. Hyvää uutta vuotta täältä Joensuustakin asti. Kiitokset hienoista jutuista. Terv. Jaska

  VastaaPoista
 5. Kiitokset mukavista lukuhetkistä!

  Hyvää uutta vuotta!

  T. c0fein

  VastaaPoista
 6. Kiitokset hyvistä jutuista ja hyvää uutta vuotta Turusta! Tiedämme mistä löytyy asiantuntevaa oluttietoutta, jos Alkossa tulee valinnan vaikeus :] terv. Kake

  VastaaPoista
 7. Kiitos kuluneesta vuodesta! On ilo ollut seurata blogisi olutvinkkejä. T. Rolle, joka ei olutbloggaa, mutta taggailee http://www.untappd.com/user/rolle

  VastaaPoista
 8. Keep on Rockin' in 2014!

  VastaaPoista
 9. Täältä on innostus lisääntynyt entisestään oluen maailmaa kohtaan! Kiitos Harri!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.